Business

Στην 86η ΔΕΘ «πρωταγωνιστούν» καθαρή ενέργεια, βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Στην 86η ΔΕΘ «πρωταγωνιστούν» καθαρή ενέργεια,  βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, στο αφιέρωμα για την Κυκλική Οικονομία, της ΔΕΘ-Helexpo, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Κυριάκο Ποζρικίδη.

Συγκεκριμένα, με επίκεντρο τα προϊόντα θέρμανσης - ψύξης, τους παρόχους ενέργειας, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων, τις τεχνολογίες περιβάλλοντος και τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης, το αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας θα καλύψει λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου τις ανάγκες των επισκεπτών της ΔΕΘ για διερεύνηση των επιλογών τους στο ενεργειακό πεδίο.

Το αφιέρωμα της Κυκλικής Οικονομίας αναπτύσσεται στα περίπτερα 9 και 10, καθώς και σε υπαίθριους χώρους, ενώ μεταξύ άλλων έχει προσελκύσει εκθέτες με συστήματα ανακύκλωσης /καθαρισμού, οικολογικές συσκευασίες τροφίμων, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, εταιρίες επεξεργασίας νερού, ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, βιολογικού καθαρισμού, κλαδικούς φορείς κα.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τους τρόπους πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, τον οικολογικό σχεδιασμό και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών για τη μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος με στόχο την εξοικονόμηση χρήματος για τον καταναλωτή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Στην Κυκλική Οικονομία θα παρουσιαστούν και πρωτοπόρες τεχνολογικές εφαρμογές για τη βέλτιστη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, καθώς και προϊόντα για τη σύγχρονη δόμηση.

Στο μεταξύ, σε ένα πρωτότυπο οπτικοακουστικό «ταξίδι» αφιερωμένο στην επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή καλεί η 86η ΔΕΘ τους επισκέπτες της, που θα γυρίσουν πίσω στον χρόνο με τη βοήθεια της εικόνας και του ήχου, ζώντας για λίγο μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.

Η κεντρική ιδέα του Αφιερώματος στη μνήμη 1922-2022 «ΑΙΩΝ… εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω» είναι να ταξιδέψει τον επισκέπτη στο παρελθόν, αναδεικνύοντας τα επιτεύγματα των ανθρώπων που εκδιώχθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες και παρά ταύτα κατάφεραν να μεγαλουργήσουν στην καινούρια πατρίδα.

Οι αφηγηματικές του ενότητες θα περιλαμβάνουν τον τόπο προέλευσης πριν από την καταστροφή, τη μετακίνηση-προσφυγιά από τους τόπους προέλευσης στο ελληνικό κράτος, την εγκατάσταση στις νέες πατρίδες-δημιουργία οικισμών και τοπικών κοινωνιών και την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.

Το οπτικοακουστικό θέαμα-αφιέρωμα θα φιλοξενηθεί στο Περίπτερο 6 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Περίπτερο των Εθνών), σε μια έκταση 500 τ.μ. περίπου, όπου οι επισκέπτες θα οδηγούνται συντονισμένα ανά ομάδες στις ιστορικές ενότητές του, ακολουθώντας μια 15λεπτη «διηγηματική» διαδρομή με τη συνδρομή του αφηγητή.

Αυτή η ιδιαίτερη περιδιάβαση θα είναι εμπλουτισμένη με εικόνες και στοιχεία συλλεκτικών-ιστορικών αρχείων, καθώς και με μια εμπνευσμένη, πρωτότυπη μουσική σύνθεση, γραμμένη ειδικά για την εν λόγω παρουσίαση.

Μέσω του επετειακού αυτού αφιερώματος η ΔΕΘ-Helexpo, που έχει την έδρα της στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, αποτίει το φόρο τιμής που αναλογεί τόσο στο ιστορικό γεγονός όσο και στην πόλη, ξαναζωντανεύοντας την προσφυγική ροή από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Πόντο στη μητέρα Ελλάδα.

Υπεύθυνος για την ιστορική επιμέλεια και τη συλλογή του αρχειακού υλικού είναι ο αν. καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Βλάσης Βλασίδης, η πρωτότυπη μουσική σύνθεση ανήκει στον συνθέτη, Γιάννο Αιόλου, ενώ η επιμέλεια-σκηνοθεσία-τεχνική σύνθεση είναι της N-CODE ΕΠΕ

Οπτικοακουστικές Παραγωγές.

Η ιδέα και η παραγωγή ανήκουν στη ΔΕΘ-Helexpo, που συνδιοργανώνει το αφιέρωμα με την ΚΕΔΕ. Χρυσός Χορηγός είναι η IFS IPIROTIKI.

Στον ίδιο χώρο στο Περίπτερο 6 θα παρουσιαστεί η περιοδική έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης με τίτλο «1922-2022: κύματα προσφυγιάς, κράματα μνήμης».

Η μελέτη του υλικού της έκθεσης στηρίχθηκε σε μια πολυμελή, διεπιστημονική αλληλεπίδραση μουσειολόγων, έγκριτων ιστορικών και εξωτερικών συντελεστών

Δείτε επίσης