Business

Γ. Γκάνος: Σε ανοδική τροχιά εισήλθε το Real estate σύμφωνα με την Alpha Bank

Η άνοδος των τιμών και η πτώση των αποδόσεων αποτελούν ενδείξεις ότι η αγορά ακινήτων παραμένει αρκετά ανταγωνιστική

Γ. Γκάνος: Σε ανοδική τροχιά εισήλθε το Real estate σύμφωνα με την Alpha Bank
Αρθρογράφος: Χαλκιαδάκης Γιάννης
Από Χαλκιαδάκης Γιάννης

Για την τροχιά ανάπτυξης, στην οποία εισήλθε τα τελευταία χρόνια η αγορά ακινήτων, μετά από μία δεκαετή περίοδο σημαντικής συρρίκνωσης, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της Alpha Real Estate Management and Investments Γιάννης Γκάνος, κατά την τοποθέτηση του στο Fin Forum 2022.

«Η αγορά ακινήτων εισήλθε τα τελευταία χρόνια σε τροχιά ανάπτυξης μετά από μία δεκαετή περίοδο σημαντικής συρρίκνωσης τόσο σε επίπεδο δραστηριότητας όσο και σε επίπεδο τιμών και αξιών», είπε ο κ. Γκάνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η ζήτηση, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές και τελικούς χρήστες ενισχύθηκε σημαντικά και η συνολική ρευστότητα στην αγορά βαίνει αυξανόμενη».

Συνεχίζοντας, ο γενικός διευθυντής σημείωσε ότι η άνοδος των τιμών και η πτώση των αποδόσεων αποτελούν ενδείξεις ότι η αγορά ακινήτων παραμένει αρκετά ανταγωνιστική, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου, δεδομένης της πιστωτικής επέκτασης, της αύξησης των στεγαστικών δανείων και της ρευστότητας.

Όσον αφορά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο κ. Γκάνος αναφέρθηκε σε 3 άξονες: στην αύξηση του όγκου συναλλαγών ιδιόκτητων ακινήτων (Real Estate Owned - REO), στην
εξυγίανση ισολογισμών από τα non-core assets και στις αυξημένες αποδόσεις που μπορούν σήμερα να προκύψουν από την εκμετάλλευση ακινήτων.

Ως προς τις πρωτοβουλίες που οι τράπεζες ενδείκνυται να αναλάβουν αναφορικά με την αξιοποίηση των ακινήτων, έγινε λόγος για τον εξορθολογισμό χαρτοφυλακίων ακινήτων μέσω αύξησης των
πωλήσεων ιδιόκτητων ακινήτων (REO).

Επιπλέον, επισημάνθηκε η ήδη παρατηρούμενη επιτάχυνση συναλλαγών πώλησης σημαντικών χαρτοφυλακίων, όπως επιβεβαιώθηκε με αντίστοιχες κινήσεις της Alpha Bank.

Σε ερώτημα του συντονιστή του πάνελ, δημοσιογράφου Λεωνίδα Στεργίου σχετικά με τη θεσμική αλλαγή στο leasing που καλύπτει πλέον και την αγορά κατοικίας από φυσικά πρόσωπα, ο γενικός διευθυντής της Alpha Real Estate Management and Investments διευκρίνισε ότι «οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό προϊόν φέρνει επιπλέον ρευστότητα στην αγορά και παρέχει περισσότερες επιλογές είναι πολύ βοηθητικό για τον κλάδο του real estate», τονίζοντας ότι «οι καταναλωτές δείχνουν πλέον διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν κάποιο χρηματοοικονομικό εργαλείο για την αγορά σπιτιού, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης».

Ολοκληρώνοντας, εστίασε και στο Project Skyline της τράπεζας που «προβλέπει τη δημιουργία επενδυτικής πλατφόρμας ακινήτων, με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου για την αξιοποίηση
επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων και περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ , στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής του Ομίλου Alpha Bank για την καλύτερη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει».

Δείτε επίσης