Απόψεις

Μετά τον Σούνακ έρχεται ο Ερντογάν

Μία επίσκεψη που διαφημίστηκε αρκετό καιρό, αλλά όσο πλησιάζουν οι ημέρες, τόσο ξεφουσκώνουν και οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης

κυριάκος μητσοτάκης, κυριακοσ μητσοτακησ, ελληνοτουρκικα, μητσοτακης ερντογαν, ερντογαν μητσοτακης, ελληνοτουρκικα, κυριακος μητσοτακης ρετζεπ ταγιπ ερντογαν, ελληνοτουρκικα, ελληνοτουρκικεσ σχεσεισ, μετρα οικοδομησης εμπιστοσυνησ, κυριάκος μητσοτάκης, ρε
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Την προηγουμένη εβδομάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ νόμισε ότι θα έπαιζε ένα «εύκολο παιγνίδι στο γήπεδό του» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, και τελικά το πλήρωσε ακριβά. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος θα έρθει στην Αθήνα για να δώσει μαθήματα καλής γειτονίας προς μία φίλη χώρα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία –και τα κονδύλια από την Ε.Ε. βέβαια– για το Προσφυγικό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υποδεχτεί τον Τούρκο πρόεδρο με ανεβασμένο ηθικό, όπως θα λέγαμε στην ποδοσφαιρική γλώσσα, γιατί προέρχεται από μία εκτός έδρας νίκη απέναντι στον Βρετανό ομόλογό του μέσα στο Λονδίνο. Όσες προσπάθειες και αν έκανε η ελληνική πλευρά για να αναδείξει το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν θα είχαν το αποτέλεσμα που πέτυχε ο κ. Σούνακ με την έμπνευσή του να ακυρώσει το ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έγινε ο καλύτερος χορηγός της ελληνικής προσπάθειας προκαλώντας, όπως όλα δείχνουν, την ενόχληση και του Βρετανικού Μουσείου αλλά και του ιδίου του βασιλιά Καρόλου.

Υπάρχει ένα παρασκήνιο στο Λονδίνο, που εξηγεί την στάση του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο, λίγα εικοσιτετράωρα μετά το διπλωματικό φιάσκο, φρόντισε να στείλει στην Ελλάδα την Υδρία του Μειδία που φυλασσόταν στις αίθουσές του. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εδώ και αρκετό καιρό, η ελληνική πλευρά και το Βρετανικό Μουσείο συζητούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας προκειμένου να βρουν μία φόρμουλα συνεργασίας.

Είναι γνωστό πως το Βρετανικό Μουσείο θα κλείσει για τα επόμενα δέκα χρόνια, προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στους χώρους του. Έτσι λοιπόν, τα στελέχη του συζητούν όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Αίγυπτο και με άλλες χώρες, εκθέματα των οποίων φυλάσσονται στους χώρους του. Στόχος αυτών των συζητήσεων είναι για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα τα αρχαία αυτά, που προέρχονται από τρίτες χώρες και φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, να μεταφερθούν σε άλλους τουριστικούς χώρους εκτός Βρετανίας, προκειμένου να εκτεθούν στο κοινό και το Μουσείο να εισπράττει ένα μέρος του αντίτιμου για να χρηματοδοτήσει την αναστήλωσή του.

Ο Σούνακ «έφαγε τα μούτρα του» επειδή είδε πολιτικά το θέμα και θέλησε να το εκμεταλλευτεί. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα κάποτε θα καταφέρει να πάρει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Όμως, φαίνεται ότι όσο υπάρχουν πρωθυπουργοί και πολιτικοί σαν τον Σούνακ αξίζει η ελληνική πλευρά να προσπαθεί συνεχώς να αναδεικνύει το θέμα. Άλλωστε, με τους Βρετανούς όλα είναι πιθανά.

Αν αναλογισθεί κάνεις πως και το Brexit ξεκίνησε από έναν γραφικό Βρετανό πολιτικό, ο οποίος άνοιξε το θέμα της εξόδου από την Ευρώπη – ένα θέμα που εξαπλώθηκε σαν χιονοστιβάδα–, και όταν υλοποιήθηκε, ο συγκεκριμένος πολιτικός εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Από τότε δεν του έδωσε κανείς σημασία.

Το ίδιο έγινε και με την περίπτωση του κ. Σούνακ. Ακύρωσε το ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη και έστρεψε όλες τις μεγάλες εφημερίδες, τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη, εναντίον του. Μάλιστα, διαμορφωτές κοινής γνώμης στη Βρετανία, που διαφωνούν με την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, βγήκαν ανοιχτά και τάχθηκαν υπέρ, εξαιτίας της γκάφας Σούνακ. Την ερχομένη εβδομάδα αλλάζει το σκηνικό και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Μία επίσκεψη που διαφημίστηκε αρκετό καιρό, αλλά όσο πλησιάζουν οι ημέρες, τόσο ξεφουσκώνουν και οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης. Αρχικά ο Ερντογάν θα ερχόταν στη Θεσσαλονίκη και θα τον συνόδευαν 300 συνεργάτες, επιχειρηματίες και Μέσα ενημέρωσης. Μετά, όλα αυτά αλλάξαν γιατί μεσολάβησε ο πόλεμος στη Γάζα.

Αν κρίνουμε από την στάση του Τούρκου προέδρου στις υπόλοιπες επισκέψεις του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θα πρέπει να περιμένουμε μία ρητορική που θα στείλει μηνύματα και προς τους Αμερικανούς και προς τους Ευρωπαίους. Από την άλλη, βέβαια, θα ακολουθήσει πιστά την τακτική των τελευταίων μηνών, προκειμένου να δείξει στην Ευρώπη, πως είναι πρόθυμος να συνεργαστεί για το Μεταναστευτικό αρκεί να πάρει αυτά που ζητά, όπως, για παράδειγμα, την καθιέρωση της τουριστικής βίζας για τους Τούρκους τουρίστες στα ελληνικά νησιά.

Ο Ερντογάν δεν είναι Σούνακ και κανείς δεν πρέπει να περιμένει γκάφες της τελευταίας στιγμής. Είναι, όμως, πολύ καλός διαπραγματευτής και χρειάζεται προσοχή στους χειρισμούς, γιατί ο Τούρκος πρόεδρος δεν το έχει σε τίποτα τελευταία στιγμή να ζητήσει να επισκεφθεί τη Θράκη, τινάζοντας όλο το καλό κλίμα στον αέρα.

Δείτε επίσης