Business

Η «Helleniq Energy», σχεδιάζει και υλοποιεί ένα μέλλον πιο καθαρό και βιώσιμο για όλους.

Η «Helleniq Energy», σχεδιάζει και υλοποιεί ένα μέλλον πιο καθαρό και βιώσιμο για όλους.
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός μέλλοντος πιο καθαρού και βιώσιμου για όλους, εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της «Helleniq Energy» Ανδρέας Σιάμισης, προχωρώντας στα αποκαλυπτήρια της νέας εταιρικής ταυτότητας, του ιστορικού ομίλου.

Μετά από 64 ολόκληρα χρόνια επιτυχημένης πορείας με ισχυρή ανάπτυξη, αλλά και ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η νέα εταιρική ταυτότητα του Ομίλου επισφραγίζει και τυπικά την ταχεία υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού “Vision 2025” που ξεκίνησε το 2021.

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τις εξαιρετικές επιδόσεις του Ομίλου σε όλα τα επίπεδα και τη διαχρονική του στήριξη για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της χώρας, σημειώνοντας:

«Η αλλαγή ονόματος και εταιρικής εικόνας των ΕΛΠΕ σηματοδοτεί τη μετεξέλιξή του σε έναν ολοκληρωμένο Όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των μορφών ενέργειας, με έμφαση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του.

Δίνει έμφαση στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως είναι οι ΑΠΕ, εξετάζει και αναπτύσσει νέες σημαντικές πρωτοποριακές δραστηριότητες όπως είναι το υδρογόνο, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει τις ήδη υπάρχουσες, σημαντικές για την οικονομία δραστηριότητες σε πετρελαιοειδή, με στόχο να εντάσσει καύσιμα νέας γενιάς με μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα. H στρατηγική μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ είναι η μεγαλύτερη επένδυση για το αύριο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ομίλου Ιωάννης Παπαθανασίου, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Πίσω μας έχουμε 64 χρόνια υποδειγματικής πορείας, με τον Όμιλό μας να πρωταγωνιστεί στην επιχειρηματική ζωή του τόπου.

Σήμερα προσδιορίζουμε εκ νέου την εταιρική μας ταυτότητα, με μια νέα ονομασία η οποία αντιπροσωπεύει έναν Οργανισμό που συνεχίζει να γράφει την ιστορία του, με ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον. Θέλουμε η Ελλάδα να βρεθεί στην αιχμή των ευρωπαϊκών εξελίξεων στο χώρο της ενέργειας.

Από πλευράς μας, έχουμε δεσμευθεί να αναλάβουμε το ρόλο που μας αναλογεί ως κορυφαία επιχείρηση της χώρας, με ουσιαστικό αναπτυξιακό αποτύπωμα και ισχυρή εθνική και κοινωνική συνείδηση. Τα ορατά και μετρήσιμα πλέον οφέλη από τη νέα επιχειρηματική μας στρατηγική, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε και να προσβλέπουμε σε ακόμη πιο δυναμική ανάπτυξη.

Βαδίζουμε έχοντας ως εφόδια τον σωστό σχεδιασμό, τη διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, τη θέληση, το πάθος, την αποφασιστικότητα και, κυρίως, τη δύναμη των εργαζομένων του Ομίλου που μοιράζονται το όραμά μας, το υπηρετούν καθημερινά στην πράξη και τους οποίους ευχαριστώ θερμά για τη συμβολή τους».

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του στη διάρκεια αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισης, προχώρησε στα αποκαλυπτήρια της νέας εταιρικής ταυτότητας, λέγοντας, ότι:

«Helleniq Energy»

«Καθώς η αγορά ενέργειας αλλάζει, αλλάζουμε κι εμείς για να προωθήσουμε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Η «Helleniq Energy» επιδιώκει να συνεχίσει την πολύ καλή της πορεία και να αποτελεί εταιρεία πρότυπο στην Ελλάδα οδηγώντας τις εξελίξεις και συμβάλλοντας στην πράσινη ανάπτυξη και στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Ταυτόχρονα όμως, είναι εξίσου σημαντικό να προσαρμόσει και τις παραδοσιακές της δραστηριότητες σε ένα νέο περιβάλλον και να συνεχίσει να αποτελεί βασικό πυλώνα της ασφάλειας εφοδιασμού, ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε.

