Απόψεις

Η ιταλική λύσις

μεταναστευτικο, μεταναστεσ, προσφυγεσ, ελεγχοσ συνορων, Μεταναστευτικό, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Μεταναστευτικός έλεγχος, Έλεγχος συνόρων, Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες
Αρθρογράφος: Χρήστος Ζαμπούνης
Από Χρήστος Ζαμπούνης

Στις 6 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζώρτζια Μελόνι και ο ομόλογός της, της Αλβανίας υπέγραψαν ένα φιλόδοξο σύμφωνο για τον μεταναστευτικό έλεγχο ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο κείμενο που ανεκοίνωσαν περιχαρείς οι δύο επικεφαλής των κυβερνήσεων των Τιράνων και της Ρώμης, προβλέπεται σε χρόνο-ρεκόρ, ήτοι έως την άνοιξη του 2024, η κατασκευή δύο δομών φιλοξενίας σε αλβανικό έδαφος, υπό ιταλική δικαιοδοσία.

Το, πρώτο θα έχει έδρα στον Λιμένα του Shengiin, όπου θα αποστέλλονται οι μετανάστες, για να ταυτοποιηθούν. Το δεύτερο στην γειτονική πόλη Gjadev, στον Βορρά. «Πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει ένα υπόδειγμα συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και χωρών εντός αυτής, στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», εδήλωσε η χαρακτηριζόμενη από την Αριστερά, «ακροδεξιά» πολιτικός.

Είναι οι ίδιοι που εξαπέλυσαν σφοδρή κριτική –παλιά μου τέχνη κόσκινο– για το κατά πόσον είναι νόμιμη και ηθική η εν λόγω συμφωνία για ένα είδος «ιταλικού Γκουαντάναμο». Κυβερνητικές πηγές επεξήγησαν ότι στις δομές αυτές, θα φιλοξενούντο μόνο άνθρωποι που διασώζονται στην θάλασσα και όχι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι ήδη έχουν πατήσει το πόδι τους στο έδαφος. Εξαίρεσις θα υπάρχει για τους ανηλίκους, τις εγκύους και τις ευπαθείς ομάδες.

Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός ομίλησε «περί χείρας βοηθείας» που τείνει η χώρα του, «μία χώρα που μπορεί να μην ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι ευρωπαϊκή», όπως επεσήμανε. Ως ανεμένετο, οι Βρυξέλλες εξεπλάγησαν από την μονομερή πρωτοβουλία ενός κράτους-μέλους που, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Χρειαζόμασθε περισσότερες πληροφορίες, για να δούμε εάν η συμφωνία αυτή είναι εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές νόρμες», εδήλωσε η εκπρόσωπος της Ε.Ε. Εν αναμονή των διαβουλεύσεων, υπενθυμίζεται ότι η πρώτη χώρα που ανέλαβε την πρωτοβουλία της «εξαγωγής» των εισαγόμενων μεταναστών ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, με την Ρουάντα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν, οι δύο δομές στο αλβανικό έδαφος θα δύνανται να φιλοξενούν έως 3.000 μετανάστες, από τις 100.000 και πλέον, που κατεγράφησαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2023 και 16ης Αυγούστου, διπλάσιος αριθμός από το 2022 και τριπλάσιος από το 2021.

μεταναστευτικο, μεταναστεσ, προσφυγεσ, ελεγχοσ συνορων, Μεταναστευτικό, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Μεταναστευτικός έλεγχος, Έλεγχος συνόρων, Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες

Τι θα γίνει με τους «δικούς» μας;

Η είδησις εδημοσιεύθη σε μία περίοδο που δεν υπάρχουν νέα πλην των προσκυνημάτων στην Τήνο, στην Παναγία Σουμελά και αλλαχού. Τον Δεκαπενταύγουστο του τρέχοντος έτους, η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, ανεκοίνωσε τον διπλασιασμό των θαλασσίων αφίξεων προσφύγων – μεταναστών στην Ελλάδα. Οι αριθμοί ίσως να μην τρομάζουν, όπως π.χ. στην γειτονική Ιταλία όπου είναι δεκαπλάσιοι, αλλά είναι ενδεικτικοί μίας τάσεως που πρόκειται να ενταθεί λόγω του παρατεταμένου πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά και έτερων παραγόντων, όπως η αύξησις των τιμών των προϊόντων, η πτωχοποίησις και η γενικότερη ανασφάλεια από τις συγκρούσεις σε άλλες περιοχές.

Είναι ενδιαφέρουσα η πληροφορία της προελεύσεως των ροών: 1.394 Παλαιστίνιοι, 717 Αφγανοί, 636 Σομαλοί, 561 Σύροι και 536 από την Ερυθραία, όλοι αυτοί στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Συγκριτικώς με το 2015, όπου πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στην χώρα μας με την πολιτική των «ανοικτών συνόρων» του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., η σημερινή εικόνα, εκ πρώτης όψεως, δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Όμως με μία δεύτερη ανάγνωση προκύπτουν διάφορα ερωτήματα:

Α) Πόσοι από αυτούς είναι απενεργοποιημένοι πυρήνες ισλαμιστών ή τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίοι όταν λάβουν την εντολή αναμένεται να προβούν σε βίαια κτυπήματα;

Β) Κατά πόσον η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) έχει διεισδύσει στις Δομές του Ανατολικού Αιγαίου όπου φιλοξενούνται πολλές εκατοντάδες μεταναστών από την Παλαιστίνη;

Γ) Πώς προβλέπεται να ενισχυθεί το Λιμενικό, δεδομένης της αυξήσεως των ροών από την Μέση Ανατολή και όχι μόνον;

Δ) Πότε θα ολοκληρωθεί η επέκταση του φράκτη στον Έβρο, απ’ όπου διήλθαν στο πρώτο οκτάμηνο του έτους πάνω από 3.000 μετανάστες;

Ε) Τι θα γίνει με τους αιτούντες άσυλο οι οποίοι εκλήθησαν να αποχωρήσουν από τα διαμερίσματα μετά την διακοπή της χρηματοδοτήσεως από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Στ) Σε ποίο σημείο ευρίσκεται το σχέδιο νομιμοποιήσεως από την κυβέρνηση, περίπου 300.000 παράνομων μεταναστών, για να καλυφθούν οι ελλείψεις στην αγορά εργασίας; (Γεωργία, Τουρισμός, Οικοδομή κ.ά.).

Δείτε επίσης