Απόψεις

Όταν σώζονται ζωές

Εθνικό Σύστημα Υγείας, ΕΣΥ, ομάδα εθελοντών, νησιά άγονης γραμμής, αγροτικοί ιατροί, Κέντρα Υγείας, δημόσια υγεία, Υγεία
Αρθρογράφος: Χρήστος Ζαμπούνης
Από Χρήστος Ζαμπούνης

Την ώρα που η Υγεία θα έπρεπε να είναι το κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, ιδίως μετά την εξοντωτική επέλαση του κορωνοϊού, η οποία ανέδειξε τις ατέλειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μία χούφτα εθελοντών επισκέπτεται, εδώ και τρεις δεκαετίες, τας νήσους της αγόνου γραμμής, επικουρώντας τους αγροτικούς ιατρούς και τις ελάχιστες ειδικότητες στα τοπικά Κέντρα Υγείας.

Κάνω ένα εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο, και την ώρα που περιμένω να ετοιμασθεί ο διαθωρακικός υπέρηχος, δωρεά της εταιρείας Unilever στην Ομάδα Αιγαίου, ερωτώ τις δύο αναπληρώτριες καθηγήτριες Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας που κάθονται απέναντί μου, τις κυρίες Παρασκευή Κατσαούνου και Νικολέττα Ροβίνα, αντιστοίχως του «Ευαγγελισμού» και της «Σωτηρίας», σε τι χρησιμεύει το υπερσύγχρονο, όπως μαθαίνω, μηχάνημα. «Διαγιγνώσκει τις πνευμονικές αλλοιώσεις χωρίς ακτινογραφία θώρακος, μεταξύ άλλων και τις post-Covid βλάβες του πνεύμονος», απαντούν με ένα στόμα.

Ο συνεργάτης τους, ο κύριος Βιορέλης Δρούγας, με υποβάλλει σε νέα εξέταση, την σπιρομέτρηση, με την οποία ολοκληρώνεται ο έλεγχος των πνευμόνων μου. «Η πρόληψις είναι ο κύριος πυλών της ιατρικής δραστηρότητός μας, με τις διαγνώσεις καρκίνων», επισημαίνει η κυρία Δέσποινα Μυλωνάκη, γενικός χειρουργός στο Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας. Η εξιχνίασις του καρκίνου του μαστού, ακόμα και σε νέες γυναίκες, με την βοήθεια του μαστογράφου που «ταξιδεύει» από νησίου εις νησίον, είναι ένας από τους συνηθέστερους όγκους που καταγράφονται. Αλλά υπάρχει και μία άλλη διάστασις, πιο «κινηματογραφική», της σωτηρίου δράσεως της ανωτέρω εθελοντικής Ομάδος.

Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2021, και ώρα 8 βραδυνή, ο κύριος Νίκος Πατσουράκος, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής στο «Τζάνειο» Πειραιώς, εδέχθη ένα τηλεφώνημα από τον αγροτικό ιατρό του Κέντρου Υγείας της Χώρας Αμοργού. Πριν από ολίγη ώρα, είχε μεταβεί με τους υπολοίπους εθελοντάς, στην Αρκεσίνη, για να συμμετάσχει στα εγκαίνια ενός γυμναστηρίου, δωρεά της Ομάδος Αιγαίου στους κατοίκους του χωριού. Το περιστατικό που του ανεφέρθη, ήταν έκτακτο, αφού μέχρι πριν από ολίγη ώρα ο εν λόγω ιατρός, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του εξέταζαν κανονικά τους ασθενείς που προσήρχοντο στις ανακοινωθείσες ώρες επισκέψεων. Τι είχε συμβεί; Ένας αγρότης, 39 ετών, νοιώθοντας οξείς πόνους στο στήθος, είχε μεταβεί στο Κέντρο Υγείας, και από την πρώτη διάγνωση η κατάστασίς του ήτο σοβαρή.

Σε λίγα λεπτά ο κ. Νίκος Πατσουράκος ήταν στο πλευρό του διαπιστώνοντας ένα οξύ κατώτερο έμφραγμα μυοκαρδίου. «Υπήρχε απειλή για την ζωή του», εξομολογείται για το περιστατικό, στην στήλη. «Εχρειάζετο άμεση διακομιδή σε νοσοκομείο με αιμοδυναμικό εργαστήριο. Ύστερα από αρκετά τηλεφωνήματα, ένα Super Puma του Ελληνικού Στρατού απεγειώθη από την Χίο στις 1.15 πρωϊνή. Στις 3 π.μ. ο ασθενής παρεδίδετο στο Νοσοκομείο Ρόδου, και η ζωή του ήταν ύστερα από λίγο, εκτός κινδύνου». Όμως δεν τελειώνει εδώ η ιστορία.

Ο καρδιολόγος της Ομάδος Αιγαίου, ανακουφισμένος, με τον απινιδωτή στο χέρι ζήτησε από τον εφημερεύοντα ιατρό ένα κρεβάτι για να κοιμηθεί λίγες ώρες. Ω! της εκπλήξεως, το κλειδί του κοιτώνος για τους ιατρούς που διακομίζουν ασθενείς ευρίσκετο στο Γραφείο Επιστασίας, που άνοιγε στις 7 π.μ. Ένα ασθενοφόρο μετέφερε τον ιατρό στο αεροδρόμιο της Ρόδου «Διαγόρας», όπου ανεπαύθη για μόλις τρεις ώρες μέχρι την 7η πρωϊνή, ώρα αναχωρήσεως της πρώτης πτήσεως για την Αθήνα. Άφιξις στις 8 π.μ. Αναχώρησις στις 9 π.μ. για την Σαντορίνη. Από εκεί, ακτοπλοϊκώς μετάβασις στην Φολέγανδρο, όπου, εν τω μεταξύ, είχε πλεύσει με τα φουσκωτά η Ομάδα Αιγαίου.

Στην κεντρική πλατεία του πανέμορφου κυκλαδίτικου νησιού, στο περιθώριο ενός δείπνου που μας παρέθεσε ο δήμαρχος, είχα την ευκαιρία να μου διηγηθεί την προσωπική του εμπειρία με ένα σχόλιο: «Όλες αυτές τις 17 ώρες δεν ένοιωσα ούτε ένα λεπτό κόπωση, αλλά μόνον ενθουσιασμό και υπερηφάνεια».

Είναι πάμπολλες και οι άλλες «σωτήριες», όπως ενός ναυτικού στους Φούρνους Ικαρίας, όπου χάρις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και την συνδρομή του παθολόγου – ογκολόγου στο Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης Νικόλαου Τουρούτογλου, ενυδατώθη ενδοφλεβίως, γλυτώνοντας από την αφυδάτωση που θα τον οδηγούσε σε βέβαιο θάνατο. Στην περίπτωση ετούτη, δεν εχρειάσθην διήγηση, διότι ήμουν παρών, ως γραμματεύς του.

Δείτε επίσης