Business

Στην ανάγκη ταύτισης των ελληνικών προϊόντων με την ποιότητα εστίασε ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς

Στην ανάγκη ταύτισης των ελληνικών προϊόντων με την ποιότητα  εστίασε ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Για την ταύτιση των ελληνικών προϊόντων με την ποιότητα και την ασφάλεια, που αποτελεί το μεγαλύτερο «όπλο» της χώρας μας για τη διεθνή προβολή της αγροτικής μας παραγωγής, έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το ΕΣΥΔ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Στην ημερίδα με θέμα «Η προβολή των ελληνικών προϊόντων μέσω των Διεθνών Εκθέσεων και η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτόν τον στόχο. Ανάδειξη του ρόλου της διαπίστευσης στην εξωστρέφεια των ελληνικών προϊόντων», ήταν επίσης ομιλητές ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Γεωργαντάς, είπε πως με δεδομένο ότι η χώρα μας δεν μπορεί να έχει μεγάλη παραγωγή, η ταύτιση των προϊόντων μας με την ποιότητα και την ασφάλεια και η αξιοποίηση της παγκόσμιας τάσης για πιο ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα, τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και να κατακτήσουν σημαντική θέση στις διεθνείς αγορές.

Και πρόσθεσε ότι η διαδικασία της πιστοποίησης μέσω του ΕΣΥΔ, επικυρώνει τη ζητούμενη ποιότητα και ασφάλεια. Χαρακτήρισε δε, τις πιστοποιήσεις – διαπιστεύσεις του ΕΣΥΔ «διαβατήριο» για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Συνεχίζοντας, ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε και στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην προβολή των πολλών τοπικών και ιδιαίτερα των ΠΟΠ προϊόντων που διαθέτει η χώρα μας, μέσα από τη συμμετοχή Δήμων και Περιφερειών σε διεθνείς εκθέσεις.

Παράλληλα έκανε αναφορά στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ (ΔΑΟΚ και ΓΟΕΒ) που λειτουργούν με τη συνδρομή των Περιφερειών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγορών και των αναγκών τους στη διασφάλιση της παραγωγής.

Επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετείχε, σε εκδήλωση του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ με θέμα την κυκλική οικονομία κι επισήμανε πόσο μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής η ιδιοπαραγωγή στις ζωοτροφές και στη χρήση ενέργειας, λέγοντας: «Εάν δε λειτουργήσει η κυκλική οικονομία με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί, τίποτα δεν θα είναι βιώσιμο», κάνοντας αναφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Επίσης, ο κ. Γεωργαντάς συμμετείχε και σε εκδήλωση που οργάνωσε στο Περίπτερο του ΥΠΑΑΤ στη ΔΕΘ, η Οργάνωση «Νέα Γενιά Αγροτών» με τη φροντίδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 525 εκατ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο που προκηρύχθηκε μέχρι σήμερα και τόνισε ότι η στήριξη των νέων αγροτών αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, μαζί με την ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών μας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας με την οργάνωση «Νέα Γενιά Αγροτών» επισκέφθηκε το περίπτερο του ΥΠΑΑΤ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνομίλησε με νέους αγρότες που μετείχαν στην ημερίδα, σημειώνοντας τη σημασία της στροφής των νέων στον πρωτογενή τομέα και στην αγροτική επιχειρηματικότητα.

Στο μεταξύ, την ανάγκη να στηριχθεί η παροχή γνώσης και εκπαίδευσης στις χώρες της Αφρικής σε ό,τι αφορά στον πρωτογενή τομέα, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του ΑΠΘ, που φιλοξενήθηκε στο περίπτερο του ΥπΑΑΤ στη ΔΕΘ.

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης για τις χώρες της Αφρικής ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος της επισιτιστικής κρίσης και τόνισε ότι το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, το ΙΚΥ και το ΑΠΘ, μπορούν να αναπτύξουν δράσεις, ώστε να μειωθεί ο συγκεκριμένος κίνδυνος.

Στην πρωτοβουλία του ΙΚΥ, που ήταν μια δράση για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να στηριχθούν πρωτοβουλίες των ελληνικών κοινοτήτων στην Αφρική, μετείχε και ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Νωρίτερα ο ΥπΑΑΤ συμμετείχε στην εκδήλωση εγκαινίων του περιπτέρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Ο υπουργός στον χαιρετισμό του τόνισε ότι με βήματα ρεαλιστικά και με συνέπεια στη λήψη αποφάσεων, η κυβέρνηση προσφέρει κάθε δυνατότητα στους επαγγελματίες και στον επιχειρηματικό κόσμο, για να συνεχίσει η χώρα μας με δυναμικό τρόπο να βαδίζει στο δρόμο της ανάπτυξης, με μετρήσιμα αποτελέσματα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Τέλος, επισκέφθηκε περίπτερα των επιμελητηρίων Χαλκιδικής, Σερρών, Κιλκίς και Ρεθύμνου.

Δείτε επίσης