Απόψεις

Νάρκες παντού

Ουκρανία, Πόλεμος στην Ουκρανία, Νάρκες, ναρκοθέτηση, πεδία των μαχών, δημοσία ασφαλεία, ΕΛ.ΑΣ.
Αρθρογράφος: Χρήστος Ζαμπούνης
Από Χρήστος Ζαμπούνης

Εν μέσω ενός βεβαρημένου, λόγω της δολοφονικής επίθεσης των Κροατών οπαδών της Δυναμό Ζάγκρεμπ, θέρους, η εγχώρια επικαιρότης εκυριάρχησε της διεθνούς λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το ζήτημα της δημοσίας ασφαλείας θεωρείται από τους Έλληνες πολίτες ως μία από τις πρώτες προτεραιότητές τους.

Την ίδια ώρα που η ΕΛ.ΑΣ. εκ των υστέρων, όπως συμβαίνει συνήθως, ερευνούσε τις «νάρκες» που έχουν ζώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο ουκρανικός στρατός αντιμετώπιζε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα όχι μεταφορικώς, αλλά κυριολεκτικώς, στα πεδία των μαχών.

Στις 13 Αυγούστου, ο υπουργός Αμύνης της Ουκρανίας Ολεξέϊ Ρέζνικοφ εδήλωνε στην βρεταννική εφημερίδα «Guardian» ότι «σήμερα η χώρα μου είναι η πλέον ναρκοθετημένη στην υφήλιο». Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτάς, η πολυδιαφημισμένη ουκρανική αντεπίθεσις καθυστερεί λόγω των χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που έχουν ναρκοθετηθεί επιμελώς από τους Ρώσους.

Ορισμένες φορές μετρώνται πέντες νάρκες ανά τετραγωνικό μέτρο! Η αρχική εικών που είχαμε για την εξουδετέρωση των ναρκών από ναρκαλιευτάς, οι οποίοι ενίοτε έχαναν την ζωή τους, παρ’ ότι έφεραν ειδική στολή προστασίας, ανήκει στο παρελθόν. Σήμερα, τους έχουν αντικαταστήσει τα περίφημα μη επανδρωμένα ντρόουνς (drones), τα οποία με την βοήθεια θερμικής κάμερας εντοπίζουν τις νάρκες.

Την σκυτάλη στην συνέχεια, παίρνει το Πυροβολικό, μόλις λάβει τις συντεταγμένες. Σε ένα μέτωπο μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων φαντάζεται κανείς την δυσκολία εξουδετερώσεως των φονικών εκρηκτικών μηχανημάτων. Αρκετά από τα τεθωρακισμένα οχήματα που παρείχε η Δύσις ακινητοποιήθησαν στις αρχές του καλοκαιριού, με την στασιμότητα να λειτουργεί υπέρ των Ρώσων, ενώ για να είμεθα αντικειμενικοί, εκτεταμένες ναρκοθετήσεις επραγματοποίησαν και οι ίδιοι οι Ουκρανοί.

Δείτε επίσης