Business

Eurobank: Tα πρώτα 20 χρόνια - Ανάπτυξη με διεθνή χαρακτήρα

Eurobank: Tα  πρώτα 20 χρόνια - Ανάπτυξη με διεθνή χαρακτήρα
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα και η εθνική οικονομία της Ελλάδας και των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι πιο σύνθετη και απειλητική από τις κρίσεις που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, έκανε λόγο ο Ακαδημαϊκός Δρ. Λουκάς Παπαδήμος, στην ομιλία του, κατά την παρουσίαση Του χρονικού Eurobank 1989-2008, που έγραψε ο Δρ. Χρήστος Γκόρτσος, Καθηγητής Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου/Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Συγκεκριμένα, Το χρονικό Eurobank 1989-2008 | Ta πρώτα 20 χρόνια - Ανάπτυξη με διεθνή χαρακτήρα, συνοψίζει την ιστορία των πρώτων 20 ετών διαδρομής της Τράπεζας, από την ίδρυσή της έως και το 2008 και αναδεικνύει τη διακριτή συμβολή της, σε μια περίοδο που σηματοδότησε τον ραγδαίο εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας, Γεώργιος Ζανιάς και σύσσωμη η Διοίκηση, ενώ μεταξύ των άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και τέως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμένος.

Επίσης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αν. υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Η έκδοση καλύπτει όλες τις φάσεις ανάπτυξης της Eurobank, που έχει συμπληρώσει 30 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην ελληνική αγορά: Από το 1990 όταν, με θεμελιωτή τον αείμνηστο Γεώργιο Γόντικα, ιδρύθηκε η Ευρωεπενδυτική Τράπεζα, που το 1997 μετονομάστηκε σε EFG Eurobank, μέχρι και το 2008, εμβαθύνοντας σε μια εικοσαετία που ήταν καθοριστική για τη σταδιακή εξέλιξη της Eurobank σε μία από τις τέσσερις (4) συστημικές ελληνικές τράπεζες, σήμερα.

Για τη συγγραφή του χρονικού «Eurobank 1989-2008 | Ta πρώτα 20 χρόνια - Ανάπτυξη με διεθνή χαρακτήρα», από τον Δρα Χρήστο Γκόρτσο, αξιοποιήθηκε πολυετής έρευνα και πρωτογενές υλικό που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε ομάδα ερευνητών, στην οποία δόθηκε, για πρώτη φορά, πρόσβαση στο Αρχείο της Eurobank.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, απευθύνοντας ομιλία, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, στην περίοδο 1996 – 2013, Νικόλαος Νανόπουλος. Το βιβλίο παρουσίασε ο Δρ. Χρήστος Γκόρτσος που ανέλυσε σημαντικές πτυχές σε ανοικτό διάλογο με την παρουσιάστρια της εκδήλωσης, δημοσιογράφο κα Νίκη Λυμπεράκη.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα που πηγάζουν κυρίως από τη διεθνή γεωπολιτική, ενεργειακή και οικονομική κρίση, ο Δρ. Παπαδήμος, ως κεντρικός ομιλητής, είπε:

«Η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους επιβάλει την άμεση λήψη αποφάσεων για την εφαρμογή πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε πολλούς τομείς για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής και μακροοικονομικής σταθερότητας, τη στήριξη της ανάπτυξης και τη διαφύλαξη της ασφάλειας της Ένωσης.

Η λήψη των απαιτούμενων κοινών αποφάσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όπως και στο παρελθόν, διαφορετικές εθνικές συνθήκες και προτεραιότητες καθιστούν το εγχείρημα δύσκολο.

Ωστόσο, εκτιμώ ότι, όπως και στο παρελθόν, η κρίση θα δράσει ως καταλύτης για την αναθεώρηση του πλαισίου διακυβέρνησης στην Ένωση και, ειδικότερα, για την υιοθέτηση ενός πρόσφορου πλαισίου για την εφαρμογή πιο συντονισμένης και συνεκτικής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Οι προκλήσεις των καιρών επιβάλουν ένα quantum leap προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Μάλιστα, εστιάζοντας στα επιτεύγματα της Τράπεζας, ο ίδιος τόνισε ότι είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας και της συμβολής των ιδρυτών, των θεμελιωτών, των πρωταγωνιστών και όλου του προσωπικού της Τράπεζας, που με το έργο τους συνέβαλαν διαχρονικά στη δημιουργία και τη δυναμική της ανάπτυξη σε συστημική τράπεζα με διεθνή χαρακτήρα.

