Business

Ολοκληρώθηκε ο «πράσινος» διαγωνισμός καινοτομίας της ΕΥΑΘ, με δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησής

Ολοκληρώθηκε ο «πράσινος» διαγωνισμός καινοτομίας της ΕΥΑΘ, με δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησής
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Για τον στρατηγικό σχεδιασμό, στον οποίο εντάσσεται ο διαγωνισμός καινοτομίας κι επιχειρηματικότητας της ΕΥΑΘ, για σταδιακή εναρμόνιση με τις αρχές της ‘Πράσινης Συμφωνίας’ της Ε.Ε. και την αυστηροποίηση των όρων συλλογής και επεξεργασίας των λυμάτων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εταιρίας Άγις Παπαδόπουλος, με την ευκαιρία της βράβευσης της νικήτριας ερευνητικής ομάδας.

Παρόντες στην εκδήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Άνθιμος Αμανατίδης, οι βραβευθέντες Μάνος Τζιώλας και Γιάννης Λεμονίδης, ο επικεφαλής της βραβευθείσας ομάδας «Envifyti» Γιώργος Φυτιάνος, ο Πέτρος Σαμαράς και ο διευθυντής Εγκαταστάσεων Αποχέτευσης ΕΥΑΘ Κώστας Κωτούλας, ενώ συμμετείχαν ψηφιακά και τα μέλη του MITEF Greece.

Ο διαγωνισμός καινοτομίας, με τη βράβευση της νικήτριας ερευνητικής ομάδας στο θέμα της αναζήτησης τεχνολογιών για την απομάκρυνση ρυπαντικού φορτίου από τα ανεπεξέργαστα λύματα, με δυνατότητα μάλιστα ενεργειακής αξιοποίησής του, οργανώθηκε σε συνεργασία με την ΕΕΣΥΠ και το MITEF Greece για την παροχή κινήτρων σε νεοφυείς επιχειρήσεις ή ερευνητικές ομάδες.

Συγκεκριμένα, το πρώτο βραβείο των 5.000 ευρώ (με επιπλέον χρηματικό bonus 1.000 ευρώ) έλαβε, στο πλαίσιο εκδήλωσης στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ, η τετραμελής ερευνητική ομάδα του Γ. Φυτιάνου «Envifyti», με την πιο ευέλικτη και λειτουργική πρόταση για τις ανάγκες της εγκατάστασης της ΕΥΑΘ.

Στο θέμα «Πώς μπορούμε να απομακρύνουμε φορτίο οργανικού άνθρακα από τα ανεπεξέργαστα λύματα που εισέρχονται στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) και, κατά δεύτερον, πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε ενεργειακά εντός της εγκατάστασης»,

η ομάδα του κ. Φυτιάνου προέταξε την ενσωμάτωση των προτεινόμενων τεχνολογιών στις υφιστάμενες υποδομές της ΕΕΛΘ, έδωσε βαρύτητα στο χαμηλό επενδυτικό και λειτουργικό κόστος και έλαβε υπόψη τους χωρικούς περιορισμούς της εγκατάστασης.

Επίσης, ανέδειξε τρόπους για την αξιοποίηση του ανακτώμενου οργανικού φορτίου με σκοπό την παραγωγή βιοαερίου, εξυπηρετώντας και τον δεύτερο «πράσινο» στόχο της θεματικής αυτής του διαγωνισμού.

Συντονίζοντας τον διαγωνισμό ως μέλος του Δικτύου Καινοτομίας της ΕΕΣΥΠ, ο κ. Παπαδόπουλος, δήλωσε: «Η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας και η θωράκιση απέναντι στην κλιματική κρίση διατρέχουν αυτήν τη στρατηγική, όπως και όλο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μας.

Παράλληλα, ο διαγωνισμός αυτός ήταν άλλη μια ευκαιρία να αναδείξουμε το έργο ερευνητικών ομάδων ή επιχειρήσεων, ενισχύοντας στην πόλη μας -και όχι μόνο- το οικοσύστημα της επιχειρηματικής καινοτομίας».

