Business

Πειραιώς: Σε τουρισμό και ενέργεια εστιάζει για δάνεια - Στις 6 Απριλίου το νέο business plan

Πειραιώς: Σε τουρισμό και ενέργεια εστιάζει για δάνεια - Στις 6 Απριλίου το νέο business plan
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Στη μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται για δάνεια σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, κάτι που αναμένεται ότι θα ενισχυθεί με τις πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, κατά των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2021 στους διεθνείς αναλυτές.

«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ο πληθωρισμός και οι υψηλές τιμές ενέργειας, θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία, όπως στον δείκτη τιμών καταναλωτή που αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 6-7% το 2022», είπε απαντώντας σε ερώτηση αναλυτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξελίξεις αυτές θα αποτελέσουν πρόβλημα και στην ανάπτυξη, η οποία προβλέπεται 4-5% το 2022, δηλαδή αρκετά υψηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, καθώς δεν αναμένονται σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και των αγροτικό τομέα, ενώ οι αντίστοιχες στη μεταποίηση, στον κλάδο ενέργειας και το εμπόριο είναι νωρίς να προσδιοριστούν.

Ωστόσο, ανέφερε πως το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Πειραιώς για την περίοδο 2022-2025, που θα παρουσιάσει στις 6 Απριλίου, προβλέπει καθαρή πιστωτική επέκταση 1,3 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 30% περίπου υψηλότερη από εκείνη του 2021, βασιζόμενοι στα 6,5 δισ. ευρώ των νέων δανείων, με την τάση αυτή να αναμένεται να ενισχυθεί λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της ισχυρής ζήτησης από δάνεια προς νοικοκυριά, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 25%.

Μάλιστα, στο νέο business plan θα τεθούν αναλυτικά οι στόχοι για κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, όπως είναι για παράδειγμα η έκδοση ομολογιών ύψους 1 δισ. ευρώ το 2022, ωστόσο ο χρόνος και ο τρόπος θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μεγάλου, στάθηκε ιδιαιτέρως στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, χρηματοδοτώντας όλους τους κλάδους και τα νοικοκυριά, εστιάζοντας κυρίως σε κλάδους που έχουν την καλύτερη αναλογία κέρδους σε σχέση με το ρίσκο, όπως είναι οι κλάδοι ενέργειας, τουρισμού και μεταποίησης, ενώ σημείωσε πως θα δοθεί έμφαση και στα δάνεια λιανικής.

Όσον αφορά τις νέες εκταμιεύσεις δανείων του 2021, από το σύνολο των 6,5 δισ. ευρώ, τα μεγαλύτερα ποσά εμφανίζονται στον κλάδο της μεταποίησης με 1 δισ. ευρώ, στις μεταφορές 1 δισ. ευρώ, το εμπόριο επίσης 1 δισ. ευρώ, ενώ στο real estate, το leasing και το factoring με1,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, τα περισσότερα δάνεια προς μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έλαβαν αυτές που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, τις μεταφορές και το εμπόριο, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις οι περισσότερες εκταμιεύσεις αφορούσαν σε ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόριο, factoring και leasing.

Κατόπιν, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς υποστήριξε πως το καθαρό έσοδο από επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 1,4 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ, παρά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Sunrise 2 και άλλες πωλήσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τα καθαρά έσοδα από προμήθειες, αυτές αυξήθηκαν στο επίπεδο ρεκόρ των 394 εκατ. ευρώ, από 317 εκατ. το 2020, με τα έσοδα από συναλλαγές και άλλες πηγές να αυξάνονται στα 150 εκατ. ευρώ από 90 εκατ. ευρώ.

Τα οργανικά έξοδα μειώθηκαν σε 902 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω μείωσης κόστους προσωπικού, από 937 εκατ. ευρώ, ενώ οι οργανικές δαπάνες, προβλέψεις, μειώθηκαν σχεδόν στο μισό, με τα οργανικά κέρδη να διπλασιάζονται σε 665 εκατ. ευρώ, αλλά το κόστος των τιτλοποιήσεων να επιβαρύνουν τα αποτελέσματα με 3,9 δισ., μη επαναλαμβανόμενες επιβαρύνσεις και το αποτέλεσμα προ φόρων να διαμορφώνεται σε -2,7 δισ. ευρώ

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, για το 2021 παρατηρήθηκε οργανική μείωση κατά 0,2 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για επιδείνωση κατά 0,2 δισ. ευρώ, ενώ για το υπολειπόμενο στοκ των κόκκινων δανείων, βρίσκονται σε εξέλιξη η τιτλοποίηση Sunrise 3, η πώληση ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου και του συστήματος καρτών, καθώς η ολοκλήρωση της πώλησης του συστήματος καρτών θα ενισχύσει τα κεφάλαια της τράπεζας κατά 0,3 δισ. ευρώ.

Κατ΄ αυτό τον τρόπο, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 θα φτάσει στο 9,8% και ο συνολικός δείκτης στο 14,6%, με τη στρατηγική της τράπεζας να κινείται προς την κατεύθυνση για δείκτη CET1 κοντά στο 10% και συνολικό δείκτη γύρω στο 16%.

Η μείωση των κόκκινων δανείων, σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων από το επιτοκιακό περιθώριο και τις προμήθειες διαχείρισης περιουσίας και τραπεζοασφαλειών, υποστηρίζουν τον στόχο για αύξηση της κερδοφορίας (ROE) άνω του 10% το επόμενο διάστημα, σε αυτό συμβάλλει και η αποτελεσματική μείωση του κόστους, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του δικτύου, των ανθρωπίνων πόρων και της ψηφιοποίησης.

Απαντώντας στην ερώτηση για τις επιπτώσεις στην Πειραιώς από αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η άνοδος των επιτοκίων από το -0,5% στο 0% θα έχει θετικό αντίκτυπο στα επιτοκιακά έσοδα κατά 60 εκατ. ευρώ και από το 0% στο 0,5% επιπλέον 100 εκατ. ευρώ, διευκρινίζοντας πως η άνοδος των επιτοκίων από το -0,5% στο 0,5% σημαίνει αύξηση εσόδων κατά 160 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης