Απόψεις

Ευρωπαίος Παναθηναϊκός ξανά…

Ο Αντώνης Κατσαρός γράφει στο Vradini.gr για τη νέα φιλοσοφία της ομάδας των «Πρασίνων» που θυμίζει ξανά το εξαιρετικό «ευρωπαϊκό πρόσωπό» της

Παναθηναϊκός, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Champions League, Μπράγκα, ΟΑΚΑ, Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας,  Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ποδόσφαιρο, αθλητισμός
Αρθρογράφος: Αντώνης Κατσαρός
Από Αντώνης Κατσαρός

Οι σπουδαίες ευρωπαϊκές βραδιές έχουν συνδεθεί με την ιστορία του Παναθηναϊκού στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Και αφού η ζωή κάνει κύκλους μπορεί κανείς να περιμένει ότι την προσεχή Τρίτη οι «πράσινοι» θα γράψουν μία νέα τέτοια σελίδα στο γεμάτο από κόσμο ΟΑΚΑ.

Εφόσον κατακτηθεί η πρόκριση στους ομίλους του Champions League, ύστερα από δεκατρία χρόνια, θα αποτελεί δικαίωση, κυρίως για τον προπονητή Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος έχτιζε την ομάδα μέρα με την ημέρα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε. Στον πρώτο αγώνα της Πορτογαλίας, την περασμένη Τετάρτη, ο Παναθηναϊκός αδίκησε τον εαυτό του και έφυγε ηττημένος 2-1, αν και μπορούσε τουλάχιστον να έχει πάρει την ισοπαλία. Το γκολ του Μαντσίνι στις καθυστερήσεις είναι πάντως ικανό να αποδειχθεί το κλειδί μίας σπουδαίας επιτυχίας, την οποία στο ξεκίνημα του καλοκαιριού λίγοι πίστευαν.

Το κατάμεστο ΟΑΚΑ θα υποδεχθεί στον επαναληπτικό δύο ομάδες με διαφορετικό ευρωπαϊκό παρελθόν, όπως και μέταλλο. Ο Παναθηναϊκός υπερτερεί ιστορικά, όμως αυτή την ώρα η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έβγαλε και λάθη που δεν αντιστοιχούν στην ωριμότητά της. Όχι μόνο στην Μπράγκα, αλλά και στη Μασσαλία, στον προηγούμενο γύρο. Κάτι που επιβεβαίωσε ότι δεν είναι ακόμη εκατό τοις εκατό «ψημένη» γι’ αυτό το επίπεδο.

Τέτοιοι αγώνες, βέβαια, χτίζουν τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του συνόλου, και το πιο σημαντικό είναι πως ο Παναθηναϊκός και θέλει και μπορεί να προχωρήσει. Πολύ σημαντικά στοιχεία αυτού του χαρακτήρα ήδη έχουν φανεί, καθώς ο Παναθηναϊκός δεν σταματά να διεκδικεί τις πιθανότητές του σε κάθε αγώνα, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Με νοοτροπία σπάνια και εντελώς ξένη για τα ελληνικά δεδομένα. Στον πρώτο αγώνα στο Κόζιτσε κόντρα στην Ντνίπρο, στα δύο παιχνίδια με τη Μαρσέιγ και τώρα στην Μπράγκα, έψαξε και βρήκε γκολ στο τέλος. Δεν είναι, φυσικά, ζήτημα τύχης, καθώς σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να αποτελεί τέτοια. Οι επιλογές από τον πάγκο είναι πλέον περισσότερες και ο προπονητής μπορεί να κάνει τις αλλαγές που θέλει στα κρίσιμα σημεία. Το κυριότερο, πάντως, είναι ότι αυτοί που παίζουν, πιστεύουν πως μπορούν, ανεξαρτήτως αντιπάλου, να παρουσιάσουν έναν Παναθηναϊκό έτοιμο για νέες ευρωπαϊκές επιτυχίες.

Δείτε επίσης