Business

Η κυβέρνηση καταλαβαίνει τις προτάσεις των Ασφαλιστικών Εταιρειών δήλωσε ο πρόεδρος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου

Όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Η κυβέρνηση καταλαβαίνει τις προτάσεις των Ασφαλιστικών Εταιρειών δήλωσε ο πρόεδρος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση καταλαβαίνει τις προτάσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, πιστεύοντας στην ιδιωτική ασφάλιση, εξέφρασε ο πρόεδρος της ένωσης Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, εκφράζοντας όμως τη δυσαρέσκεια του στο πεδίο της εφαρμογής, κατά την τοποθέτησή του, στα πλαίσια του 22ου Διεθνούς Συνεδρίου Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Είναι σίγουρα θετικό το γεγονός ότι στον νέο κλιματικό νόμο αναφέρεται για πρώτη φορά η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση κατοικιών ωστόσο αυτό έγινε σε πολύ στενή βάση. Δυστυχώς χάθηκε μια καλή ευκαιρία».

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε για τις σημαντικές κινήσεις που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση, ενισχύοντας τον ασφαλιστικό κλάδο, όπως οι τομές στον δεύτερο ασφαλιστικό πυλώνα η το θεσμικό πλαίσιο για την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων στα συμβόλαια υγείας, σημειώνοντας ότι:

«Ο νόμος περί κλιματικής αλλαγής δεν είναι αυτός που θα θέλαμε, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού και οι δυσκολίες των νοικοκυριών που έχουν προκύψει μετά το μπαράζ των ανατιμήσεων».

Για να προσθέσει ότι: «Είχαμε μεν υποσχεθεί φοροαπαλλαγές στα ασφάλιστρα, ωστόσο αυτό δεν μπόρεσε να γίνει μέχρι τώρα εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου τα οποία δημιούργησαν μια ευρύτατη σειρά αναγκών στον κρατικό προϋπολογισμό.

Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τον κλάδο και μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα γίνει αυτό, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ώστε να μη γυρίσουμε τα δημοσιονομικά μας στην εποχή του 2010».

Τελικά στην απόσυρση του άρθρου 23 προχώρησε η κυβέρνηση, στο νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή, που αφορούσε την υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη των κατοικιών σε ειδικές περιοχές.

Σημειώνεται πως παράγοντες της ιδιωτικής ασφάλισης, εστίασαν στο θετικό του σχετικού άρθρου, καθώς για πρώτη φορά προβλεπόταν στη νομοθεσία ο όρος περί προαιρετικής ασφάλισης.

Ωστόσο, αυτό έγινε σε πολύ περιορισμένη βάση και με λανθασμένο τρόπο, καθώς όταν ασφαλίζεις μόνο τα σπίτια πολύ υψηλού κινδύνου, τότε το τιμολόγιο κινδυνεύει να είναι τόσο μεγάλο, έτσι ώστε να μην το αντέχουν τα ενδιαφερόμενα νοικοκυριά.

Δείτε επίσης