Απόψεις

Το ιστορικό νταμπλ

Π.Α.Ο.Κ., Το ιστορικό νταμπλ, δημοφιλή ομάδα της Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Ιστορική ομάδα, Ραζβάν Λουτσέσκου, Βιβλίο, Εκδόσεις Φερενίκη, Double PAOK, Έκδοση, Ιστορία ποδοσφαίρου, Ποδόσφαιρο, Αθλητισμός
Αρθρογράφος: Χρήστος Ζαμπούνης
Από Χρήστος Ζαμπούνης

Ας μου επιτραπεί, εν είδει εισαγωγής, μία προσωπική εξομολόγησις. Τον Μάϊο του 2010 περπάτησα τα 1.000 βγήματα που χωρίζουν το ξενοδοχείο «Makedonia Palace», όπου διέμενα τότε, από την Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, όπου ενοσηλεύετο ο πατέρας μου σε τελικό στάδιο καρκίνου.

Ο Κωνσταντίνος Ζαμπούνης το 1946 πήγε με ένα δελτίο της Νίκης Πολυγύρου και έγινε μέλος της εφηβικής ομάδος του Π.Α.Ο.Κ. Ήταν εξτρέμ ταχύτατος, αλλά ετραυματίσθη και σταμάτησε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής. Στα επόμενα 64 χρόνια της ζωής του δεν έχασε σχεδόν ούτε έναν αγώνα της αγαπημένης του ομάδος, και μάλιστα τα τελευταία του λόγια ήταν, όταν είχα απουσιάσει για λίγο, για να μεταβώ στην Τούμπα, σε μία αναμέτρηση με την Ξάνθη, «τι έκανε ο Π.Α.Ο.Κ.». Ο πατέρας μου δεν ευτύχησε να ζήσει το ιστορικό double του 2019, αλλά πρόλαβε την χρυσή ομάδα της δεκαετίας του ’70 και άφησε παρακαταθήκη στην αδελφή μου και σε μένα μία άδολη αγάπη για τον «Δικέφαλο Αετό».

Γράφουμε, και στην συγκεκριμένη περίπτωση εκδίδουμε, βιβλία που θέλουμε να διαβάσουμε. Επί του πρακτέου, το πόνημα του Κώστα Βασιλόπουλου επωάζετο επί χρόνια, αλλά είδε το «φως το αληθινόν» κατά την διάρκεια της καραντίνας. Η ιδέα ανέβλυσε όπως το δροσερό νερό από την πηγή. Στο ερώτημα που ετέθη για την 97χρονη ιστορία της ομάδος «ποια ήταν η κορυφαία της στιγμή;», η απάντησις ήταν απλή! Το αήττητο νταμπλ.

Ο Κώστας το επόμενο διάστημα επεδόθη σε έναν μαραθώνιο συνεντεύξεων με τον Ηγέτη της Νίκης, όπως έλεγαν τον Τσώρτσιλ, που δεν είναι άλλος από τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Τελικώς, φέτος το καλοκαίρι, αφού το συμπλήρωσε με συνεντεύξεις και έτερων συντελεστών του double, μου παρέδωσε το χειρόγραφό του, όπως λέγαμε παλαιότερα. Δεν εχρειάσθη να κάνω καμία παρέμβαση, ούτε διόρθωση, αφού όσοι τον διαβάζουμε τόσα χρόνια, γνωρίζουμε ότι είναι δεινός διάκονος της γραφίδος. Εκείνο που μας παίδεψε λίγο ήταν να βρούμε την φωτογραφία εκείνη που θα αποτύπωνε το πανηγυρικό κλίμα της εποχής. Προσέχοντας στο εξώφυλλο του βιβλίου θα δείτε ένα ιδιαίτερο φως να λούζει τον προπονητή μας και εκείνος με το χαμόγελό του να το πολλαπλασιάζει: Multumesci coach. Buna Seara!

Ας μου επιτραπεί, επίσης, να αποτίσω έναν φόρο τιμής σε δύο νεκρούς παοκτσήδες που χάσαμε φέτος: στον γιατρό Τάσο Κελέκη και στον ανηψιό μου Καραγεωργίου που εξαϋλώθηκε στα Τέμπη.

