Τεχνητή Νοημοσύνη: Η σοφή απόφαση Μητσοτάκη για τη σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ στα Αγγλικά ή ΤΝ στα Ελληνικά) είναι το όχημα αυτής της μετάβασης, είναι ήδη εδώ και αναπτύσσεται ραγδαία

Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας προ πολλού αναμενόμενης τεχνολογικής επανάστασης, η οποία θα σηματοδοτήσει τεράστιες αλλαγές στον κόσμο, επηρεάζοντας κάθε πτυχή του ανθρώπινου πολιτισμού σε παγκόσμιο και σε κρατικό επίπεδο.
Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ στα Αγγλικά ή ΤΝ στα Ελληνικά) είναι το όχημα αυτής της μετάβασης, είναι ήδη εδώ και αναπτύσσεται ραγδαία.
Τεχνητή νοημοσύνη είναι η ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει αυτόνομα τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα.
Η ΤΝ, μέσω των ολοένα και περισσότερο αυξανόμενων και ταχέως αναπτυσσομένων εφαρμογών της, ιδιαιτέρως στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων, της γεωργίας, των μεταφορών, των επιστημών και των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, ενέχει πάμπολλες δυνατότητες, προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες, εγκυμονεί όμως και σοβαρές απειλές για την ασφάλεια, την προστασία προσωπικών δεδομένων, τους δημοκρατικούς θεσμούς, την εργασία, ως και απώτατο υπαρξιακό κίνδυνο για την ανθρωπότητα.
Η ταχεία ανάλυση όγκων δεδομένων με αξιοπιστία και προσαρμογή, η αναγνώριση μοτίβων, η ροή πληροφοριών από ανακαλυπτόμενα ή εφευρισκόμενα μοτίβα και η αυτοματοποίηση εργασιών είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα της ΤΝ που οδηγούν είτε σε ενθουσιασμό για τις εφαρμογές και την χρήση της είτε σε σκεπτικισμό είτε και στα δύο αυτά μαζί.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως προκύπτει από τις επίσημες αναρτήσεις του, έχει ανάγει σε θέμα πρώτης γραμμής τα ζητήματα που άπτονται των συστημάτων ΤΝ, με σκοπό την αξιοποίηση των τεχνολογιών συνδεσιμότητας και διαχείρισης δεδομένων, υιοθετώντας σχεδόν αμέσως την αναγνώριση της ανάγκης ρυθμιστικού πλαισίου. Και αυτό διότι σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες «η ανάπτυξη και η ευημερία της Ευρώπης συνδέονται στενά με τις τεχνολογίες αυτές».
Στα πλαίσια αυτά η απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων με σκοπό την προετοιμασία της Χώρας μας για τις επερχόμενες εξελίξεις από τις εφαρμογές της ΤΝ, φαντάζει σοφή.
Αν ο δημοκρατικός ηγέτης, που αφουγκράζεται τα σημεία των καιρών και τα αναγνωρίζει, βρει τρόπο να σταχυολογήσει και διαβαθμίσει τις προκλήσεις μετάβασης από το παλαιό στο νέο και εξασφαλίσει θεσμικά την ομαλή μετάβαση, τότε έχει πετύχει 100% στο συγκεκριμένο έργο του.
Από τις εξελίξεις ανάπτυξης της ΤΝ, η χώρα μας πρόκειται να αντιμετωπίσει πολυδιάστατες προκλήσεις.
Από την Ηθική και τον υπαρξιακό κίνδυνο μέχρι την κατάργηση των παραδοσιακών επαγγελμάτων και τον «ρομποτικό αναλφαβητισμό» που μπορεί να δημιουργήσει ανισότητες (όσον αφορά τους ανθρώπους που δεν θα δύνανται για διάφορους λόγους να παρακολουθήσουν εκπαίδευση στα νέα συστήματα ΤΝ σε σχέση με εκείνους που θα έχουν αυτήν την δυνατότητα), ή από την υιοθέτηση Στρατηγικών για την ΤΝ με στόχο την καινοτομία, την παραγωγικότητα, την ενίσχυση των υποδομών και την περιφρούρηση της ψηφιακής Εθνικής Κυριαρχίας μέχρι την υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δικαιωμάτων, την ενίσχυση της Δημοκρατίας και την εξάλειψη των fake news και των προκαταλήψεων ενάντια στην διαφορετικότητα, καλό είναι να προλάβουμε σαν κοινωνία να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας, τις δομές μας και τους δημοκρατικούς θεσμούς μας, ενστερνιζόμενοι τις προκλήσεις ενός πολλά υποσχόμενου μέλλοντος για εμάς και για τις επόμενες γενεές.
*Ο Νίκος Χ. Παγώνης είναι Γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας