Απόψεις

Η δολοφονία ενός ανθρώπου και η κακοποίηση ενός ζώου δεν είναι το ίδιο

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από μία κοινωνία που φαίνεται πως ξεσηκώνεται όταν κακοποιείται ένας σκύλος και σιωπά όταν δολοφονείται ένας άνθρωπος από έναν σκύλο

ελισαβετ κουζιωρτη, σκυλια σκοτωσαν 50χρονη θεσσαλονικη, θεσσαλονικη 50χρονη σκυλια, σκυλιά σκότωσαν 50χρονη στη θεσσαλονίκη, ελισάβετ κουζιώρτη θεσσαλονικη, θανατοσ ολιβερ, χασκι ολιβερ αραχωβα, πως πεθανε ο ολιβερ στην αραχωβα, κακοποιηση σκυλου αραχωβα
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Στον κόσμο της Επικοινωνίας, των social media και στο δημόσιο διάλογο, πολλές φορές χάνεται το μέτρο και όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και την ειδησιογραφία, έρχονται στιγμές που δεν μπορούν να καταλάβουν τι έχει μεγαλύτερη αξία, η ανθρώπινη ζωή ή ο βασανισμός ενός σκύλου.

Εδώ και δύο εβδομάδες παρακολουθούμε ένα σίριαλ με πολλά επεισόδια, που εξελίσσεται στην Αράχωβα, με τον ιδιοκτήτη ενός χάσκι να πιστεύει πως κάποιοι κακοποίησαν το σκύλο του, ο οποίος πέθανε εξαιτίας αυτής της βίαιης συμπεριφοράς. Αμέσως ξεσηκώθηκε ένα μεγάλο κύμα διαμαρτυριών σε όλο το διαδίκτυο, και, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «έπεσαν» το twitter, το Instagram και το Facebook από τις αναρτήσεις και τις οργισμένες αντιδράσεις των φιλόζωων που ζητούσαν δικαιοσύνη.

Στην αρχή δημιουργήθηκε η εντύπωση πως ανθρώπινο χέρι ήταν αυτό που κακοποίησε το ζώο και το οδήγησε στο θάνατο, καθώς η εξέταση από κτηνίατρο ήταν καθοριστική προς αυτή την εκδοχή. Όλη η Αράχωβα στοχοποιήθηκε, καθώς αρχικά οι κάτοικοι πίστεψαν πως ανάμεσά τους κυκλοφορεί ελεύθερος κάποιος που κακοποιεί ζώα, και άρα μπορεί εύκολα να κάνει κακό και σε ανθρώπους.

Μετά, τα πράγματα άλλαξαν. Οι εμπειρογνώμονες του Δημοσίου και οι αξιωματικοί της Αστυνομίας δεν μπορέσαν να βρουν ενοχοποιητικά στοιχεία για κάποιον συγκεκριμένο ένοχο, γι’ αυτό και οι έρευνες στράφηκαν στο ενδεχόμενο το σκυλί να έπεσε θύμα αγέλης άλλων σκυλιών ή και παραμέλησης από τον ιδιοκτήτη του. Οι ανακοινώσεις που ήταν να γίνουν δεν έγιναν, η σύγχυση μεγάλωσε, και φτάσαμε στο σημείο δύο εβδομάδες να γεμίσει το διαδίκτυο με εικόνες διαμαρτυρίας για το κακοποιημένο χάσκι. Μάλιστα, σύλλογοι ζωόφιλων ετοίμασαν και εκδρομές στην Αράχωβα, για να διαμαρτυρηθούν για τη συμπεριφορά των ντόπιων.

