Απόψεις

Ένας άλλος Ερντογάν ήρθε στην Αθήνα

Στο υπουργείο Εξωτερικών διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν το κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών που υπέγραψαν οι δύο πλευρές και δεν πιστεύουν στα μάτια τους

κυριακοσ μητσοτακησ, μητσοτάκης, κυριάκος μητσοτάκης, κυριακοσ μητσοτακησ, ελληνοτουρκικα, μητσοτακης ερντογαν, ερντογαν μητσοτακης, κυριακος μητσοτακης ρετζεπ ταγιπ ερντογαν, ελληνοτουρκικεσ σχεσεισ, μετρα οικοδομησης εμπιστοσυνησ, κυριάκος μητσοτάκης, ρ
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Ο Τούρκος πρόεδρος που υποδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης προχθές στην Αθήνα, δεν είχε καμία σχέση με αυτόν που είχε έρθει έξι χρόνια πριν και με τις δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίμου τίναξε, τότε, στον αέρα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Έχουν περάσει μερικά 24ωρα από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου και η Αθήνα έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη για τα αποτελέσματα μίας επίπονης και μακροχρόνιας προσπάθειας να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου την Άγκυρα. Θα πει κάποιος ότι δεν ήταν και τόσο δύσκολο να ανοίξει μία συζήτηση με την Τουρκία για θέματα χαμηλής πολιτικής, από την στιγμή που η Άγκυρα δεν υποχωρεί από τις πάγιες διεκδικήσεις της, και μάλιστα βλέπει να ικανοποιούνται και ορισμένα από τα αιτήματά της. Για παράδειγμα η Αθήνα όλο αυτό το διάστημα έβαλε πλάτη για να υπογραφεί η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το Μεταναστευτικό. Επίσης, η Άγκυρα κέρδισε την ολιγοήμερη βίζα για τους Τούρκους τουρίστες που θέλουν να ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά, ένα μέτρο, βέβαια, που ωφελεί και τον ελληνικό Τουρισμό.

Ο Ερντογάν έδειξε πολύ ικανοποιημένος από τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη, και όταν γύρισε στην Άγκυρα δήλωσε πως είναι καιρός να τελειώνουμε με τις αερομαχίες στο Αιγαίο. Μία δήλωση που κανείς δεν περίμενε να ακούσει από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος μέχρι πρότινος απειλούσε την Ελλάδα με βαλλιστικούς πυραύλους. Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν το κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών που υπέγραψαν οι δύο πλευρές και δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Οι 15 συμφωνίες που υπεγράφησαν είναι αναμφισβήτητα μία καλή βάση πάνω στην οποία οι δύο πλευρές ευελπιστούν να χτίσουν και άλλες συμφωνίες για πιο ουσιαστικές διαφορές, που όμως είναι απαραίτητο να επιλυθούν μέχρι να φτάσουμε στα θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Έτσι όπως είναι τα πράγματα, Μητσοτάκης και Ερντογάν δείχνουν διατεθειμένοι να συναντώνται κατ’ ιδίαν κάθε τρεις μήνες και να επιβεβαιώνουν το καλό κλίμα. Ο καιρός και η ζωή θα δείξει αν οι Τούρκοι εννοούν αυτά που λένε και αν θα τα κάνουν πράξη στο μέλλον. Τι είναι όμως αυτό που έκανε τον Τούρκο πρόεδρο και τους συνεργάτες του να αλλάξουν συμπεριφορά και από το «Μητσοτάκης ΓΙΟΚ», περάσαμε στο «δεν υπάρχει καμία διαφορά, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που δεν μπορεί να επιλυθεί»;

Είναι τα πολύ μεγάλα μέτωπα που έχει ανοιχτά η Άγκυρα στους δύο πολέμους, στην Ουκρανία και στη Γάζα. Είναι το μέτωπο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Μεταναστευτικό, που δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει χωρίς τη βοήθεια της Ελλάδας. Είναι οι τεταμένες σχέσεις με το ΝΑΤΟ, που περιμένει ακόμη την έγκριση της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. Είναι ο αποκλεισμός από τους εξοπλισμούς που του έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η κυβέρνηση Μπάιντεν, ο οποίος θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες αμερικανικές εκλογές.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο γεωστρατηγικό παιγνίδι, ο Ερντογάν γνωρίζει πως η Ελλάδα, αυτή την περίοδο μπορεί να γίνει ο πιο σταθερός σύμμαχός της χωρίς ο ίδιος να αναγκαστεί να κάνει την παραμικρή παραχώρηση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στις συζητήσεις των επιτροπών δεν δέχτηκε να μπει το θέμα της Αγ. Σοφίας, η οποία, εκτός των άλλων, κινδυνεύει από έναν μεγάλο σεισμό. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την στάση της Τουρκίας το επόμενο διάστημα και μέχρι πού μπορεί να φτάσει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό που έχει όμως μεγάλη σημασία, στην παρούσα φάση, για την Ελλάδα είναι πως κατάφερε να σταματήσει την τουρκική προκλητικότητα και να πετύχει ηρεμία και στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο, καθώς επίσης και να μην υπάρχουν προκλήσεις στη Θράκη, κάτι που βοηθάει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Μία τακτική που αν συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, θα εδραιώσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή και θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα. Όσο θα υπάρχει ασφάλεια στην περιοχή, τόσο θα δυναμώνει η ελληνική Οικονομία και η γεωστρατηγική θέση της χώρας, που θα μπορεί, πλέον, να διαπραγματεύεται ως ισχυρός εταίρος και με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δείτε επίσης