Business

Για κέρδη πάνω από 260 εκατ. ευρώ και είσοδο σε ξένο χρηματιστήριο, έκανε λόγο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος

Για κέρδη πάνω από 260 εκατ. ευρώ και είσοδο σε ξένο χρηματιστήριο, έκανε λόγο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Για τα υψηλότερα από τα 260 εκατ. ευρώ, κέρδη για το 2022, αλλά και για το ενδεχόμενο εισαγωγής της Mytilineos σε διεθνές μεγαλύτερο ξένο χρηματιστήριο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Ως διευθύνων σύμβουλος και όχι ως μέτοχος έχω μεγάλη ευθύνη έναντι των μετόχων και των κοινωνικών εταίρων. Επειδή το μέγεθος της Mytilineos είναι μεγάλο και απαιτείται μεγάλη υπευθυνότητα. Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των μετόχων μας και όλων των stakeholders σε όλο τον κόσμο όπου δραστηριοποιείται».

Για να προσθέσει ότι: «Η ευθύνη μου είναι να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να είναι χαρούμενοι οι μέτοχοι. Αν αυτό σημαίνει είσοδο σε ξένο χρηματιστήριο, τότε αυτό θα γίνει. Είμαστε έτοιμοι».

Προχωρώντας σε εκτίμηση για τα κέρδη της εταιρείας το 2022 και απαντώντας σε ερώτηση των αναλυτών, ο κ. Μυτιληναίος, θύμισε την πρόβλεψη που είχε κάνει το 2021 πως τα κέρδη το 2022 θα είναι διπλάσια σε σχέση με το 2020, δηλαδή 260 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, επισήμανε πως ήδη τα κέρδη το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν στα 166 εκατ. ευρώ, οπότε εκτίμησε πως αν δεν προκληθούν ακραία γεωπολιτικά γεγονότα και νέες ρυθμίσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, τότε το 2022 τα κέρδη θα είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε κάνει, δηλαδή τα 260 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την επάρκεια αερίου, τόσο η χώρα όσο και η Mytilineos έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου βίαιης διακοπής του φυσικού αερίου, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο να διευκρινίζει πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η επάρκεια του φυσικού αερίου αλλά οι τιμές.

Για να συμπληρώσει ότι οι αυξήσεις δεν πρόκειται να γυρίσουν στα επίπεδα προ κρίσης σύντομα, ενώ θύμισε ότι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια ξεκίνησαν 6 με 7 μήνες πριν τον πόλεμο, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατά τον ίδιο, να επιδεινώνει το πρόβλημα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η εταιρεία θα είναι έτοιμη για ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος στο εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος μετά τη λήξη της σύμβασης προμήθειας με τη ΔΕΗ, ο κ. Μυτιληναίος, διαβεβαίωσε πως στο τέλος του 2023,

ο Όμιλος θα έχει ένα πλούσιο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο από ΑΠΕ και φυσικό αέριο, παρέχοντας ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος στο εργοστάσιο της μεταλλουργίας, ενώ αναφορικά με τη δραστηριότητα της εταιρείας στις ΑΠΕ, σημείωσε ότι αναπτύσσει και θα ολοκληρώσει έργα 280 MW, με το 2024 να έχει προσθέσει άλλα 500 MW.

Πιο αναλυτικά, στα 166 εκατ. ευρώ, μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Mytilineos, έναντι 77 εκατ. ευρώ το A’ εξάμηνο του 2021, με τον τζίρο να εκτινάσσεται 117% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 2,1 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 994 εκατ. ευρώ το A’ εξάμηνο του 2021.

Όσον αφορά τα Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), αυτά ανήλθαν σε 293 εκατ. ευρώ., έναντι 156 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, παρουσιάζοντας αύξηση 88%.

Παράλληλα, ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 945 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να υποχωρεί χαμηλότερα από 2,0x στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2022, σε μία περίοδο κατά την οποία οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 280 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω ισχυρή ανάπτυξη της εταιρίας, προσφέροντας πολύτιμη στήριξη στην ελληνική οικονομία.

Αναφορικά με τις επιδόσεις των συγκεκριμένων Τομέων που έχουν την υψηλότερη συνεισφορά στα Οικονομικά Αποτελέσματα της Mytilineos, τα τελευταία χρόνια, ο Τομέας της Μεταλλουργίας επωφελείται από τις αυξημένες τιμές πώλησης αλουμινίου και τα ιστορικά υψηλά premia, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ιδιαίτερα ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής.

Αντίστοιχα, ο Τομέας της Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου ευνοείται από το γεγονός ότι η Mytilineos, λειτουργεί τον πιο αποδοτικό στόλο θερμικών μονάδων στην Ελλάδα, με ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου, σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών Φ.Α. και ηλεκτρικής ενέργειας με εντεινόμενη διεθνή δραστηριότητα, η οποία θα καταστεί όλο και πιο σημαντική τα επόμενα τρίμηνα.

Στο τέλος του Α’ εξαμήνου το οικονομικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό, ευμετάβλητο και γεμάτο αβεβαιότητες, ωστόσο η Mytilineos, έχει ήδη θέσει ισχυρές βάσεις για την επίτευξη ιστορικά υψηλών οικονομικών επιδόσεων το 2022 καθώς:

Έχει κατοχυρώσει υψηλή κερδοφορία για τον Τομέα Μεταλλουργίας, μέσω των κατάλληλων ενεργειών αντιστάθμισης κινδύνων τόσο σχετικά με τις διακυμάνσεις των τιμών του μετάλλου, όσο και με τη διατήρηση ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα αναφορικά με το ενεργειακό κόστος.

Ο Τομέας ευνοείται από τις υψηλές τιμές Premia λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας μετάλλου στην ευρωπαϊκή αγορά και την ισχυροποίηση του Δολαρίου έναντι του Ευρώ.

Έχει προβεί ήδη σε σειρά ενεργειών για την προάσπιση της ασφάλειας εφοδιασμού που αφορά σε όλες τις παραγωγικές της δραστηριότητες. Διαθέτει σταθερά πρόσβαση σε ανταγωνιστικές και ευέλικτες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου αγωγού μέσω απευθείας συμβολαίων με μεγάλους διεθνείς παραγωγούς και προμηθευτές, ενώ ιδιαίτερα αναφορικά με την προμήθεια LNG, η Mytilineos, πλεονεκτεί σημαντικά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, λόγω της μακροχρόνιας εμπειρίας της και του ανεπτυγμένου δικτύου προμηθευτών.

Επωφελείται από την υψηλή αποδοτικότητα των μονάδων της ηλεκτροπαραγωγής που αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη παράμετρος αναφορικά με την κερδοφορία των μονάδων σε ένα περιβάλλον επίμονα υψηλών τιμών ενέργειας.

Η σταδιακή ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων, με προεξέχουσα την νέα μονάδα υψηλής απόδοσης 826 MW, θα αποτελέσει καταλύτη για την άμεση ενίσχυση του μεριδίου αγοράς στον τομέα ενέργειας στα επίπεδα του 20%.

Έχει δρομολογήσει τη διάθεση ώριμων έργων συνολικής ισχύος >450MW από το διεθνές χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του Τομέα Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας.

TAGS

Δείτε επίσης