Τσιπάκια παντού

Κατά την διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης αναμένεται, συμφώνως με κυβερνητικές πηγές, η ανακοίνωσις από τον πρωθυπουργό της υποχρεωτικής αλλαγής της ταυτότητος από το 2026. Ήδη σχηματίζονται μικρές ουρές στα αστυνομικά τμήματα της χώρας από αρνητές των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων, οι οποίοι επιθυμούν να ανανεώσουν τις παλαιές.
Παραλλήλως, αγγέλλεται εκ μέρους των διοργάνωση συλλαλητηρίων στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Τα επιχειρήματα των διαμαρτυρομένων περιλαμβάνουν από προφητείες του Γέροντος Παϊσίου έως θεωρίες συνωμοσίας που φθάνουν έως το… 666 και τον Αντίχριστο.
Τρία κόμματα τείνουν ευήκοα ώτα στους παραπονούμενους, με το νεοεισελθών «Νίκη» να αποτελεί αιχμή του δόρατος της εκστρατείας τους. Από την πλευρά τους οι «Σπαρτιάτες» και η «Ελληνική Λύσις» του Κυριάκου Βελόπουλου έχουν ανακοινώσει ότι θα φέρουν το θέμα στην Βουλή, γνωρίζοντας ότι μέρος των ψηφοφόρων τους αντιδρά στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου εγγράφου ταυτοποιήσεως των πολιτών.
«Το στυγνό φακέλωμα των Ελλήνων», που καταγγέλλει ο πρώην θεολόγος και νυν πολιτικός αρχηγός Δημήτρης Νατσιός, φαίνεται να έχει απήχηση στην εκλογική του βάση και τις παρεκκλησιαστικές οργανώσεις με τις οποίες συνδέεται. Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτυώσεως δύναται κανείς να αναγνώσει αναρτήσεις του τύπου «ό,τι δεν πέτυχαν με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, θέλουν να το κάνουν τώρα», ενώ ορισμένοι επισημαίνουν ότι «δεν θέλω κανείς να έχει το Α.Φ.Μ. και το Α.Μ.Κ.Α. μου».
Είναι αλήθεια ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων δέχεται συνεχή πλήγματα από διάφορα κακόβουλα λογισμικά, οπότε δικαιολογείται εν μέρει μία σχετική ανησυχία για την παρουσία ενός τσιπ στις νέες ταυτότητες. Τσιπάκια, όμως, υπάρχουν παντού: από τους υπολογιστές έως τα κινητά μας, οπότε η ιδέα της παρακολουθήσεως μέσω των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων αποδυναμούται από την έντασή της.
Η ίδια, άλλωστε, η Εκκλησία, ύστερα από συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, συστήνει την «αποφυγή δημοσίων τοποθετήσεων ή και παρακινήσεων σε δικαστικές ενέργειες ή διαμαρτυρίες» πριν λάβει επίσημη θέση. Η σοβαρότερη, όμως, διάστασις της υποθέσεως έγκειται στο ότι είναι υποχρέωσις των εθνικών κρατών να προσαρμόζονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και ήδη από το 2019 ισχύει ο κανονισμός 1157 για την ασφάλεια των δελτίων ταυτότητος των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.