Απόψεις

Η αυτολύπησις

χάρι, πριγκιπασ χαρι, γιος νταϊανας, βασιλικη οικογενεια, χαρι και μεηγκαν, πρίγκηψ Χάρυ, Αυτής Βασιλικής Υψηλότης (Α.Β.Υ.) πρίγκηψ Χάρυ, δευτερότοκος υιός, βασιλέως Καρόλου, πριγκιπίσσα Νταϊάνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Βασιλική Οικογένεια
Αρθρογράφος: Χρήστος Ζαμπούνης
Από Χρήστος Ζαμπούνης

Το 2013, η τότε Αυτής Βασιλικής Υψηλότης (Α.Β.Υ.) πρίγκηψ Χάρυ, δευτερότοκος υιός του νυν βασιλέως Καρόλου του Ηνωμένου Βασιλείου και της αδικοχαμένης πριγκιπίσσης Νταϊάνα, επεσκέφθη τις Η.Π.Α. και παρηκολούθησε τους Warrior Games. Πρόκειται για μία αθλητική εκδήλωση που διοργανώνει το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης με την συμμετοχή τραυματισμένων ή ασθενών βετεράνων πολέμου. Εκεί, του εγεννήθη η ιδέα μίας αντιστοίχου εκδηλώσεως σε παγκόσμιο κλίμακα.

Οι πρώτοι Invictus Games έλαβαν χώρα στο Λονδίνο, με την συμμετοχή 400 στρατιωτών από 13 κράτη. Η νοηματοδότησις των εν λόγω αγώνων έχει το ίδιο πνεύμα με τους Παραολυμπιακούς. Να εμπνεύσει μέσω του αθλητισμού στους παθόντες το αίσθημα της συμμετοχής τους στην κοινωνία, και να ενισχύσει την διαδικασία αποκαταστάσεως της υγείας τους.

Την προηγουμένη εβδομάδα, προεβλήθησαν από την πλατφόρμα του Netflix τα πέντε επεισόδια του ντοκυμαντέρ «Heart of Invictus», όπου ο εμπνευστής τους παρουσιάζει, εκτός από το έργο του, και μία σειρά από κατηγορίες κατά της βασιλικής οικογενείας. Ο Χάρυ ισχυρίζεται ότι επιστρέφοντας από την πρώτη υπηρεσία του στο Αφγανιστάν, το 2018, «ουδείς στην οικογένειά μου αλλά και στον στρατό, μου παρεστάθη». Χμμ. Σε δυο προηγούμενες συνεντεύξεις του ανέφερε ακριβώς τα αντίθετα.

Κατά την επιστροφή του στην πατρίδα, πραγματοποίησε μία στάση στην βρεταννική Βάση Δεκελείας στην Κυπρο, όπου, όπως όλοι οι συνάδελφοί του, εδέχθη διήμερη ψυχολογική υποστήριξη. Επί πλέον, ανεγνώρισε την καθοριστική βοήθεια του αδελφού του Ουΐλλιαμ (σ.σ.: με τον οποίο είναι σήμερα ψυχραμένοι) και του στενού του φιλικού περιβάλλοντος να πάει σε ψυχολόγο, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει το τραύμα από τον θάνατο της μητρός του.

Εν μέσω μίας δικαστικής διαμάχης με την «Daily Mail», για παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής, κατήγγειλε τα Μέσα Ενημερώσεως της χώρας του «για την μη κάλυψη των βρεταννικών απωλειών στο Αφγανιστάν». Ο ισχυρισμός απεδείχθη ψευδής, με την εφημερίδα «Sun» να υπενθυ­μίζει τα 370 εκατ. λίρες που συγκέντρωσε για την βοήθεια των τραυματιών, και το B.B.C. να παραθέτει επί έτη τα ονόματα των 136 νεκρών, ακόμη και σήμερα.

Ίσως το πιο επιθετικό σχόλιο μετά την προβολή του ντοκυμαντέρ ήταν αυτό του τηλεπαρουσιαστού Πιρς Μόργκαν. «Εχω αρρωστήσει από αυτόν τον κακομαθημένο σαχλαμάρα που υποδύεται συνεχώς το θύμα».

Δείτε επίσης