Την ώρα που εξελίσσονταν όλες αυτές οι ενέργειες των φιλόζωων για τον Όλιβερ, που βασανίστηκε και πέθανε, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, σε ένα χωριό της Θεσσαλονίκης, μία 50χρονη μητέρα δύο παιδιών, που καθάριζε την αυλή της, δέχτηκε επίθεση από τρία εξαγριωμένα σκυλιά, τα οποία κυκλοφορούσαν ελευθέρα χωρίς καμία επιτήρηση, την κατασπάραξαν και την σκότωσαν επιτόπου, χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν ούτε αυτή, ούτε οι συγγενείς, ούτε οι περίοικοι. Η ελληνική κοινωνία σοκαρίστηκε από την αγριότητα του εγκλήματος, αλλά –ω! του θαύματος– οι χρήστες των social media έμειναν απαθείς. Αυτή τη φορά δεν «έπεσε τίποτα». Όλα είναι στη θέση τους. Και το twitter, και το Instagram και το Facebook.

Ούτε αντιδράσεις, ούτε κατηγορίες, ούτε ανάθεμα, για την ωμή δολοφονία της 50χρονης Ελισάβετ που έφυγε τόσο άδοξα. Τρία σκυλιά σκότωσαν έναν άνθρωπο, και από την πλευρά των «ευαίσθητων» του διαδικτύου δεν ακούστηκε άχνα. Σαν να μην συνέβη το περιστατικό. Το όνομα και το ποιόν του 37χρονου ούτε που ακούστηκε, και όλοι αρκέστηκαν στο ότι ο ιδιοκτήτης προφυλακίστηκε και κατηγορείται για δολοφονία με ενδεχόμενο δόλο. Οι κάτοικοι της περιοχής και οι γείτονες άρχισαν σιγά σιγά να μιλούν και να αποκαλύπτουν πως τα τρία αυτά άγρια σκυλιά κυκλοφορούσαν στην περιοχή σχεδόν ελεύθερα, χωρίς επιτήρηση. Συχνά έκαναν επιθέσεις εναντίον και άλλων ζώων, είχαν δαγκώσει άλλους δύο κατοίκους, και ο ιδιοκτήτης τους το μόνο που είχε να καταθέσει ήταν πως εξαγριώθηκαν από το θόρυβο του αλυσοπρίονου στην αυλή της Ελισάβετ.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από μία κοινωνία που φαίνεται πως ξεσηκώνεται όταν κακοποιείται ένας σκύλος και σιωπά όταν δολοφονείται ένας άνθρωπος από έναν σκύλο. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς έχουν ασυλία και βρίσκουν πολύ πιο εύκολα συμπαράσταση σε ό,τι και αν τους συμβεί, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει σιωπή όταν ένα ζώο ή ένας φιλόζωος κάνουν παράνομες πράξεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, αυτό που συζητιέται κάθε φορά όταν ανοίγει ένα μεγάλο κοινωνικό θέμα στα social media. Η δολοφονία της Ελισάβετ στη Θεσσαλονίκη, από τα τρία άγρια σκυλιά, πέρασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχεδόν απαρατήρητη, ως ένα γεγονός που απλά απασχόλησε την επικαιρότητα και αμέσως μετά ξεχάστηκε.

Φανταστείτε τι θα γινόταν στην αντίθετη περίπτωση. Αν δηλαδή, μία γυναίκα είχε θυμώσει επειδή είδε μπροστά της τρία σκυλιά έτοιμα να της επιτεθούν και με ένα όπλο ή αιχμηρό αντικείμενο τα είχε σκοτώσει εν ψυχρώ στη μέση του δρόμου ενός χωριού. Θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή η γυναίκα θα είχε «κρεμαστεί στα μανταλάκια» κατά το κοινώς λεγόμενο.

Γι’ αυτό και χρειάζεται να υπάρχει ένα μέτρο από όλους, ώστε να μπορούμε να βλέπουμε ψύχραιμα και καθαρά τα πράγματα, στην πραγματική τους διάσταση, και να μην μεγαλοποιούμε ένα μικρό γεγονός ανάλογα με τα πιστεύω ή τις επιθυμίες του καθενός.

Δείτε επίσης