Απόψεις

Οθόνες παντού

φωτεινές οθόνες, εισβολή κινητών στην καθημερινή ζωή, προσκόλληση σε οθόνες, γενικευμένη επικοινωνίας μέσω οθόνης,  κύρτωση των ώμων, καμπούριασμα), διαταραχές ύπνου, κιρκαδικό φως, έλλειψις φιλαναγνωσίας,, προβλήματα υγείας, κοινωνία, κουλτούρα, πολιτισμ
Αρθρογράφος: Χρήστος Ζαμπούνης
Από Χρήστος Ζαμπούνης

Τις ημέρες των βροχών μετακινούμην με το μετρό, ελέω βέσπας. Για έναν λόγο που δυσκολεύομαι να αντιληφθώ, οι περισσότεροι συμπολίτες μας προτιμούσαν να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους, δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος. Αντιθέτως, το metropolitain, όπως εδανείσθησαν την λέξη οι Γάλλοι, από τον ελληνικό όρο μητροπολιτικό, έφευγε και έφθανε στην ώρα του, με το προτέρημα για τους φιλαναγνώστες να διαβάζουν απροσκόπτως την εφημερίδα ή το βιβλίο τους.

Όσοι έχουν μετακινηθεί με το subway στην Νέα Υόρκη ή το underground στο Λονδίνο ή, ακόμη, με το μετρό των Παρισίων, θα έχουν συνηθίσει την εικόνα των επιβατών που αναγιγνώσκουν κανονικά ή ηλεκτρονικά βιβλία τύπου kindle. Στην χώρα μας, για κάποιον άγνωστο λόγο, το είδος δεν είχε ζήτηση. Αντιθέτως, η χρήσις του κινητού έχει γενικευθεί, με το συντριπτικό ποσοστό των συνταξιδιωτών μας να είναι σκυμμένο πάνω από τις οθόνες των μικροσκοπικών συσκευών, σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια των διαδρομών.

Οι μεγαλύτερες ηλικίες, παρετήρησα, το χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς, δημιουργώντας, θέλω να ελπίζω λόγω βαρηκοΐας, μία σχετική όχληση, ενώ οι νεώτερες διηγκωνίζοντο στο ποιος θα πετύχει τους περισσότερους δακτυλισμούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτυώσεως. Βιβλίο πρόσεξα να κρατά μία τουρίστρια που είχε επιβιβασθεί στην γραμμή Αεροδρόμιο – Σύνταγμα. Εφημερίδα, και πιο συγκεκριμένως τους «New York Times», «ξεκοκάλιζε» ένας καλοντυμένος κύριος, που προτίμησε και αυτός να αποφύγει την κίνηση λόγω νεροποντής.

Το θέμα όμως δεν είναι η έλλειψις φιλαναγνωσίας, αλλά η εισβολή των κινητών στην καθημερινή μας ζωή και η προσκόλλησή μας σε αυτά. Όταν η χρήσις τους γίνεται κατά μόνας, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει αρκετά μειονεκτήματα: από την κύρτωση των ώμων (καμπούριασμα) έως τις διαταραχές του ύπνου λόγω του κιρκαδικού φωτός που εκπέμπουν οι φωτεινές οθόνες, εάν δεν το έχουμε θέσει εντός λειτουργίας πριν πλαγιάσουμε.

Το φαινόμενο της γενικευμένης επικοινωνίας μέσω της οθόνης του κινητού ή του τάμπλετ ή του κινητού, δημιουργεί αρρυθμίες στην κανονική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, όταν, επί παραδείγματι, κάθονται στο οικογενειακό τραπέζι, ή ακόμη όταν πηγαίνουν να πιουν καφέ σε μία καφετέρια ή εξέρχονται με παρέα σε μία ταβέρνα.

Διερωτάται κανείς εάν σε λίγα χρόνια θα μένει χρόνος για κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αφού θα τα έχουμε πει όλα στις οθόνες.


Υ.Γ. Κατ’ εικόναν του blietzkrieg, του κεραυνοβόλου πολέμου που εξαπέλυσε ο Χίτλερ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και του επέτρεψε εντός ολίγων εβδομάδων να καταλάβει τη Δυτική Ευρώπη, η επέλασις της κινητής τηλεφωνίας και της ψηφιακής επικοινωνίας, πέραν από τα πρόδηλα οφέλη, τείνει να υπερισχύσει της πρόσωπο με πρόσωπο διεπαφής, υποκαθιστώντας την με την επικοινωνία μέσω της οθόνης.

Δείτε επίσης