Business

Ψάλτης, Alpha Bank: Αυτοί είναι οι στόχοι για το 2022

Ψάλτης, Alpha Bank: Αυτοί είναι οι στόχοι για το 2022
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Για διπλασιασμό της καθαρής πιστωτικής επέκτασης, σε σχέση με το 2021, με το μέγεθος να προβλέπεται στα 2,2 δισ. ευρώ, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στους στόχους του επικαιροποιημένου επιχειρησιακού σχεδίου της Τράπεζας για το 2022, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2021 στους διεθνείς αναλυτές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 1 δισ. ευρώ έχει ήδη συμφωνηθεί, ενώ άλλο 1 δισ. βρίσκεται κοντά σε συμβασιοποιήσεις, με το πρώτο τρίμηνο να δείχνει μεγάλη ζήτηση για δάνεια και από τη λιανική τραπεζική.

Όσον αφορά τα οργανικά έσοδα, αυτά θα ξεπεράσουν τα 1,5 δισ. ευρώ και θα κινηθούν υψηλότερα από τα επίπεδα του 2021, παρά το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και των τιτλοποιήσεων, καθώς θα αντισταθμιστούν από μεταβολές στη διάρθρωση του ομίλου (Cepal, Generali, θυγατρικές εξωτερικού, TLTRO, κά).

Τα κόστη θα περιοριστούν σε επαναλαμβανόμενη βάση στα 920 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα συναλλαγών και αναδιαρθρώσεων, η ποιότητα του ενεργητικού θα βελτιωθεί, καθώς τα συνολικά ανοίγματα θα μειωθούν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 7%, από 13% το 2021 και των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5% από 6%, ενώ η αύξηση των κυρίων κεφαλαίων CET1 θα αυξηθεί στο 12,5% από 11,3% από την κερδοφορία που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέα κεφαλαιακά κέρδη.

Σημειώνεται πως το επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσιάστηκε, δεν περιλαμβάνει την έκδοση ΑΤ1 κεφαλαίων ύψους 800 εκατ. ευρώ, καθώς η κίνηση αυτή θα εξαρτηθεί από τις αγορές, αφού η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και ο πληθωρισμός, επηρεάζει τις προβλέψεις και για τα επιτόκια.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ψάλτης, διευκρίνισε ότι αν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια από το -0,5% στο 0%, τότε προκύπτει καθαρή αύξηση στα επιτοκιακά έσοδα κατά 2%, ενώ αν αυξηθούν επιπλέον κατά μισή μονάδα, τότε η συνολική επίπτωση είναι θετική κατά 4%, με επιπλέον αύξηση κατά 1 μονάδα και αύξηση στο επιτοκιακό έσοδο κατά 12%.

Αναφορικά με τις άμεσες επιπτώσεις από την έκθεση του Ομίλου στη Ρωσία και την Ουκρανία, σύμφωνα με την παρουσίαση, η έκθεση αυτή αφορά δάνεια 43 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 0,05% και καταθέσεις 84 εκατ. ευρώ, το 0,18% του Ομίλου.

Μάλιστα, η έκθεση της Alpha Bank στην Ελλάδα περιορίζεται σε λιγότερο από 0,4 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank Κύπρου σε 29,4 εκατ. ευρώ και της Alpha Bank Ρουμανίας σε 13,1 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχει έκθεση από προμηθευτή που να σχετίζεται με Ρωσία και Ουκρανία, με τις εξελίξεις να παρακολουθούνται στενά.

Για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της AXA από τη Generali, αποτελεί μια στρατηγική συμμαχία της Alpha Bank για την ανάπτυξη και την κατάκτηση μεριδίων στην αγορά του bancassurance, με την παροχή Τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων να έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια κυρίως μέσα από καινοτόμα προϊόντα και διαδικασίες υποστήριξης των Πελατών.

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, το 2021 ολοκληρώθηκαν έντεκα συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων μη Εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεων ύψους 16 δισ. ευρώ.

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αναπτυξιακού χαρακτήρα ύψους 800 εκατ. ευρώ, επιχειρησιακών πρωτοβουλιών, εκδόσεων ομολόγων και άλλων διαρθρωτικών λύσεων για την περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού, αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της Τράπεζας να φέρει εις πέρας ένα σύνολο προγραμματισμένων ενεργειών εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με το Στρατηγικό της Σχέδιο.

Οι στόχοι του Στρατηγικού Σχεδίου αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και τις ενέργειες εξυγίανσης του ισολογισμού, επιτεύχθηκαν νωρίτερα έναντι του αρχικού προγραμματισμού. Ως αποτέλεσμα, ο Δείκτης Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων μειώθηκε σε 13% από 42,5%, ενώ αναμένεται να διαμορφωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα μέσα του 2022.

Παράλληλα, το δ’ τρίμηνο 2021, καταγράφηκε ουσιαστική επέκταση του εγχώριου χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων της τράπεζας +Ευρώ 0,5 δισ. σε τριμηνιαία βάση, μετά από μία 10ετή προσπάθεια εξυγίανσης του ισολογισμού.

Οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 5,4 δισ. ευρώ το 2021, από 1,6 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο, παρέχοντας σημαντική στήριξη στην οικονομία. Η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ για το έτος, που προέκυψε από τη χορήγηση δανείων ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις.

Ταυτοχρόνως, η δυναμική του Δικτύου αποτελεί μοχλό ενίσχυσης των χορηγήσεων Wholesale Banking, καθώς η τράπεζα ανταποκρίνεται δυναμικά και αναλαμβάνει σημαντικές χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις κυρίως στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών, με την καθαρή πιστωτική επέκταση, να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και να ανέλθει σε 2,2 δισ. ευρώ το 2022.

Η αύξηση των χορηγήσεων δανείων και η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των Εσόδων από Προμήθειες, τα οποία ανήλθαν σε 400,4 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ το δ’ τρίμηνο κατέγραψε επίδοση που ξεπερνά τον στόχο των 100 εκατ. ευρώ, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Η αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου, εξαιρουμένων των αμοιβαίων κεφαλαίων χρηματαγοράς, ανήλθε σε 41% σε ετήσια βάση, ενώ νέο υψηλό κατέγραψαν οι εγχώριες καταθέσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 0,8 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 41,6 δισ. ευρώ, κυρίως από καταθέσεις πρώτης ζήτησης, οι οποίες αποτελούν ποσοστό άνω του 80% των συνολικών εγχώριων καταθέσεων.

Δείτε επίσης