Οι στόχοι μας για την ουσιαστική μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος είναι φιλόδοξοι, αλλά επιτεύξιμοι, ώστε να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Ευχαριστώ όλους εκείνους που πίστεψαν και συμμετέχουν σε αυτό το ταξίδι και ειδικά τους μετόχους, τα στελέχη και το σύνολο των εργαζομένων του Ομίλου, αλλά και τους πελάτες και συνεργάτες μας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δραστηριότητάς μας.

Η πορεία δεν θα είναι πάντα εύκολη, αλλά ο στόχος πρέπει να παραμείνει σταθερός. Με υπευθυνότητα και όρεξη για δημιουργία, αλλά και με τη νέα ανανεωμένη εταιρική εικόνα που μας προσφέρει μια καινούργια οπτική, τροφοδοτούμε με ενέργεια το αύριο που όλοι αξίζουμε».

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την εκδήλωση για την ανακοίνωση της νέας ταυτότητας του ομίλου, ο κ. Σιάμισιης, εξέφρασε τον προβληματισμό του, για τη πρόθεση της Κομισιόν να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στα κέρδη των διυλιστηρίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές δεν οφείλονται στο πετρέλαιο, αλλά στο φυσικό αέριο που επηρεάζει τις χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρισμού, παίρνοντας θέση υπέρ των εθνικών πρωτοβουλιών, με λύσεις που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συμμετοχή των εταιρειών στην κάλυψη κατά ένα μέρος του κόστους επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του ομίλου, γνωστοποίησε πως η εταιρεία βρίσκεται σε διάλογο με το αρμόδιο υπουργείο για το θέμα που έχει ανακύψει, λέγοντας:

«Έχουμε θέσει τους προβληματισμούς μας, με στοιχεία που υπακούουν σε κοινή λογική και κανόνες ελεύθερης αγοράς. Αν καταφέρουμε να πείσουμε τους αρμόδιους που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα να υποστηρίξουν τη θέση που προβάλλουμε ή κάτι άλλο, διαφοροποιημένο, δεν μπορώ να το ξέρω».

Αναφορικά με τη φορολογία των ηλεκτροπαραγωγών, διατύπωσε τις αντιρρήσεις του και για την έκτακτη εισφορά 90% προς αυτούς, που αποφάσισε η κυβέρνηση, επισημαίνοντας:

«Λειτουργούμε σε μία αγορά με κανόνες που πολλές φορές δεν είναι σωστοί. Το αν είναι σωστό ή λάθος η έκτακτη εισφορά δεν θα το σχολιάσω. Το να φορολογήσεις, όμως, μία εταιρεία όπως την Elpedison, που μπορεί να είχε αυξημένα κέρδη σε σχέση με πέρυσι, αυτό αλλάζει τον ρου της ιστορίας; Είναι κάτι που επηρεάζει την αγορά ενέργειας; Καμιά φορά παρασυρόμαστε από την επικοινωνία».

Όσον αφορά τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, διεμήνυσε: «Επενδύσαμε μερικά δισεκατομμύρια στην Ελλάδα κι εμείς και η Motοr Oil. Και τα επενδύσαμε σε μια δύσκολη περίοδο, για να αυξήσουμε την εξαγωγική μας δυναμικότητα. Προσθέτουμε αξία στη χώρα».

Για να συμπληρώσει: «Να φορολογήσει τη «Helleniq Energy» που το 70% της κερδοφορίας της δεν έχει σχέση με την Ευρώπη, το θεωρώ άτοπο. Πυροβολούμε τα πόδια μας. Για μένα δεν έχει ούτε ηθικό ούτε νομικό έρεισμα η φορολόγηση. Και θα το πολεμήσουμε».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σιάμισιης έκανε λόγο για την επικείμενη πρωτοβουλία του ομίλου να στηρίξει σχολεία των όμορων δήμων των διυλιστηρίων του, καθώς και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Επίσης, σημείωσε ότι η εταιρεία δεν είναι αρνητική στο να συμμετέχει οικονομικά σε ανάλογες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, επιμένοντας στην ανάγκη να λυθεί το θέμα της φορολόγησης σε εθνικό επίπεδο, τονίζοντας πως:

«Γιατί κάθε χώρα έχει διαφορετικές συνθήκες, δεν είναι το ίδιο. Το να τιμωρηθούν δύο διυλιστήρια, επειδή είμαστε προνοητικοί, επενδύσαμε δισεκατομμύρια για να φέρουμε αξία στην Ελλάδα, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουμε;».

Δείτε επίσης