Απόψεις

Μάθαμε πολλά μέσα σε μία εβδομάδα

Γιατί ένα δημοσίευμα και ένας κοινοβουλευτικός ελιγμός του τρίτου σε δύναμη κόμματος προκάλεσαν τόση μεγάλη αναστάτωση

βουλη τεμπη, τέμπη βουλή, βουλή τέμπη, κυριακος μητσοτακης τεμπη, κυριάκος μητσοτάκης τέμπη, κυριακος μητσοτακης βουλη τεμπη, προταση δυσπιστιας βουλη τεμπη, πρόταση δυσπιστίας
Αρθρογράφος: Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Από Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Όλη αυτή η κρίση που πέρασε η κυβέρνηση την προηγουμένη εβδομάδα, φαίνεται ότι τής έδωσε αρκετά μαθήματα για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζει στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις χωρίς να έχει απώλειες.

Ο κ. Μητσοτάκης έλειπε στον Καναδά και οι στενοί συνεργάτες του στην Αθήνα, εμφανίστηκαν υπέρ το δέον «φρουροί του στέμματος».

Και αυτό, γιατί υπερεκτίμησαν ένα δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδος και το μετέφρασαν ως «χτύπημα κάτω από τη μέση» επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ένα δημοσίευμα που επεσήμανε συγκεκριμένα λάθη που είχαν γίνει στην υπόθεση των Τεμπών και στη διερεύνησή της.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στην Αθήνα, με ψυχραιμία θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τα όσα έλεγε το δημοσίευμα, να ψάξουν τι πραγματικά αναφέρουν οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του σταθμάρχη και πού έχει γίνει το μοντάζ.

Αντί αυτών, κήρυξαν τον πόλεμο σε οικονομικά συμφέροντα και προσπάθησαν να δείξουν ότι βάλλονται από παντού με κατασκευασμένες μεθοδεύσεις.

Μετά κατάλαβαν πως με αυτό τον τρόπο ανέδειξαν το θέμα της διαρροής στα μέσα ενημέρωσης των συνομιλιών της υπόθεσης των Τεμπών, κάτι που κανείς δεν είχε αξιολογήσει τις πρώτες ημέρες που ακούγονταν παντού οι διάλογοι των υπευθύνων το μοιραίο βράδυ.

Έτσι λοιπόν, στο κάδρο του εισαγγελέα έχει μπει, πλέον, και το πώς έχουν διαρρεύσει μέσα από το κέντρο του ΟΣΕ οι συνομιλίες στα μέσα ενημέρωσης. Ίσως, μάλιστα, τις επόμενες ημέρες να ακουστούν και συγκεκριμένα ονόματα προσώπων που έκαναν αυτή τη μεθόδευση.

Επίσης, η κυβέρνηση, για να σταματήσει όλη αυτή την προσπάθεια της αντιπολίτευσης, να την σπιλώνει αξιοποιώντας ένα δημοσίευμα, θα έπρεπε με τη βοήθεια εισαγγελέα να δώσει στη δημοσιότητα όλους τους επίμαχους διάλογους που έχει στη διάθεσή της η Δικαιοσύνη από εκείνο το μοιραίο βράδυ.

Με αυτό τον τρόπο, οι πολίτες θα μπορούσαν να καταλάβουν αν έγινε μοντάζ και ποιος προσπαθούσε να κρύψει την αλήθεια.

Ούτε το ένα έκανε ούτε το άλλο. Προτίμησε να τα βάλει με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, νομίζοντας ότι έχει το πάνω χέρι και μπορεί να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Αποτέλεσμα αυτής της υπεροψίας ορισμένων συνεργατών του πρωθυπουργού ήταν να αναγκαστούν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μάξιμου, γιατί δεν μπόρεσαν να καταλάβουν το λάθος μήνυμα που έστειλαν με την παρουσία τους σε μία κοινωνική εκδήλωση.

Και όλα αυτά ενώ ήταν σε εξέλιξη η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, για την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Με αυτές τις λάθος κινήσεις η αντιπολίτευση σήκωσε τους τόνους και φούντωσαν ακόμη περισσότερο οι θεωρίες συνωμοσίας για σκοτεινά σημεία της υπόθεσης των Τεμπών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάλαβε έγκαιρα και γρήγορα την ευκαιρία που θα του έδινε μία πρόταση μομφής, ώστε να μεγαλώσει την κρίση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και ο ίδιος να βγει από τη δύσκολη θέση που τον έχουν φέρει οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κέρδισε πόντους έναντι του εξαφανισμένου (λόγω στράτευσης) πολιτικού του αντίπαλου και έδειξε πως στην πολιτική όλα δεν είναι επικοινωνία. Υπάρχουν και οι έξυπνες πολιτικές κινήσεις που μπορούν, αν γίνουν την κατάλληλη στιγμή, να «στριμώξουν» τον αντίπαλο.

Ο μεγάλος χαμένος την προηγούμενη εβδομάδα ήταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί δεν έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά ούτε στη Βουλή ούτε στην αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση. Ίσως γιατί ο αρχηγός είναι ακόμη στο στρατόπεδο και δεν υπήρχε τρόπος άμεσης συνεννόησης.

Μπορεί οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου και ορισμένων κορυφαίων να μην είναι τόσο καλές, αλλά μπορεί μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και την στράτευση Κασσελάκη να έχει επέλθει και ένας εφησυχασμός στην Κουμουνδούρου.

Με αυτά και με αυτά, στην κυβέρνηση φαίνεται ότι θα επανεξετάσουν την στάση τους απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη, γιατί τώρα κατάλαβαν πως το δράμα αυτών των ανθρώπων είναι μία καθημερινή πληγή που δεν μπορεί να κλείσει τόσο εύκολα, όσες εκλογές και αν γίνουν και όσες διαβεβαιώσεις και αν δοθούν.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάλαβαν ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να μπορέσουν να κρατήσουν τη δεύτερη θέση στις εκλογές που έρχονται και να παραμείνουν η κυρίαρχη δύναμη στην αντιπολίτευση.

Ενώ στο ΠΑΣΟΚ αυτό που διαπίστωσαν είναι πως τίποτα δεν έρχεται από μόνο του και τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Ο αρχηγός είναι ένας άνθρωπος που ξέρει την πολιτική καλυτέρα από τους υπόλοιπους αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Πρέπει όμως αυτή την εμπειρία να την αποδεικνύει συνεχώς στην πράξη, να «στριμώχνει» την κυβέρνηση και, κυρίως, να μην αφήνει ελεύθερο χώρο στο ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του, που πλεονεκτεί στην επικοινωνία.

Δείτε επίσης