Παίρνοντας τον λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, επισήμανε: «Η παρουσίαση της ιστορίας των πρώτων 20 ετών της διαδρομής της Eurobank, στην επιστημονική κοινότητα και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, συνιστά μια σημαντική στιγμή για την Τράπεζα και για όλους όσοι συνέβαλαν στην πορεία της έως σήμερα.

Σε όλη τη διαδρομή της, σε μια περίοδο καταιγιστικών εξελίξεων που πυροδότησαν τον ταχύ εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, η Τράπεζα διοικήθηκε από χαρισματικούς και προικισμένους ανθρώπους. Θα αναφερθώ στον αείμνηστο Γεώργιο Γόντικα αλλά και στον Νίκο Νανόπουλο, οι οποίοι ηγήθηκαν μιας εξαιρετικής ομάδας στελεχών με όραμα, ρεαλισμό και ισχυρή τεχνογνωσία, συμβάλλοντας, καθοριστικά, στην ανάδειξη της Eurobank σε κεντρικό πυλώνα, στην πρωτοπορία του τραπεζικού συστήματος, με ισχυρή παρουσία εντός και εκτός συνόρων.

Σήμερα, αξιοποιούμε αυτή την ισχυρή παρακαταθήκη και ενδυναμώνουμε περαιτέρω τη θέση μας, προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων και των μετόχων μας, με διαχρονικό στόχο τη δημιουργία αξίας στις κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε».

Από την πλευρά του, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νικόλαος Νανόπουλος, στην τοποθέτησή του, σημείωσε: «Η δημοσίευση ενός τεκμηριωμένου αφηγήματος, με τα επιτεύγματα της Τράπεζας και τη συμβολή της στην εξέλιξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής τις τελευταίες δεκαετίες, θα είναι χρήσιμη στους ιστορικούς του μέλλοντος και μελετητές μιας καθοριστικής περιόδου που αναβάθμισε ριζικά την ελληνική οικονομία.

Σήμερα, σε ένα νέο ραγδαία εξελισσόμενο και δύσβατο περιβάλλον, η Eurobank μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία ως ένας σύγχρονος, δυναμικός οργανισμός, με θεσμική υπόσταση και πρωταγωνιστικό ρόλο στον τραπεζικό τομέα.

Απαλλαγμένη από τα βάρη που της κληροδότησε η πολυετής κρίση, με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, πελατοκεντρική συνείδηση, σύγχρονο τεχνολογικό υπόβαθρο, ισχυρή διοικητική ομάδα και “DNA” το οποίο προσιδιάζει στη προσαρμοστικότητα και ευκαμψία που απαιτούνται στη σημερινή εποχή των γρήγορων μεταπτώσεων και τεχνολογικών εξελίξεων, σχεδιάζει διορατικά και προσαρμόζεται γρήγορα. Παραμένοντας διαχρονικά πρωτοπόρα και δίπλα σε όσους μοχθούν να προοδεύσουν».

Σημειώνεται πως τo Ιστορικό Αρχείο Eurobank, στο οποίο καταγράφονται τεκμήρια που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα, στεγάζεται στο κτίριο της Φιλελλήνων 10 και είναι πλέον ανοικτό στο επιστημονικό κοινό, κατόπιν ραντεβού.

Το αρχείο συστάθηκε το 2014 και διαθέτει πλούσιο δημοσιευμένο και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, τόσο από την ίδρυση της Τράπεζας Eurobank, όσο και από τράπεζες που συγχωνεύτηκαν μετέπειτα με αυτήν.

Εμπλουτίζεται και οργανώνεται διαρκώς σύμφωνα με τα διεθνή αρχειονομικά πρότυπα και την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων, ψηφιακών μέσων, συμβάλλοντας στη διατήρηση και την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της οικονομικής ζωής της χώρας και του Οργανισμού

TAGS

Δείτε επίσης