Π.Α.Ο.Κ., Το ιστορικό νταμπλ, δημοφιλή ομάδα της Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Ιστορική ομάδα, Ραζβάν Λουτσέσκου, Βιβλίο, Εκδόσεις Φερενίκη, Double PAOK, Έκδοση, Ιστορία ποδοσφαίρου, Ποδόσφαιρο, Αθλητισμός

Ποιος είναι ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Παρ’ ότι είναι μόλις 54 ετών, έχει δύο εγγόνια, ένα από τον υιό του και ένα από την κόρη του. Εγεννήθη στο Βουκουρέστι τον Φεβρουάριο του 1969 και ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση από μικρός. Ο πατέρας του Μιρτσέα είναι ένας θρύλος στην χώρα του, τόσο για την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία όσο και για την προπονητική. Αρχηγός της Εθνικής Ρουμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970, κατέκτησε έξι τίτλους πρωταθήματος με την Ντυναμό Βουκουρεστίου.

Στην συνέχεια, όταν κρέμασε τα παπούτσια του ανέλαβε την τεχνική ηγεσία πλήθους ομάδων, τόσο στην χώρα του όσο και σε άλλες, κυρίως στην Ουκρανία και την Ρωσία. Με την Σαχτάρ Ντόνετσκ επί παραδείγματι, έγινε ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της, με 14 τίτλους και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 2008-2009. Έως προσφάτως, προπονούσε την Ντυναμό Κιέβου.

Η μακρά αναφορά στον πατέρα του έχει έναν μόνον σκοπό: να καταδείξει το πόσο δύσκολο είναι για οποιοδήποτε «ζωντανό λουλούδι» να ευδοκιμήσει στην σκιά ενός τεραστίου πλατάνου. Με επιμονή και υπομονή, αρετές που αποκαλύπτονται στις σελίδες του βιβλίου που του είναι αφιερωμένο, ο Ραζβάν κατάφερε να διακριθεί ως τερματοφύλαξ σε πλείονες της μίας ομάδες της χώρας του. Έχοντας υπ’ όψιν του την βραχεία διάρκεια των λακτιστών, ξεκίνησε μαθήματα προπονητικής ήδη από το 1999.

Το 2003, σε ηλικία 54 ετών, ανέλαβε την Μπρασόβ, στην συνέχεια την Ραπίντ Βουκουρεστίου, για να καταλήξει στην Εθνική Ρουμανίας. Επέστρεψε στην Ραπίντ, ταξίδεψε στο Κατάρ και ανέλαβε την Ξάνθη το 2014, όπου είχε λαμπρά αποτελέσματα. Εκεί τον πρόσεξαν οι άνθρωποι του Π.Α.Ο.Κ. και του έκαναν μία πρόταση που δεν εδύνατο να αρνηθεί. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, πάντοτε τον ενδιέφεραν οι προκλήσεις.

Ύστερα από μία πρώτη σαιζόν όπου έχασε το πρωτάθλημα στα αθλητικά δικαστήρια, αλλά κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος, οδήγησε την επόμενη χρονιά την δημοφιλή ομάδα της Θεσσαλονίκης στο τρίτο της πρωτάθλημα, ύστερα από 34 χρόνια!

Για λόγους που παραμένουν έως σήμερα αδιευκρίνιστοι, τον Ιούνιο του 2019 ο τροπαιούχος προπονητής απεχώρησε με προορισμό την Σαουδική Αραβία, όπου κατέκτησε το νταμπλ με την Αλ Χιλάλ αλλά και το ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ. Τον Μάϊο του 2021 υπέγραψε νέο τριετές συμβόλαιο με τον Π.Α.Ο.Κ.

Π.Α.Ο.Κ., Το ιστορικό νταμπλ, δημοφιλή ομάδα της Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Ιστορική ομάδα, Ραζβάν Λουτσέσκου, Βιβλίο, Εκδόσεις Φερενίκη, Double PAOK, Έκδοση, Ιστορία ποδοσφαίρου, Ποδόσφαιρο, Αθλητισμός

Δείτε επίσης