Απόψεις

Παιχνίδι εντός έδρας για τη Ν.Δ., η μάχη για τους φόρους

Σήμερα, στην ελληνική κοινωνία, ύστερα από 10 μνημονιακά χρόνια, δεν μπορεί κανείς πολιτικός να μιλήσει εύκολα για νέους φόρους και για αύξηση των συντελεστών

Editorial, άρθρο, άποψη, γνώμη, Ιορδάνης Χασαπόπουλος, Εκλογές 2023, Η Βραδυνή, Η Βραδυνή της Κυριακής
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Η αλήθεια είναι πως η νέα προεκλογική περίοδος δεν άρχισε καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς βρέθηκαν να απολογούνται για τα οικονομικά τους προγράμματα και για τους φόρους που σκέφτονται να αυξήσουν σε περίπτωση που αναλάβουν τα ηνία της χώρας. Η Ν.Δ. από θέση ισχύος έφερε την «μπάλα» στο δικό της γήπεδο και άνοιξε την αντιπαράθεση με ένα προνομιακό, για εκείνη, θέμα.

Από το 2010, όταν άρχιζαν να εφαρμόζονται τα πρώτα μνημονιακά μέτρα για να μπορέσει η χώρα να δανειστεί, στο ΠΑΣΟΚ έχασαν το πλεονέκτημα που είχαν στην Οικονομία. Οι χειρισμοί, τότε, των κυρίων Παπανδρέου Παπακωνσταντίνου και Ραγκούση, που αποτελούσαν την ισχυρή ομάδα του Μαξίμου, οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο, και είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή του Α’ Μνημονίου. Ο Γιώργος Παπανδρέου και οι συνεργάτες του αδιαφόρησαν τότε για όλες τις ομάδες οικονομολόγων και τις σχολές σκέψης που υπήρχαν στην Ελλάδα, και θέλησαν να αποδείξουν πως μόνοι τους μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα και την Οικονομία από το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει.

Κάτι ανάλογο πήγε να κάνει και ο κ. Τσίπρας 4 χρόνια μετά, με τη δική του ομάδα και με τους κυρίους Βαρουφάκη και Τσακαλώτο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησαν την περίοδο των Μνημονίων, όπου τα πάντα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, με τους τροϊκανούς να καιροφυλακτούν πάνω από το κεφάλι τους, και τώρα δείχνουν να μην μπορούν να προσαρμοστούν στα καινούργια δεδομένα.

Σήμερα, στην ελληνική κοινωνία, ύστερα από δέκα μνημονιακά χρόνια, δεν μπορεί κανείς πολιτικός να μιλήσει εύκολα για νέους φόρους και για αύξηση των συντελεστών. Το μυαλό όλων πηγαίνει στους φόρους που έπεσαν στις πλάτες τους από το 2010 μέχρι το 2019, και το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι πως αν επιβληθεί νέα φορολογία σε μία κατηγορία επαγγελματιών, σύντομα θα ανοίξει η συζήτηση για να επεκταθούν τα μέτρα και σε άλλες κατηγορίες. Άλλωστε, τα μνημονιακά χρόνια, τόσο η τρόικα όσο και αυτοί που κυβέρνησαν, έλεγαν συνεχώς πως την κρίση θα την πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες. Και τα μέτρα των τριών Μνημονίων γονάτισαν κυρίως τη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ασθενέστερους.

Το 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν αυτή που πρώτη είχε καταλάβει το νόημα της επομένης ημέρας και την ανάγκη που υπήρχε για μείωση της φορολογίας και απαλλαγής των βαρών από τις πλάτες των πολλών. Γι’ αυτό και δημιουργήθηκε μία νέα δυναμική συνείδηση στους πολίτες αλλά και στους επενδυτές. Πως η χώρα περνά σε μία νέα φάση, κατά την οποία οποία μειώνει τους φόρους και για να αυξηθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων, αλλά και για να προσελκύσει επενδύσεις.

Μέσα σε αυτή τη νιρβάνα που ζούσαν οι Έλληνες τα τελευταία τέσσερα χρόνια επί Ν.Δ., έρχονται τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, και ανοίγουν και πάλι τη συζήτηση για αύξηση της φορολογίας, έστω και για συγκεκριμένες επιχειρήσεις και κατηγορίες φορολογουμένων. Η πρώτη εβδομάδα της νέας προεκλογικής περιόδου πέρασε με οξύτατη αντιπαράθεσή Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τους νέους φόρους που προβλέπουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα προγράμματά τους.

Η αλήθεια είναι πως όλοι αιφνιδιάστηκαν από το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν να είναι απροετοίμαστοι στην καθημερινή μάχη της επικοινωνίας με τα στελέχη της Ν.Δ. Το μεγάλο λάθος των στελεχών της αντιπολίτευσης ήταν πως έπεσαν στην παγίδα της Ν.Δ. και άνοιξαν τη συζήτηση για ένα θέμα προνομιακό –όπως είναι οι μειώσεις φορών– για το πρώτο κόμμα και την πολιτική του. Στη συνέχεια προσπάθησαν να περιορίσουν τις εξαγγελίες ότι δήθεν η αύξηση των συντελεστών αφορά μόνο ορισμένες μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και καθόλου τους μικρομεσαίους.

Κανείς από την αντιπολίτευση δεν μίλησε για ανακούφιση των μικρομεσαίων, αντίθετα επέμειναν ότι μόνο με τη στοχευμένη αύξηση των φόρων και των μερισμάτων θα βοηθήσουν τους αδύναμους. Τα επιχειρήματα αυτά έχουν εξαντληθεί και δεν έπεισαν κανέναν. Η «ζημιά» είχε γίνει, και μάλιστα δόθηκε μεγάλη ευκαιρία στη Ν.Δ. να δείξει πως τέσσερα χρόνια ακολούθησε ένα σταθερό πρόγραμμα μείωσης φόρων, και παράλληλα κατάφερε να ανακουφίσει μεγάλη μερίδα φορολογουμένων αλλά και να προσελκύσει επενδύσεις.

Στις επόμενες τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε σε ποια σημεία θα κριθούν οι εκλογές. Αν δηλαδή το αφήγημα της Ν.Δ. θα μπορέσει να μείνει αλώβητο, αν στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα εκπροσώπησης στο δημόσιο διάλογο, και αν το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να διατηρήσει αυτή την ανοδική τροχιά και να κλείσει την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε επίσης