Business

Πως το big deal Ελλάκτωρ - Motor Oil αλλάζει τον ενεργειακό και κατασκευαστικό «χάρτη»

Έπεσαν οι υπογραφές, ανακοινώθηκε κι επίσημα το deal που «ψηνόταν» εδώ και καιρό... - Μένει να γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας - Στα 185 εκατ. το τίμημα

Πως το big deal Ελλάκτωρ - Motor Oil αλλάζει τον ενεργειακό και κατασκευαστικό «χάρτη»
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Νέο τοπίο στον ενεργειακό και κατασκευαστικό κλάδο σηματοδοτεί το mega deal Ελλάκτωρ - Motor Oil, που «ψηνόταν» εδώ και καιρό, μέχρι σήμερα να πέσουν οι υπογραφές και να δοθούν οι επίσημες ανακοινώσεις, με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη να καταλήγει σε συμφωνία με τους επιχειρηματίες Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη, αποκτώντας το ποσοστό που κατείχαν οι τελευταίοι στον Όμιλο Ελλάκτωρ.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το τίμημα ανέρχεται στα 185 εκατ. ευρώ.

Με τη συμφωνία αφενός μπαίνει τέλος στη σκληρή επιχειρηματική διαμάχη μεταξύ της Reggeborgh του Χένρι Χόλτερμαν και των Μπάκου και Καϋμενάκη, η οποία μετρούσε μήνες, αφετέρου η Ελλάκτωρ «συμμαχεί» με μία από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας.

Ταυτόχρονα, «εγκαινιάζεται» ένας νέος επιχειρηματικός πόλος μεταξύ Reggeborgh και Motor Oil, σε μία περίοδο που τεράστια έργα και διαγωνισμοί στις υποδομές, την ενέργεια, τη διαχείριση απορριμμάτων και τις παραχωρήσεις διεκδικούνται από μεγάλους εγχώριους ομίλους και ξένα funds.

Επίσης, ενισχύεται περαιτέρω το στρατηγικό σχεδιασμό της Motor Oil στον κλάδο της ενέργειας και κυρίως στις ΑΠΕ.

Τώρα, η αγορά περιμένει την ανακοίνωση των λεπτομερειών της συμφωνίας, αφενός για το ζήτημα της υποβολής δημόσιας προσφοράς κι αφετέρου για τον μηχανισμό απόσχισης της Άνεμος.

Η ανακοίνωση των Greenhill Investments Limited και Kiloman

Για μία απόφαση που ήταν συνέπεια της μακράς περιόδου αντιπαράθεσης μεταξύ των μετόχων κάνουν λόγο σε σε ανακοίνωσή τους οι εταιρείες των Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη, ενώ αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα θα οριστικοποιήσουν νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Οι εταιρείες Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited συμφερόντων των επιχειρηματιών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη ανακοινώνουν την πώληση του συνόλου των μετοχών τους στην Ελλάκτωρ.

H απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία.

Οι επιχειρηματίες κκ Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη».

Δείτε επίσης