Από την πλευρά του MITEF Greece, ο αντιπρόεδρός του Βασίλης Παπακωνσταντίνου ευχαρίστησε το Δίκτυο Καινοτομίας της ΕΕΣΥΠ και την ΕΥΑΘ «για την ευκαιρία που μας δώσατε να υλοποιήσουμε τον σκοπό αυτών των διαγωνισμών, που δεν είναι άλλος από το να βοηθήσει επιχειρήσεις σαν την ΕΥΑΘ και την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, τους ερευνητές, να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε πράγματα που είναι ενδιαφέροντα για την αγορά».

Ο αντιπρόεδρος του MITEF Greece παρουσίασε τη λογική των «incentive prize competitions, διαγωνισμών που περιλαμβάνουν ένα αρκετά καλά δομημένο πρόβλημα και αφήνουν τους συμμετέχοντες να βρουν λύσεις», συνδέοντας το ακαδημαϊκό περιβάλλον με τις επιχειρήσεις.

Ο Γιώργος Φυτιάνος, επικεφαλής της βραβευθείσας ομάδας «Envifyti», επισήμανε: «Καταφέραμε, με μια μικρή σχετικά παρέμβαση, να μπορούμε να ανακτήσουμε χρήσιμα προϊόντα και να αυξήσουμε το ενεργειακό όφελος σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων».

Ο Πέτρος Σαμαράς επισήμανε ότι «τέτοια εγχειρήματα μας επιτρέπουν να ξεφύγουμε από την κλίμακα του εργαστηρίου, να πάμε σε κάτι πιο εφαρμοσμένο και μάλιστα για ένα θέμα που ‘καίει’ αυτήν την περίοδο, την ανάκτηση υλικών και ενέργειας από τα απόβλητα».

Οι άλλοι δύο βραβευθέντες, Μάνος Τζιώλας και Γιάννης Λεμονίδης, εξήραν τη σημασία της κυκλικής οικονομίας, της ποσοτικοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κυρίως της ομαδικής δουλειάς.

Στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού συμμετείχαν τρεις καθηγητές του ΑΠΘ και δύο εξειδικευμένα στελέχη της ΕΥΑΘ. Οι κριτές αξιολόγησαν τις υποβληθείσες προτάσεις λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως η βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών της ΕΥΑΘ, το χαμηλό επενδυτικό και λειτουργικό κόστος, το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και η ευελιξία των προτεινόμενων τεχνολογιών, κριτήρια τα οποία είχε θέσει εξαρχής η εταιρεία.

Στο πρώτο θεματικό - διαγωνιστικό πεδίο δεν αναδείχθηκε καμία πρόταση που να αντιμετωπίζει επαρκώς την πρόκληση που τέθηκε -σύμφωνα πάντα με τα κριτήρια και τις προσδοκίες που είχε θέσει η ΕΥΑΘ- και κατά συνέπεια δεν αναδείχθηκε νικητής.

Σημειώνεται πως η Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης από το 1998. Προήλθε από τη συγχώνευση των ανώνυμων εταιρειών Οργανισμός Ύδρευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. και Οργανισμός Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. (είχε προηγηθεί το 1997 η μετατροπή τους από ΝΠΔΔ σε Α.Ε.).

Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χ.Α. από το 2001, παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης σε περισσότερους από 1,2 εκατ. πολίτες. Στον τομέα της ύδρευσης διαχειρίζεται καθημερινή κατανάλωση νερού 250.000 κ.μ., 510.000 υδρόμετρα και ένα δίκτυο διανομής μήκους 2.700 χλμ.

Στον τομέα της αποχέτευσης επεξεργάζεται καθημερινά 190.000 κ.μ. αστικών λυμάτων, σε ένα αποχετευτικό δίκτυο μήκους 1.600 χλμ. Λειτουργεί δύο εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού για αστικά λύματα και μια για βιομηχανικά. Η εταιρεία, πιστή στις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης, παρουσιάζει σταθερά υψηλή κερδοφορία και ισχυρή ταμειακή βάση.

Η αντίληψή της για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη συμπορεύεται με την επίτευξη των στρατηγικών επιχειρηματικών της στόχων, επιδιώκοντας μακροπρόθεσμα την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε περιβαλλοντικά θέματα.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας που υλοποιεί η εταιρεία αφορούν στη φροντίδα για το περιβάλλον και ειδικά τον Θερμαϊκό κόλπο, στην υπεύθυνη στάση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

TAGS

Δείτε επίσης