Απόψεις

Το αγροτικόν ζήτημα

Μία γενεά ακριβώς Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων απωλέσθη, με όσους απέμειναν, να δυσκολεύονται να παραμείνουν ανταγωνιστικοί

αγροτικο ζητημα, αγροτική πολιτική, αγροτικη πολιτικη, αγροτες, αγρότες μπλόκα, αγροτες μπλοκα, μπλοκα αγροτες
Αρθρογράφος: Χρήστος Ζαμπούνης
Από Χρήστος Ζαμπούνης

Κατάγομαι, όπως η πλειονότης, άλλωστε, του ελληνικού πληθυσμού, από αγροτική οικογένεια.

Από την πλευρά του παππού μου είχαμε ελιές στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, μία παράδοση που συνέχισε ο πατέρας μου όταν μετακομίσαμε στην Βέροια, καλλιεργώντας αυτήν την φορά ροδάκινα.

Μεγάλωσα στην «Καλιφόρνια» της Ελλάδος, όπως επωνομάζετο τότε η ευρύτερη πεδιάδα της Ημαθίας, με τους περισσότερους συμμαθητάς μου να προέρχονται από οικογένειες που βιοπορίζοντο από την γη.

Οι δεκαετίες του ’60 και του ’70 ήσαν μία εποχή ανασυγκρότησης για την χώρα, με τον αγροτικό τομέα να ακμάζει ακόμη, παρά την μαζική αστυφιλία και την στροφή της Οικονομίας προς την εκβιομηχάνιση. Και ύστερα ήλθε η Ε.Ο.Κ. και η Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.).

Από το 1981, έτος εισόδου μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και ένθεν, άρχισαν να επιβάλλονται ποσοστώσεις στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, με τις επιδοτήσεις να προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι», και τα πακέτα Ντελόρ να μην έχουν πάντοτε χρηστή διαχείριση.

Στα καφενεία της περιφέρειας ακούγονται ακόμη «χαριτωμένες» ιστορίες εξαπατήσεως των «κουτόφραγκων» με χρεώσεις ανύπαρκτων κοπαδιών ζώων ή πολλαπλασιασμό δένδρων.

Φευ! Εκείνη η εγχώρια κουτοπονηριά είδαμε πού οδήγησε, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν νοικοκύρηδες που επένδυσαν παραγωγικώς τις επιδοτήσεις.

Τα χρόνια που ακολούθησαν η ύπαιθρος ερημώθη και πολλές γεωργικές ιδιοκτησίες ενοικιάσθησαν σε Αλβανούς μετανάστες, οι οποίοι δεν είχαν θέματα «σνομπισμού» προς την συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα.

Μία γενεά ακριβώς Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων απωλέσθη, με όσους απέμειναν, να δυσκολεύονται να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στις τιμές των προϊόντων τους.

Ως αποτέλεσμα, η ελληνική αγορά κατεκλύσθη από λεμόνια Βραζιλίας, ξηρούς καρπούς Τουρκίας, κρέατα Βουλγαρίας, με τον κατάλογο φθηνότερων εισαγομένων τροφών να είναι μακρύς.

Ο πληθωρισμός και η εκτίναξις των τιμών της Ενέργειας επέφεραν ένα ισχυρότατο πλήγμα στους δύο αυτούς κλάδους της Οικονομίας, με τους συγκεκριμένους επαγγελματίες να αντιμετωπίζουν θέμα επιβιώσεως, εξ’ ου και η οργίλη αντίδρασίς τους.

Η ευεργετική για πολλούς τομείς ένταξίς μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.), νυν Ευρωπαϊκή Ένωσις (Ε.Ε.), υπήρξε καταστροφική για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας, με τις συνεχείς επιδοτήσεις να μην δύνανται να επιλύσουν ριζικώς το ζήτημα του υψηλού κόστους, οδηγώντας σε εκτεταμένες εισαγωγές ομοειδών ανταγωνιστικών προϊόντων.

Η Πράσινη πολιτική

Παρακολουθώ στην γαλλική τηλοψία ενδιαφέρουσες συζητήσεις για το ζήτημα που προέκυψε μετά τις κινητοποιήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων απ’ άκρου εις άκρον της Επικρατείας της χώρας του Μακρόν, αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Ορισμένοι εκ των παρευρισκομένων στα τηλεοπτικά πάνελ είχαν διπλή ιδιότητα: Aγρότες εκλεγμένοι στην Βουλή και στην Ευρωβουλή.

Εις εξ’ αυτών που εδρεύει στις Βρυξέλλες, απεκάλυψε ότι υπάρχει σχέδιο νόμου που προβλέπει την «απελευθέρωση» του 10% των καλλιεργούμενων ευρωπαϊκών εκτάσεων, προς όφελος της Πράσινης Αναπτύξεως.

«Το σταματήσαμε προς το παρόν, αλλά θα επανέλθει», εδήλωσε προς τους έκπληκτους συνομιλητάς του, οι οποίοι μάλλον αγνοούσαν την πληροφορία. Όλα ξεκίνησαν με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία αποσκοπεί στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητος έως το 2050.

Με τις γνωστές καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, χρειάσθηκαν τέσσερα χρόνια για να φθάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Σύνοδο του παρελθόντος Δεκεμβρίου.

Πέρα από τις γενικόλογες διακηρύξεις για τον «μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ενώσεως σε μία δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία, με σύγχρονη και ανταγωνιστική Οικονομία», υπάρχουν τα «ψιλά γράμματα» που αναφέρονται στην «επέκταση προστατευόμενων χερσαίων και θαλασσίων περιοχών στη Ευρώπη», και την «αποκατάσταση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων μέσω της μειώσεως, της χρήσεως και της επικινδυνότητος των φαρμάκων».

Παρένθεσις μείζονος σημασίας. Πρόεδρος αγροτικού συλλόγου της Ωβέρνης έθεσε στην ομήγυρη το εξής ερώτημα: «Γιατί επιτρέπεται η εισαγωγή αμερικανικών αγροτικών προϊόντων που έχουν καλλιεργηθεί με φυτοφάρμακα, και απαγορεύεται στα δικά μας;».

Σύμφωνα με κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, η γαλλική κοινή γνώμη συντάσσεται στην συντριπτική της πλειοψηφία με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ενώ δηλώνει έτοιμη να αρχίσει να αγοράζει μόνον εγχώρια προϊόντα, παρ’ ότι η τιμή τους είναι ακριβότερη από τα εισαγόμενα. Αυτά εις την Εσπερίαν.

Εδώ απασχολούμεθα με το εάν ο Τριαντάφυλλος εδήλωσε την αμοιβή του στον γάμο της Ελέτσι και του Λεμονίδη, αφού, βεβαίως, εξαντλήσαμε το θέμα των ομοφύλων ζευγαριών.

Δείτε επίσης