Απόψεις

Η λαβωμένη οικογένεια 

Η λαβωμένη οικογένεια 
Αρθρογράφος: Χρήστος Ζαμπούνης
Από Χρήστος Ζαμπούνης

Στις 17 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, το Παλάτι του Κένσινγκτον ανεκοίνωνε ότι η πριγκίπισσα της Ουαλλίας είχε υποβληθεί σε επιτυχή εγχείριση στην κοιλιακή χώρα.

Την ίδια ακριβώς ημέρα, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανεκοίνωσαν ότι ο βασιλεύς Κάρολος θα εισαγόταν στο νοσοκομείο για μία επέμβαση κατά της υπερπλασίας του προστάτου. Ενώ η νύφη του νοσηλεύεται ακόμη στο ίδιο θεραπευτήριο με αυτόν, στις 29 Ιανουαρίου ο μονάρχης παίρνει εξιτήριο ύστερα από τρεις ημέρες.

Στις 5 Φεβρουαρίου, το Μπάκιγχαμ εκδίδει νέα ανακοίνωση, αυτήν την φορά για τη διάγνωση καρκίνου του Καρόλου, χωρίς να προσδιορίζεται η μορφή.

Εν τω μεταξύ, η Κέητ, ύστερα από νοσηλεία δεκαέξι ημερών, έχει μεταβεί στην οικία της, με την επίσημη πρόβλεψη της επιστροφής στα καθήκοντά της να προσδιορίζεται για μετά το Πάσχα. Σε αντίθεση με την ημιδιαφάνεια της ασθενείας του πεθερού της, δεν δίδεται ουδεμία διευκρίνισις περί της υγείας της. Η προστασία της ιδιωτικής της ζωής, η οποία προβάλλεται ως επιχείρημα για το εμπάργκο πληροφοριών, πυροδοτεί εικασίες και σενάρια, που φθάνουν μέχρι και την Νόσο του Κρον.

Στις 22 Ιανουαρίου, η Σάρα Φέργκιουσον, πρώην δούκισσα της Υόρκης και πρώην σύζυγος του πρίγκηπος Άντριου και μητέρα των παιδιών του, ανακοινώνει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτυώσεως την διάγνωση καρκίνου του δέρματος, λίγους μήνες μετά την μαστεκτομή εις την οποίαν υπεβλήθη το καλοκαίρι, για να αφαιρεθεί ο κακοήθης όγκος από τον μαστό της.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, στις 25 Φεβρουαρίου απεβίωσε ο Τόμας Κίνγκστον, σύζυγος της λαίδης Γκαμπριέλα Ουΐνδσωρ, δισέγγονης του πρίγκηπος Νικολάου και της πριγκιπίσσης Ελένης της Ελλάδος.

Το θλιβερό γεγονός δεν εμπόδισε τους γονείς της, δούκα και δούκισσα Μάϊκλ του Κεντ, να παραστούν στην Ευχαριστήρια Λειτουργία, εις μνήμην του συγγενούς τους βασιλέως Κωνσταντίνου, πρώην βασιλέως των Ελλήνων, δύο ημέρες αργότερα, σε αντίθεση με τον πρίγκηπα της Ουαλλίας Ουΐλλιαμ, που ακύρωσε την τελευταία στιγμή. 

Η ιστορία των Ουΐνδσωρ 

Το 1917, εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο βασιλεύς Γεώργιος Ε’ της Μεγάλης Βρεταννίας, ελέω Θεού, απεφάσισε να αλλάξει επίθετο.

Από το 1714, όταν ο πρίγκηψ-εκλέκτωρ του Αννοβέρου διεδέχθη την βασίλισσα Άννα του Οίκου των Στιούαρτ, αίμα γερμανικό έρρεε στις φλέβες των απογόνων του.

Ελλείψει προτεσταντών υποψηφίων γαμβρών, η βασίλισσα Βικτωρία ενυμφεύθη και αυτή Γερμανό πρίγκηπα, τον πρίγκηπα Αλβέρο του Σαξ-Κόμπουργκ-Γκότα.

Αυτό ήταν το επίθετο του υιού της και αυτό του εγγονού της. Υπό την πίεση των γεγονότων, ο τελευταίος, δηλαδή ο Γεώργιος Ε’, ανέλαβε μία σειρά πρωτοβουλιών για την «απογερμανοποίηση» της οικογενείας του.

Προηγουμένως, μετά λύπης του, είχε υποχρεωθεί να στερηθεί των υπηρεσιών του αγαπημένου του εξαδέλφου πρίγκηπος Λουδοβίκου του Μπάτεμπεργκ, αρχηγού του βασιλικού Ναυτικού, λόγω ονόματος.

Προχώρησε, λοιπόν, στην επαναβάπτισή του επί το αγγλικότερον, σε Μαουντμπάτεν, και προς παρηγορία του τον έχρισε ιππότη. Το ίδιο έπραξε και με άλλους συγγενείς του, όπως ο δούκας του Τεκ, που έγινε δούκας του Καίμπριτζ, έως ότου εξαφανισθούν πλήρως, ονόματα όπως Μίκλενμπεργκ-Στρέλιτς, Έσσης και Βέτινς.

Η κορυφαία μετονομασία ήταν του ιδίου και της οικογενείας του. Αποδεχόμενος την πρόταση του λόρδου Σταμφόρντχαμ υιοθέτησε το όνομα ενός ιστορικού κάστρου που θα τον συνέδεε με την λαμπρή Ιστορία της Αγγλίας.

Ένα κάστρο όπου ο βασιλεύς Αρθούρος με τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης είχαν επιλέξει ως έδρα τους.

Η επιχείρησις «Ουΐνδσωρ» εστέφθη με επιτυχία, αφού επέτρεψε στην εν λόγω δυναστεία να σώσει τον Θρόνο της και να εξαγγλισθεί πλήρως. Έως το 1917 οι Άγγλοι βασιλείς μιλούσαν μεταξύ τους εις την γερμανικήν και όταν απευθύνοντο στους υπηκόους τους ήταν πασιφανές το γερμανικό αξάν.

Όταν έμαθε το νέο ο Κάϊζερ Γουλιέλμος Β’, εξάδελφος του Γεωργίου, είπε την περίφημη φράση: «Η μοναρχία είναι σαν την παρθενία∙ όταν την χάνεις, δεν την ξαναβρίσκεις».

Δείτε επίσης