Business

Προχωρούμε όλες τις μελέτες του «Ellinikon» και ξεκινάμε τα έργα, δήλωσε ο Οδυσσέας Αθανασίου

Προχωρούμε όλες τις μελέτες του «Ellinikon» και ξεκινάμε τα έργα, δήλωσε ο Οδυσσέας Αθανασίου
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Για το πρωτοφανές ενδιαφέρον παγκοσμίως, για το «Ellinikon», που είχε συναντήσει η αγορά στην ανάπτυξη των ακινήτων του Ντουμπάι, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τύπου, που ακολούθησε μετά την περιήγηση των δημοσιογράφων, στα εργοτάξια ανάπλασης της έκτασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Προχωράμε εντός χρονοδιαγραμμάτων για το Ελληνικό. Όχι μόνο τηρουμένων των αναλογιών με δεδομένη την πολυπλοκότητα του έργου, αλλά με δεδομένο το γενικότερο οικονομικό κλίμα, προχωράμε πολύ καλά, έχουμε προχωρήσει όλες τις μελέτες και έχουμε ξεκινήσει με τα έργα, τα οποία μπορεί να μη φαίνονται από την Παραλιακή αλλά για όποιον μπαίνει μέσα στην έκταση αυτό είναι ορατό».

Συγκεκριμένα, έχουν εκκινήσει τα έργα εκτροπής του ρέματος των Τραχώνων, με το μεγαλύτερο μέρος του ανοιχτό και το νερό να εκβάλλει στη θάλασσα στο σημείο των ορίων του ακινήτου του Ελληνικού με τον Άλιμο.

Το πρώτο ακίνητο που θα παραδοθεί του χρόνου τέτοια εποχή θα είναι εκείνο που θα φιλοξενήσει τους τέσσερις συλλόγους ΑΜΕΑ και ήδη έχει υλοποιηθεί η θεμελίωση του έργου από την ΕΚΤΕΡ.

Παράλληλα, με αυτά τα εργοτάξια συνεχίζονται και οι εργασίες κατεδάφισης των 960 όγκων των ακινήτων με το 40% αυτών να έχει μετατραπεί σε οικοδομικά υλικά, έτοιμα να επαναχρησιμοποιηθούν για άλλα έργα.

Ταυτοχρόνως, άρχισαν και οι προπαρασκευαστικές εργασίας στο παράκτιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά για την κατασκευή του Riviera Tower ύψους 200 μέτρων, με τον ουρανοξύστη των 50 ορόφων με τα 169 διαμερίσματα, τις 400 θέσεις στάθμευσης και τους βοηθητικούς χώρους,

που θα κατασκευάσουν η κοινοπραξία των Bouygues –Intrakat, ενώ αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες κατασκευής του IRC, που τρέχει η κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα –Hard Rock International.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αθανασίου, μίλησε για την τεράστια ζήτηση που είχαν τα 169 διαμερίσματα του Riviera Tower, τα 115 διαμερίσματα στα μικρά οργανωμένα συγκροτήματα των τριών ορόφων, και οι 28 βίλες, που βρίσκονται στο παράκτιο μέτωπο και δόθηκαν προκαταβολές για το κλείσιμο τους, κυρίως από Έλληνες αγοραστές, πριν καλά, καλά κατασκευαστούν.

Συγκεκριμένα, διευκρίνισε πως για φέτος τα έσοδα από τις προαναφερόμενες πωλήσεις θα αγγίξουν τα 200 εκατ. ευρώ, και το 2023 οι εκτιμήσεις μιλούν για συνολικά 450 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στους άλλους τέσσερις διαγωνισμούς για την ανάπτυξη του «Ellinikon», είπε πως τον επόμενο μήνα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ για το mall στην πλευρά του ακινήτου που βρίσκεται στη Λ. Βουλιαγμένης.

Για τον διαγωνισμό του μικρότερου mall στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, θα είναι ύψους 130 εκατ. ευρώ, ενώ ετοιμάζεται και ο αντίστοιχος του μητροπολιτικού πάρκου που θα βασιστεί στα σχέδια του διεθνούς φήμης αρχιτέκτοντα Σασάκι.

Όσον αφορά τον πύργο μικτής χρήσης, με γραφεία, ξενοδοχεία και διαμερίσματα, στη Λ. Βουλιαγμένης, της Brook Lane (70%) και Lamda Development (30%), ο διαγωνισμός αναμένεται εντός του έτους, ενώ αρχές του επόμενου έτους, ή τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες κατασκευής του IRC, που τρέχει η κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα –Hard Rock International.

Απαντώντας στις επιπτώσεις από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών των οικοδομικών υλικών, του ενεργειακού κόστους αλλά και των γεωπολιτικών αναταράξεων, που θα έχει ένα τέτοιο μεγάλο και πολυετές επενδυτικό σχέδιο, ο κ. Αθανασίου απάντησε πως με τις σημερινές τιμές, το κόστος του έργου έχει αυξηθεί 10% με 15% σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά τις γεωπολιτικές αναταράξεις και την αβεβαιότητα που προκαλούν, στάθηκε ιδιαιτέρως στους λόγους για τους οποίους πιστεύει πως το έργο δεν θα επηρεαστεί, καθώς η επένδυση έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2,8 δις. ευρώ και ένα μέρος του αυξημένου κόστους να μετακυλίεται, με τη ζήτηση να είναι υψηλή για τα διαμερίσματα με αποτέλεσμα να μην έχουν χτυπηθεί οι πωλήσεις όπως και το κέρδος της εταιρείας.

Δείτε επίσης