Business

Την ανάγκη στροφής προς την καθαρή ενέργεια, επισημαίνει ο Γιώργος Περιστερης, πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ

Την ανάγκη στροφής προς την καθαρή ενέργεια, επισημαίνει ο Γιώργος Περιστερης, πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Για το κόστος του ρεύματος, που δεν μειώνεται και την ανάπτυξη να επιβραδύνεται, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα Γιώργος Περιστέρης, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, παρουσία του προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτη Λαδακάκου, του γενικού διευθυντή Παναγιώτη Παπασταματίου και του αντιπροέδρου του ΕΣΗΑΠΕ Θανάση Τσαντίλα.

«Αν είχαμε βιαστεί στην ενεργειακή μετάβαση, ή πιο σωστά αν δεν την είχαμε εμποδίσει, θα ήμασταν μία από τις πιο οικονομικές χώρες της Ευρώπης στον ηλεκτρισμό», είπε ο κ. Περιστέρης, λέγοντας πως το κόστος θα βρισκόταν πολύ κάτω από τα 70 ευρώ τη Μεγαβατώρα, με ενισχυμένη την εγχώρια παραγωγή και βελτιωμένο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Εξαιτίας των τοπικών αντιδράσεων αλλά και των νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί έως σήμερα, συνεχίζουμε ως χώρα να προσπαθούμε να μην απεξαρτηθούμε από τη γάγγραινα των εισαγόμενων ενεργειακών καυσίμων.

Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι αυξάνεται συνεχώς και με αλματώδεις ρυθμούς η συμμετοχή εισαγόμενων καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή, όπως το φυσικό αέριο που από μερίδιο 17% το 2015, εκτινάχθηκε πέρυσι στο 42%».

Συνεχίζοντας, διευκρίνισε πως η Ελλάδα είναι η πιο πλούσια σε ΑΠΕ χώρα στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι με τις ανανεώσιμες πηγές η χώρα μας θα μπορούσε να γίνει εξαγωγέας «πράσινης» ενέργειας, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί τι θα γίνει με τον αγωγό ΤΑΡ ή τον Nord Stream, εξηγώντας πως: «Ο φυσικός πόρος δεν λείπει, η τεχνολογία δεν λείπει, τα κεφάλαια δεν λείπουν. Γιατί δεν κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει;».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος μίλησε για την ασύμμετρη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, με την κυριαρχία των φωτοβολταϊκών, λέγοντας ότι: «Δεν μπορεί να υπάρξει «μονοκαλλιέργεια φωτοβολταϊκών», αφού θα δημιουργηθεί πρόβλημα εξισορρόπησης στο ηλεκτρικό σύστημα, υποστηρίζοντας πως :

«Εισπράττουμε αντιφατικά μηνύματα, που δημιουργούν προβληματισμό και δυσφορία. Βλέπουμε να τίθενται οριζόντιοι αποκλεισμοί σε ολόκληρες ζώνες για αιολικά πάρκα, αλλά και να μπαίνουν περιορισμοί σε περιοχές όπως οι βουνοκορφές, οι οποίες προσφέρονται λόγω του υψηλού αιολικού δυναμικού τους».

Κατόπιν ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει εθνική συστράτευση ώστε για να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ - και ιδιαίτερα στα αιολικά, των οποίων οι χρόνοι αδειοδότησης είναι μεγαλύτεροι, τονίζοντας πως :

«Οι βασικοί άξονες είναι η περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, η κατανομή του διαθέσιμου ηλεκτρικού «χώρου», καθώς και η επικαιροποίηση του ΕΣΕΚ κυρίως με ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα διασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι που θα τεθούν».

Για να προσθέσει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, ώστε οι ΑΠΕ να συμμετέχουν σε αυτήν ισοδύναμα με τις υπόλοιπες τεχνολογίες.

Ολοκληρώνοντας, επισήμανε ότι η αγορά περιμένει το πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά, ενώ βρίσκεται σε αναμονή για το πώς θα λειτουργήσει το πλαίσιο για τις μονάδες αποθήκευσης, σημειώνοντας πως :

«Το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή δεν λύνει τα προβλήματα, με συνέπεια να υπάρχει απογοήτευση από την αγορά. Δεν ακουμπά το βασικό θέμα, που είναι η περιβαλλοντική αδειοδότηση».

Για να συμπληρώσει ότι η τροποποίηση περιβαλλοντικών αδειών αποτελεί τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», που δεν αγγίζει το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας πως οι επενδύσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με τους απαιτούμενους ρυθμούς, αν όταν πρόκειται να υλοποιηθεί ένα πάρκο χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν ανεμογεννήτριες νεότερης «γενιάς», λόγω του μεγάλου χρόνου που έχει περάσει για την «ωρίμανσή του και για αυτό τον σκοπό θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά από την αρχή η περιβαλλοντική του αδειοδότηση.

Μάλιστα, στη συνέντευξη έγινε λόγος για τα στοιχεία, σχετικά με τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους, πο επιτυγχάνεται με τη διείσδυση των ΑΠΕ, καθώς 760 εκατ. ευρώ από τους πόρους που διοχετεύθηκαν για επιδότηση των λογαριασμών των καταναλωτών το τελευταίο διάστημα, προήλθαν από τη φθηνή ενέργεια που παρήγαγαν τα αιολικά πάρκα.

Παράλληλα, με βάση ανάλογα απολογιστικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2022, τεκμηριώνεται ότι οι ήδη αυξημένες τιμές της μεγαβατώρας ηλεκτρικού ρεύματος στην ημερήσια αγορά θα ήταν κατά σχεδόν 40 ευρώ ακριβότερες αν στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας δεν συμμετείχαν κατά περίπου 30% οι Α.Π.Ε., που περιορίζουν τη συμμετοχή των συμβατικών μονάδων με καύσιμο το πανάκριβο φυσικό αέριο, μειώνοντας έτσι τη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι τα αιολικά πάρκα είναι οι μόνες μονάδες ΑΠΕ που δεν επιφέρουν μόνιμη περιβαλλοντική αλλαγή εκεί όπου εγκαθίστανται, αφού όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος «ζωής» τους, για να αποκατασταθεί το περιβάλλον το μόνο που χρειάζεται είναι να αποξηλωθούν οι ανεμογεννήτριες».

Δείτε επίσης