Απόψεις

Ο σύγχρονος πρωταθλητής Μίλτος Τεντόγλου είναι Έλληνας… παλιός!

Ο Μίλτος Τεντόγλου ακολουθεί τις αξίες του κατά γράμμα και δεν παρεκκλίνει από αυτές ποτέ και για κανένα λόγο

Ο σύγχρονος πρωταθλητής Μίλτος Τεντόγλου είναι Έλληνας… παλιός!
Αρθρογράφος: Αντώνης Κατσαρός
Από Αντώνης Κατσαρός

Να τα πάρουμε με τη σειρά. Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι με διαφορά ο καλύτερος του κλασικού αθλητισμού στην Ελλάδα όλων των εποχών!

Καθώς έχει στη συλλογή του χρυσά μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις. Μπορεί ακόμη καλύτερα ασφαλώς. Να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ για να συνεννοούμαστε, του Πάουελ, που αντέχει από το 1991. Πρόκληση μεγάλη, 8,95 είναι αυτό…

Αυτό, το αθλητικό, είναι το πρώτο μέρος της πολύπλευρης προσωπικότητας ενός ανθρώπου που, εκτός των αγωνιστικών προτερημάτων του, διαθέτει επίσης χιούμορ, ειλικρίνεια, ευθύτητα αλλά και αυτοσαρκασμό.

Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν διστάζει να τοποθετείται σε οποιαδήποτε ερώτηση, χωρίς εκπτώσεις στο δικό του σκεπτικό. Επιβεβαιώνοντας ακόμη μία φορά την ισορροπία που προκύπτει από τους ανθρώπους του αθλητισμού.

Είναι αυτοί που από μικρή ηλικία μαθαίνουν πως για να πετύχεις οτιδήποτε χρειάζεται προσπάθεια και μάλιστα μεγάλη. Όχι διευκολύνσεις…

Ο Τεντόγλου τα λέει χύμα, στηλιτεύει, κρίνει και αποστασιοποιείται ακόμη και όταν χαμογελάει. Δηλαδή, πριν ακουστούν αυτά που έχει να πει, για κάθε τομέα της αθλητικής του δραστηριότητας, όπως και την κοινωνία.

Θα πει κανείς πως ο Μίλτος Τεντόγλου έχει το περιθώριο να μιλάει άνευ περιορισμών λόγω των επιτυχιών του, χάρη στις οποίες αποθεώνεται. Δεν είναι έτσι. Απλά ανακαλέστε στη μνήμη αμέτρητες περιπτώσεις πρωταγωνιστών, σε κάθε τομέα της κοινωνίας, οι οποίοι ενώ εντυπωσιάζουν με τα έργα τους, την ίδια ώρα στρογγυλεύουν τα λόγια τους προκειμένου να παραμένουν αρεστοί.

Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν είναι αθλητής επειδή θέλει να αρέσει. «Δεν με ενδιαφέρει να αρέσω, ούτε καν να αποτελώ πρότυπο», έχει πει.

Το κέφι του κάνει, με χαμόγελο και πλάκα για τον εαυτό του. Τυχαίνει απλά να είναι ο καλύτερος στον κόσμο. Γι΄ αυτό θέλει να αγκαλιάζει εκείνους που τον αγαπούν και στη συνέχεια οποιονδήποτε άλλο.

Δεν είναι τυχαίο ότι επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο, μετά τον αγώνα και το μετάλλιο που κατέκτησε, δεν έδωσε πρώτα το χέρι του στον εκπρόσωπο της ομοσπονδίας, αλλά κινήθηκε προς τους δικούς ανθρώπους. Ο παράγοντας του ΣΕΓΑΣ έμεινε με το χέρι στο κενό, όμως ο Μίλτος Τεντόγλου έτρεχε για άλλον.

Σε μια ανθρώπινη στιγμή, έσπευσε να φιλήσει και να αγκαλιάσει πρώτο τον παππού του, που τον περίμενε μετά τις 12 το βράδυ. Αφού πνίγηκε στις αγκαλιές της οικογένειας του, δέχθηκε μετά και τα συγχαρητήρια των μελών της αποστολής και γιόρτασε μαζί τους τη μεγάλη επιτυχία.

Ο σπουδαίος εκπρόσωπος της Ελλάδας στον αθλητισμό, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι διαφορετικός από όλους εμάς.

Δεν έχει σχέση με το προφίλ του σύγχρονου Έλληνα, ο οποίος μετά τη… μαύρη εποχή του χρηματιστηρίου, λειτουργεί με διαφορετικούς κώδικες ηθικής.

Ο Μίλτος Τεντόγλου ακολουθεί τις αξίες του κατά γράμμα και δεν παρεκκλίνει από αυτές ποτέ και για κανένα λόγο.

Αν και 25 ετών, είναι Έλληνας παλαιάς κοπής και μοιάζει τόσο ξένος μέσα στην ίδια τη χώρα του, για την οποία παλεύει και θριαμβεύει…

Δείτε επίσης