Απόψεις

Αν διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθουν πίσω οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι;

Είναι φανερό πως ο Στέφανος Κασσελάκης και οι αποκαλούμενοι «νεοπροεδρικοί» κινούνται με γνώμονα την εκκαθάριση από τους εσωκομματικούς αντίπαλους

στεφανοσ κασσελακησ, κασσελακησ, Στέφανος Κασσελακης, θεσεις κασσελακη, κασσελακησ,  συριζα, νεοσ προεδροσ συριζα,  συνεδριο συριζα, στεφανοσ κασσελακησ, κεντρικη επιτροπή συριζα,  διαγραφεσ, αποχωρησεισ, παραιτησεισ, δημοψηφισμα, Στέφανος Κασσελάκης, ΣΥΡ
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

«Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά» στον ΣΥΡΙΖΑ, και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν γεφυρώνεται το μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ του κ. Κασσελάκη και των «νεοπροεδρικών» με τους εσωκομματικούς αντίπαλους του. Το βέβαιο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίσαμε τα τελευταία 10 χρόνια, τέλειωσε.

Είναι απορίας άξιον πώς μία ομάδα στελεχών που δεν ήταν στην πρώτη γραμμή του κόμματος, κατάφερε να εκμεταλλευτεί την εκλογή Κασσελάκη και να αρχίσει τις εκκαθαρίσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι αποκαλούμενοι και «νεοπροεδρικοί» εκμεταλλεύτηκαν το κλίμα που υπήρχε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο του Αλέξη Τσίπρα, και κατάφεραν με την εκλογή του νέου προέδρου να απομονώσουν τα μεγάλα και ιστορικά στελέχη του κόμματος και να τους φορτώσουν το χαρακτηρισμό «βαρίδια της παράταξης». Έτσι, εν μια νυκτί, όλοι αυτοί που έβαλαν πλάτη τα τελευταία χρόνια, και πάνω στους οποίους είχε στηριχθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται τώρα εκτός κόμματος.

Όσοι γνωρίζουν τα πράγματα στο εσωτερικό του κόμματος λένε πως τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, χρόνια τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δομικά και οι ισορροπίες μεταξύ των τάσεων και των ομάδων ήταν πολύ λεπτές. Τα υψηλά ποσοστά, η άνοδος στην εξουσία και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να διατηρήσουν όλους κάτω από την ίδια στέγη. Το περασμένο καλοκαίρι συνέβησαν δύο μεγάλες αναταράξεις που, όπως φαίνεται, δεν μπορέσαν να κρατήσουν το κόμμα όρθιο. Πρώτα ήρθε η εκλογική κατάρρευση και η μεγάλη διαφορά με τη Ν.Δ. και ακολούθησε η παραίτηση του Α. Τσίπρα. Το δράμα ολοκληρώθηκε με την εκλογή ενός νέου ανθρώπου που ήρθε από το «πουθενά», χωρίς να έχει ουσιαστική σχέση με το κόμμα και την ιστορία του, αλλά και χωρίς κανένα δεσμό με τα «βαριά» ονόματα της παράταξης. Ένας νέος άνθρωπος, που το μόνο που φροντίζει είναι η προσωπική του προβολή, εκμεταλλευόμενος τα προνόμια που του δίνει το αξίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χρησιμοποιεί την εντολή του Σώματος των 170.000 ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσει τις όποιες αποφάσεις παίρνουν ο ίδιος ή οι επιτελείς του. Είναι φανερό, βέβαια, πως κινείται με γνώμονα την εκκαθάριση του κόμματος από τους εσωκομματικούς αντίπαλους, και είναι χαρακτηριστικό πως όταν ερωτάται για την κριτική που δέχεται, κάνει όλο και πιο προκλητικές δηλώσεις. Όταν άρχισαν οι αποχωρήσεις των κορυφαίων στελεχών η φράση που βρήκε να πει ήταν «γελάει καλυτέρα όποιος γελάει τελευταίος». Την ώρα, μάλιστα, που όλοι περίμεναν να κάνει ένα βήμα πίσω στο θέμα των διαγραφών των 4 στελεχών, ώστε να σταματήσουν οι αποχωρήσεις και τα σενάρια διάσπασης, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να κλιμακώσει την ένταση και να ζητήσει δημοψήφισμα.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο στάδιο της διάσπασης που βρίσκεται σε εξέλιξη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα ακολουθήσουν και άλλα στάδια όσο πλησιάζουμε προς το Συνέδριο του Φεβρουαρίου και τις ευρωεκλογές. Το εντυπωσιακό σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι το γεγονός πως με τη λογική του νέου αρχηγού συντάσσονται στελέχη και βουλευτές, οι οποίοι πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ξανακερδίσει στη Βουλή και την Ευρωβουλή ποσοστά που πήρε στις προηγούμενες εκλογές.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα υπάρχουν βουλευτές που εκλέχθηκαν χωρίς να έχουν καμία σχέση με την κομματική βάση. Τοποθετήθηκαν από τον κ. Τσίπρα, ορισμένοι, την τελευταία στιγμή, λόγω της προσωπικής γνωριμίας που είχαν με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, και τώρα καλούνται να ψηφίσουν αν χωράνε στο κόμμα ιστορικά στελέχη με μεγάλη προσφορά. Μπορεί αν φύγουν οι διαφωνούντες και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Κασσελάκη το κόμμα να έχει μία άλλη λειτουργία και να ασκεί αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη με διαφορετικό ύφος και πιο σκληρές θέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι μία αποτελεσματική αντιπολίτευση που θα καταφέρει να φέρει τον απογοητευμένο ψηφοφόρο ξανά στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το δόγμα και τη λογική Πολάκη δεν τα υιοθέτησε ποτέ ο κ. Τσίπρας από το 2019 έως το 2023, παρόλα αυτά κάποιοι πιστεύουν πως με αρχηγό τον κ. Κασσελάκη μπορεί μία τέτοια τακτική να φέρει αποτελέσματα.

Η κυριαρχία της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη στο εκλογικό Σώμα έχει πολλές παραμέτρους. Γιατί βασίζεται στη μετριοπάθεια, την καλή πορεία της Οικονομίας, τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, αλλά και την αποκατάσταση των χαμένων εισοδημάτων για μεγάλες κατηγορίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 και μετά, αλλά και τώρα με την εκλογή Κασσελάκη, δείχνει να μην έχει προσανατολισμό, και κυρίως να μην στοχεύει στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του Κέντρου.

Με λίγα λόγια, δεν έχει όραμα και συγκεκριμένη πρόταση για τη χώρα, δεν έχει σχέδιο για την Οικονομία, και το μόνο που μονότονα προσπαθεί να κάνει είναι να πείσει τους πολίτες πως ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του καταστρέφουν τη χώρα συνολικά. Αυτή η τακτική όμως, έφτασε τη διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ στις 20 μονάδες. Πόσοι είναι αυτοί που πιστεύουν πως ό,τι δεν κατάφερε ο κ. Τσίπρας επί τέσσερα χρόνια, θα το καταφέρει ο κ. Κασσελάκης επειδή θα διώξει τον Φίλη, τον Σκουρλέτη και τον Τσακαλώτο;

Δείτε επίσης