Απόψεις

Το «θαυματουργό» φάρμακο

παχυσαρκια, υπερβαρος, σακχαρωδησ διαβητησ, φαρμακο αδυνατισματοσ, θαυματουργο φαρμακο, Ozempic, θαυματουργό φάρμακο,Παχυσαρκία, Υπέρβαρος, Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ΕΟΦ
Αρθρογράφος: Χρήστος Ζαμπούνης
Από Χρήστος Ζαμπούνης

Ο Παναγιώτης είναι υπέρβαρος, όπως έξι στους δέκα Έλληνες. Ο σωστός όρος, για τον συγκεκριμένο, εάν θέλουμε να είμεθα πιο ακριβείς, είναι παχύσαρκος. Κακή διατροφή, αμνησία και στρες, μεταξύ άλλων, τον οδήγησαν στην κατηγορία «βαρέων βαρών», ήτοι τριάντα παραπανίσιων κιλών. Ο Παναγιώτης, όπως πολλοί όμοιοί του, έχει επισκεφθεί αρκετούς διατροφολόγους και έχει υποβληθεί σε όποια δίαιτα υπάρχει στην… εγκυκλοπαίδεια. Εις μάτην.

Ώσπου ένας φίλος του που ήλθε από τις Η.Π.Α., του μίλησε για το «Ozempic». Πρόκειται περί ενός φαρμάκου για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Χορηγείται σε ενέσιμη μορφή και έχει ένα επιπλέον προσόν: προσφέρει ένα αίσθημα κορεσμού στο στομάχι, που μειώνει την πρόσληψη θερμίδων.

Παραλλήλως, η ορμόνη που περιέχει, η σεμαγλουτίδη, επιδρά απ’ ευθείας στο κέντρο της πείνας στον εγκέφαλο, με τα αποτελέσματα που όλοι φανταζώμεθα. Σε αλλεπάλληλες επιστημονικές έρευνες που διεξήχθησαν, παρετηρήθη μείωσις σωματικού βάρους αρκετών κιλών, αναλόγως της δόσεως (1 mg ή 0,5 mg).

Ακούγοντας τα νέα εξ’ Αμερικής, ο Παναγιώτης επρομηθεύθη από το Διαδίκτυο και άρχισε τις ενέσεις, μία την εβδομάδα. Στους στενούς του φίλους εξέφραζε κατά καιρούς την ανησυχία του για τις ενδεχόμενες παρενέργειες που διάβαζε στο Ίντερνετ για το συγκεκριμένο σκεύασμα, αλλά εκείνοι τον παρηγορούσαν, με το ακλόνητο επιχείρημα, «όλο το Χόλλυγουντ το παίρνει». Είχα καιρό να τον δω και εξεπλάγην αντικρύζοντάς τον σαφώς αδυνατισμένο, προ ολίγων μηνών.

«Πώς τα κατάφερες αυτήν την φορά;», τον ερώτησα. «Ozempic», απήντησε μονολεκτικώς. Δεν έδωσα τότε ιδιαίτερη σημασία, ώσπου ανέγνωσα την προηγούμενη εβδομάδα, την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (Ε.Ο.Φ.), ο οποίος προέτρεπε τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται από το Διαδίκτυο το «Ozempic» και άλλα συναφή φάρμακα, επειδή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία τους.

Την ίδια στιγμή, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συνέστηνε στα μέλη του να μην το συνταγογραφούν, πάρεξ στους πάσχοντας από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Α, να μη το ξεχάσω. Ο Παναγιώτης σταματώντας το «Ozempic» ξαναπήρε πίσω τα κιλά.

Δείτε επίσης