Απόψεις

Η μόνη εφικτή λύση η καλύτερη εκπαίδευση των αστυνομικών

Με απλά λόγια, θα πρέπει οι άνδρες της ΟΠΚΕ, της ΔΙ.ΑΣ. και των άλλων μονάδων να εκπαιδεύονται συνεχώς για να μην παρατηρούνται τραγικά περιστατικά με νεκρούς

εκπαιδευση αστυνομικων, παραβατικοτητα ρομα, παραβατικη συμπεριφορα, συλληψεισ υποπτων, καταδιωξη υποπτων, ρομα, αστυνομικοι, εισαγγελικεσ αρχεσ, αστυνομια, Εκπαίδευση αστυνομικών, Παραβατική συμπεριφορά, Παραβατικότητα Ρομά, Ανήλικοι παραβάτες, Ανήλικοι
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Ένας ακόμη 17χρονος Ρομά έπεσε νεκρός από τη σφαίρα αστυνομικού ύστερα από καταδίωξη, και ξανάρχισε πάλι το γαϊτανάκι των επεισοδίων σε περιοχές οπού υπάρχουν μεγάλοι καταυλισμοί. Έως πού θα πάει αυτή η κατάσταση με ένα φαινόμενο που έχει γίνει κοινωνικό και διαχρονικό;

Η παραβατικότητα για τους νεαρούς Ρομά και η προκλητική συμπεριφορά απέναντι στους ένστολους θεωρείται «μαγκιά», και από την άλλη οι αστυνομικοί τούς συμπεριφέρονται σαν να είναι σάκοι του μποξ και κινούμενοι στόχοι. Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο τα περιστατικά που έχουν οδηγήσει σε αιματηρές συγκρούσεις στις οποίες νέοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ενώ αστυνομικοί που έχουν ταχθεί να υπηρετούν το καθήκον, καταστρέφουν την καριέρα τους, στιγματίζονται οι οικογένειές τους, και ή αποτάσσονται από το Σώμα ή τίθενται σε διαθεσιμότητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις του Περάματος, της Θεσσαλονίκης, έτσι και στον Αλίαρτο το περιστατικό ήταν πανομοιότυπο.

Οι νεαροί Ρομά ύστερα από παραβατική συμπεριφορά βρέθηκαν καταδιωκόμενοι από ομάδα αστυνομικών, και ένας από αυτούς χρησιμοποιεί το όπλο για να τους ακινητοποιήσει και να τους συλλάβει. Πάντα σε όλα τα περιστατικά που χρησιμοποιήθηκαν όπλα, οι αστυνομικοί σαν δικαιολογία φέρνουν ή ότι δεν κατάλαβαν ότι εκπυρσοκρότησε το όπλο ή πως δεν σημάδευαν τον καταδιωκόμενο. Και σε κάθε περίπτωση, λένε πως δεν είχαν πρόθεση να τον σκοτώσουν. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χρήση του όπλου σε μία καταδίωξη ή μία προσπάθεια σύλληψης από την στιγμή που δεν κινδυνεύει ο αστυνομικός. Ο νόμος και το πρωτόκολλο είναι σαφέστατο. Η χρήση όπλου από αστυνομικό γίνεται μόνο όταν κινδυνεύει ή απειλείται η ζωή του ένστολου.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε και το γεγονός πως η κατάσταση με τους Ρομά, και κυρίως με τους ανήλικους, έχει παραγίνει. Άλλωστε, γνωρίζουν και οι ίδιοι πως ένας ανήλικος θα τιμωρηθεί πιο δύσκολα, και οι ποινές θα είναι πιο ήπιες. Τις περισσότερες φορές οδηγούν χωρίς δίπλωμα, έχουν πολύ μεγάλη παραβατική συμπεριφορά, σε σημείο που σε πολλές περιοχές οι κάτοικοι να έχουν ξεσηκωθεί και οι επαγγελματίες να έχουν αγανακτήσει, γιατί τα σπίτια και οι επιχειρήσεις τους έχουν γίνει καθημερινός στόχος.
Από την πλευρά τους, και οι αστυνομικοί είναι σε απόγνωση, γιατί συνεχώς συλλαμβάνουν Ρομά που παραβιάζουν το νόμο, και μάλιστα με κίνδυνο της ζωής τους, και συνήθως οι κατηγορούμενοι αφήνονται ελεύθεροι από τη Δικαιοσύνη.

Αυτή είναι η καθημερινή πρακτική για μεγάλες κατηγορίες νεαρών ή και ανήλικων Ρομά, που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς για πολλές υποθέσεις με τους αστυνομικούς και τους εισαγγελείς. Η κατάσταση δείχνει να είναι αδιέξοδη, με την Πολιτεία να μην μπορεί να αντιδράσει ή, ακόμη, και να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό της παραβατικότητας των Ρομά, που σε πολλές περιοχές της χώρας αποτελούν μάστιγα για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες. Αφού, λοιπόν, δεν μπορούν να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για να περιορισθεί η παραβατικότητα συγκεκριμένων ομάδων, καθώς υπάρχει το πολιτικό κόστος για τους τοπικούς βουλευτές, για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, τουλάχιστον ας συμφωνήσουν τα μεγάλα κόμματα σε κάτι που είναι βασικό και μπορεί να εφαρμοστεί πιο εύκολα. Να γίνει συστηματική και πιο αυστηρή η εκπαίδευση των αστυνομικών που βρίσκονται καθημερινά απέναντι σε τέτοιους είδους παραβατικότητα.

Με απλά λόγια, θα πρέπει οι άνδρες της ΟΠΚΕ, της ΔΙ.ΑΣ. και των άλλων μονάδων που έρχονται αντιμέτωπες με αυτές τις κατηγορίες πολιτών, να εκπαιδεύονται συνεχώς για να μην παρατηρούνται αυτά τα τραγικά περιστατικά με νεκρούς, που οδηγούν σε μίνι εξεγέρσεις στις τοπικές κοινωνίες. Όσο και αν φαίνονται δύσκολα, τα πράγματα είναι απλά και με μερικές προσεκτικές κινήσεις η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί.
Η ακόμη μεγαλύτερη εκπαίδευση των αστυνομικών για τη συμπεριφορά τους και τους κανόνες εμπλοκής, είναι στην παρούσα φάση η μόνη εφικτή λύση, αφού ό,τι μέτρο παίρνει η Πολιτεία για τις κοινότητες των Ρομά πέφτει στο κενό.

Εκατομμύρια ευρώ χάνονται σε εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία δεν αποδίδουν, ενώ άλλα τόσα εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται σε επιδόματα κάθε λογής που λαμβάνουν οι οικογένειες. Τα φαινόμενα αυτά με τη συμπεριφορά των Ρομά δεν είναι μόνο ελληνικά. Παντού σε όλες τις χώρες η ίδια παραβατικότητα παρατηρείται σε αυτές τις κοινότητες. Μόνο που στην Ελλάδα, όπως γίνεται με όλες τις άλλες δραστηριότητες, υπάρχει η γνωστή αντιμετώπιση των περιστατικών, με προχειρότητα.

Για να πούμε, όμως, τα πράγματα με το όνομά τους, πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορεί κάποιος να σκοτώνει στο όνομα μίας τροχαίας παράβασης ή μίας μικροκλοπής. Και αυτό πρώτα από όλους πρέπει να το καταλάβουν οι αστυνομικοί που καλούνται καθημερινά να πατάξουν την εγκληματικότητα.

Δείτε επίσης