Business

Αισιοδοξία της Fourlis για καλύτερες επιδόσεις το 2022, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της

Αισιοδοξία της Fourlis για καλύτερες επιδόσεις το 2022, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Την αισιοδοξία του για την πορεία πωλήσεων και κερδοφορίας στο β’ εξάμηνο, εξέφρασε ο πρόεδρος του ομίλου, Βασίλης Φoυρλής, κατά την γενική συνέλευση των μετόχων.

«Το 2022 θα είναι πολύ καλύτερη χρονιά», είπε ο κ. Φουρλής, λέγοντας πως η στρατηγική που έχει σχεδιαστεί με ορίζοντα το 2025 θα οδηγήσει τον όμιλο σε αποτελέσματα που θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες της διοίκησης, της κοινωνίας και της αγοράς.

Συνεχίζοντας, υπενθύμισε στους μετόχους ότι παρά την πανδημία το 2021 επετεύχθη αύξηση τζίρου κατά 70 εκατ. ευρώ και κερδών κατά 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Ανακτήσαμε μεγάλο μέρος της μεγάλης πτώσης του 2020, αν και το 2021 για 5-6 μήνες τα καταστήματα ήταν κλειστά», σημειώνοντας πως το online κανάλι μεγεθύνθηκε πέντε φορές από τα επίπεδα του 2019, εισφέροντας τζίρο σχεδόν 80 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, απαντώντας σε σχόλια των μετόχων, διευκρίνισε ότι: «Η μετοχή της εταιρείας δεν αξίζει 3 ευρώ, είναι πολύ υποτιμημένη και προς τούτο εντείνεται η επαναγορά ιδίων μετοχών», αναπτύσσοντας τη στρατηγική του προκειμένου να καταστεί ο όμιλος ανθεκτικός στις τρέχουσες συνθήκες και να εδραιώσει την ηγετική του θέση στην αγορά.

Στα θετικά για τον όμιλο σημειώνονται και οι επιδόσεις στο α’ εξάμηνο που κλείνει σε λίγες εβδομάδες πάνω από τα επίπεδα του 2019 -παρά τη δύσκολη χρονιά ως προς τα κόστη, όπου ενδεικτικά, στον τομέα της ενέργειας ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ από 6-6,5 εκατ. ευρώ την περίοδο της κανονικότητας.

Όσον αφορά τις τάσεις στο β’ τρίμηνο, αυτές παραμένουν αντίστοιχες με αυτές στο α’ τρίμηνο, με τον κλάδο αθλητικών ειδών να υπεραποδίδει των στόχων, με διψήφια απόδοση από το 2019 και την Ιkea να συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις αλλά όπως τόνισαν τα στελέχη του ομίλου, το κρίσιμο διάστημα, λόγω εποχικότητας, είναι το γ’ και δ’ τρίμηνο.

Αναφερόμενος στο 5ετές στρατηγικό πλάνο 2020-2025, ο επικεφαλής του ομίλου, εστίασε στην αναδιοργάνωση του δικτύου Ιkea, με την ανάπτυξη νέου concept μικρών καταστημάτων -έχοντας ανοίξει 3 και προωθώντας επιπλέον την ανάπτυξη άλλων 3 μεσαίου τύπου καταστημάτων σε Πάτρα, Ηράκλειο και Ελληνικό.

Όπως είπε: «Προωθείται ανασχεδιασμός υπαρχόντων καταστημάτων Ιkea, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους, παράλληλα με επένδυση σε logistics και διανομή», λέγοντας πως στο Ελληνικό προωθείται η ανάπτυξη ενός καταστήματος, συμπληρώνοντας έτσι 3 συνολικά μεσαίου-μεγάλου μεγέθους καταστήματα στην Αθήνα πέραν των μικρών.

Όσον αφορά την Intersport συνεχίζεται η ανακαίνιση των καταστημάτων, αισθητική σε συνδυασμό με επενδύσεις σε τεχνολογίες που διασυνδέουν τον χώρο πωλήσεων στο κατάστημα με το omnichannel σύστημα πωλήσεων ενώ έκανε ειδική αναφορά για την Τουρκία, όπου ο όμιλος, έχοντας περιορίσει το δίκτυό του, δεν γράφει ζημιές.

Παίρνοντας τον λόγο, ο διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Πεταλάς, ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι πωλήσεις στο εξάμηνο θα είναι πάνω από τα επίπεδα της κανονικότητας (2019) και το μικτό αποτέλεσμα επίσης ανώτερο, σημειώνοντας ότι είναι: «κάτι που δεν είναι ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο».

Μιλώντας για την Ιkea και στις ελάχιστες αυξήσεις τιμών που έχει κάνει σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ανέφερε και το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά, που είναι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, με το out of stock στην εταιρία να κυμαίνεται σε 12% του συνολικού προϊοντικού μίγματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πωλήσεις και την εξυπηρέτηση του καταναλωτή.

Πάντως, εξήγησε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία πωλήσεων και κερδοφορίας στο β’ εξάμηνο, λέγοντας πως στις επιδόσεις συνεισφέρουν οι 4.000 εργαζόμενοι αλλά και οι στρατηγικοί συνεργάτες όπως η Ιkea International, η Intersport, η Nike και η Adidas.

Αναφορικά με την γενική συνέλευση, ενέκρινε μέρισμα 0,11 ευρώ, με την αποκοπή να γίνεται στις 30 Ιουνίου, ενώ από την Τετάρτη 6 Ιουλίου θα ξεκινήσει η καταβολή του μερίσματος.

Σημειώνεται πως η γενική συνέλευση ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης για ενίσχυση του ΔΣ με νέα ανεξάρτητα μέλη, έχοντας λάβει συμβουλευτικές υπηρεσίες από Korn Ferry. Επομένως, εκτός από τους Βασίλη Φουρλή, Δάφνη Φουρλή, Λήδα Φουρλή και Απόστολο Πεταλά, συμμετέχουν επίσης ως ανεξάρτητα μέλη οι David Watson, Στυλιανός Στεφάνου, Μαρία Γεώργαλου, Νικόλαος Λαβίδας και επιπλέον η Σταυρούλα Καμπουρίδου.

Δείτε επίσης