Απόψεις

Τρίτος, ο καλύτερος!

Ο Κάρλος Καρβαλιάλ στην πραγματικότητα «τελείωσε» από τον «ερυθρόλευκο» πάγκο διότι αποκαλύφθηκε πως δεν είχε αντιληφθεί την αξία του συλλόγου όταν κλήθηκε

Τρίτος, ο καλύτερος!
Αρθρογράφος: Αντώνης Κατσαρός
Από Αντώνης Κατσαρός

Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα. Δεν είναι ποτέ όσο αποτελεσματική χρειάζεται μία ομάδα η απόφαση της αντικατάστασης προπονητή στη διάρκεια της σεζόν. Πολύ περισσότερο όταν αυτή αλλάζει το «αφεντικό» στην άκρη του πάγκου περισσότερες από μία φορές την ίδια αγωνιστική περίοδο. Υπάρχουν πάντως περιπτώσεις όπου αυτή η, κατά τα άλλα όχι χρήσιμη, συνθήκη είναι απολύτως απαραίτητη, όπως συμβαίνει με τον φετινό Ολυμπιακό.

Ο Κάρλος Καρβαλιάλ στην πραγματικότητα «τελείωσε» από τον «ερυθρόλευκο» πάγκο διότι αποκαλύφθηκε πως δεν είχε αντιληφθεί την αξία του συλλόγου όταν κλήθηκε να τον υπηρετήσει. Δεν είναι αντικείμενο κατηγορίας, δηλαδή δεν ευθύνεται γι’ αυτό, ούτε ήρθε στην Ελλάδα αδιάφορος. Απλά, το μέγεθος του Ολυμπιακού είναι μεγαλύτερο από τη δική του επαγγελματική υπόσταση. Κατά συνέπεια, όπως συμβαίνει και στους... γάμους, όταν έχουν δίκιο και οι δύο, τα ζευγάρια, απλά χωρίζουν!

Η επικείμενη πρόσληψη του Ισπανού Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μπορεί να ξενίζει, για αρκετούς λόγους. Όπως για παράδειγμα επειδή είναι άνω των 60 ετών (το Μάρτιο κλείνει τα 63), κάτι που δεν έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στο Λιμάνι. Όμως, ο συγκεκριμένος όχι απλά γνωρίζει πώς να ανταποκριθεί σε μεγάλο σύλλογο, αλλά έχει και τον τρόπο να δουλέψει προκειμένου να φέρει σοβαρά αποτελέσματα. Αρκεί να του δοθεί το χρονικό περιθώριο. Από τη μία ημέρα στην άλλη δεν μπορεί, βέβαια, κανείς, όπως και αν λέγεται. Εάν όμως τα δείγματά του προϋποθέτουν πρόοδο, τότε μπορεί να κάνει υπομονή και μία ομάδα που θέλει τίτλους. 

Έχει δουλέψει σε ομάδες που δεν έκαναν πρωταθλητισμό, όμως τους έδωσε αγωνιστική ταυτότητα. Στην Εϊμπάρ μετρώντας 248 αγώνες, στη Βαγιαδολίδ 126, στην Οσασούνα 102, ενώ έκανε περάσματα μικρότερα από Μπιλμπάο, Λεβάντε και Αλαβές. Στη Σεβίλλη από το Μάρτιο του 2023 έμεινε για επτά μήνες, κατακτώντας ευρωπαϊκό τίτλο. 

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού ήθελαν να καταλήξουν σε μία περίπτωση προπονητή με ειδικό βάρος τέτοιο που θα του επιτρέπει να ανταποκριθεί στα αποδυτήρια της ομάδας. Η παρουσία του και μόνο στο πρωτάθλημα της Ισπανίας, όπως και η φιλοσοφία του, που επιβάλλει κυριαρχικό ποδόσφαιρο, μπορούν να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό να αλλάξει την φετινή, έως τώρα όχι καλή, διαδρομή του.   

Δείτε επίσης