Απόψεις

Να μην γίνει στα πανεπιστήμια αυτό που έγινε στα νοσοκομεία

Μία νέα εβδομάδα με πολλές κινητοποιήσεις και έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις αρχίζει από τη Δευτέρα

Να μην γίνει στα πανεπιστήμια αυτό που έγινε στα νοσοκομεία
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Μετά τη νομοθετική παρέμβαση για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις κινητοποιήσεις για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη μαύρη ημέρα στα Τέμπη, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 ψυχές, σειρά παίρνουν τώρα οι αντιδράσεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Σχεδόν καθημερινά έξω από τη Βουλή θα γίνονται συγκεντρώσεις, με αποκορύφωμα την ημέρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο.

Ένας νόμος που έρχεται και δημιουργεί πολλές προσδοκίες για την επόμενη μέρα στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Αν πιστέψουμε τον αρμόδιο υπουργό, μετά το 2025-2026 θα μιλάμε για ένα διαφορετικό τοπίο στην Ανώτατη Εκπαίδευση, γιατί προεξοφλεί πως θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα να δημιουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα.

Αν πιστέψουμε την αντιπολίτευση, ένας ξένος όμιλος και μερικά ντόπια ιδιωτικά κολέγια είναι αυτά που πρόκειται να κάνουν χρήση των διατάξεων του νέου νομοσχέδιου και θα επενδύσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Έτσι κι αλλιώς, τέτοιου είδους νομοθετήματα αποδίδουν ύστερα από πολλά χρόνια. Στην Κύπρο για παράδειγμα, η μεταρρύθμιση είχε ψηφισθεί πριν από 10 με 15 χρόνια, και χρειάστηκε να ωριμάσουν οι μεγάλες επενδύσεις που έγιναν, για να μιλάμε σήμερα για τους χιλιάδες φοιτητές από την Ελλάδα και άλλες χώρες που πηγαίνουν να σπουδάσουν στη μεγαλόνησο.

Και μάλιστα, τα πτυχία τους και η επαγγελματική τους αποκατάσταση δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα πτυχία και την καριέρα που σου εξασφαλίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Κανείς, ακόμη, δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει στην Ελλάδα. Το σημαντικό, όμως, είναι πως θα γίνει μία προσπάθεια να «ανοίξει» η αγορά, ώστε να δοκιμάσει η χώρα μας αν μπορεί να τα καταφέρει να προσελκύσει φοιτητές από τα Βαλκάνια ή και άλλες χώρες, και να μπει στο κλαμπ των χωρών που έχουν γίνει προορισμός για τους φοιτητές.

Θα πει κάποιος ότι αυτόν το ρόλο θα μπορούσε να τον παίξει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο με τις οποίες παθογένειές του. Και υπάρχουν σήμερα ελληνικά πανεπιστήμια που προσελκύουν φοιτητές από άλλες χώρες. Όμως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, έτσι όπως είναι δομημένα και λειτουργούν τα δημόσια πανεπιστήμια, πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να δείξουν εξωστρέφεια.

Όσο και αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν ορισμένοι, τα ελληνικά ΑΕΙ είναι δέσμια των παρατάξεων και των μπαχαλάκηδων που κάνουν ό, τι θέλουν.

Οι καθηγητές δεν μπορούν να αντιδράσουν σε αυτό το καθεστώς, ενώ οι πρυτάνεις, που δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για να εκλεγούν, προσπαθούν στη διάρκεια της θητείας τους να κρατήσουν τις ισορροπίες για να είναι όλοι ικανοποιημένοι.

Και οι φοιτητές, και οι παρατάξεις, και οι μπαχαλάκηδες. Όποιος αντιστέκεται, στοχοποιείται και χαρακτηρίζεται εχθρός του φοιτητικού κινήματος. Πόσες και πόσες καριέρες άξιων ανθρώπων δεν καταστράφηκαν επειδή πάλεψαν για την εξωστρέφεια του ιδρύματος.

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, μένει να δούμε αν θα είναι μεγάλου βεληνεκούς, γιατί μόνο έτσι θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των φοιτητών, και μένει να αποδειχθεί ότι θα επανεπενδύουν τα κέρδη τους και θα παραμείνουν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Όλα αυτά βέβαια, μικρή σημασία έχουν αν συνεχίζουν τα παιδιά των φορολογουμένων να φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό. Αυτό είναι ένα κρίσιμο μέγεθος, από το οποίο θα κριθεί η επιτυχία ή όχι, του νέου εγχειρήματος Πιερρακάκη.

Επιτυχία θα χαρακτηριστεί αν καταφέρει το νέο καθεστώς να περιορίσει τον αριθμό των Ελλήνων που φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές.

Αν παρέχεται υψηλή ποιότητα σπουδών και δημιουργηθεί ένας υγιής ανταγωνισμός με τα δημόσια πανεπιστήμια. Αγκυλώσεις, προβλήματα, ανησυχίες και αστοχίες θα υπάρχουν συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να σχηματοποιείται το νέο καθεστώς στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο μεγάλος φόβος είναι μήπως η είσοδος των ξένων μη κρατικών πανεπιστημίων οδηγήσει στην απαξίωση το δημόσιο πανεπιστήμιο, στη συρρίκνωση και στο μαρασμό. Με απλά λόγια, επειδή τα πανεπιστήμια που θα έρθουν για να επενδύσουν στην Ελλάδα, εκτός από φοιτητές θα χρειαστούν και καθηγητές οι οποίοι σήμερα υπηρετούν στα δημόσια ΑΕΙ.

Όταν θα υπάρξουν τα κατάλληλα κίνητρα θα αρχίσουν σιγά σιγά να αποψιλώνονται τα κρατικά πανεπιστήμια και οι καθηγητές τους θα προτιμούν τα ξένα, στα οποία θα αμείβονται καλύτερα και η καριέρα τους θα έχει περισσότερες προοπτικές.

Και για να το πούμε με ακόμη πιο απλά λόγια, το υπουργείο θα πρέπει να προσέξει να βάλει τις δικλίδες ασφάλειας εκείνες, ώστε να μην γίνει στην Παιδεία αυτό που έγινε στην Υγεία και στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπου σιγά σιγά πολλές από τις κορυφές των ιατρών του ΕΣΥ μεταπηδούν στα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Το ίδιο υπάρχει κίνδυνος να γίνει και με τους καθηγητές πανεπιστημίων, και τότε τα κρατικά ΑΕΙ θα αδειάσουν από επιστημονικό προσωπικό και σιγά σιγά θα απαξιωθούν.

Δείτε επίσης