Business

«Ψηφιακή πύλη» της ΕΕ η Ελλάδα: Η Google επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές Cloud στη χώρα μας

Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό σχέδιο που ανακοινώνει για τη χώρα μας o πολυεθνικός κολοσσός

«Ψηφιακή πύλη» της ΕΕ η Ελλάδα: Η Google επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές Cloud στη χώρα μας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ηχηρή «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξαν η Microsoft και η Amazon Web Services, αποτελεί το μεγαλόπνοο επενδυτικό σχέδιο που ανακοινώσει ο πολυεθνικός κολοσσός της Google, ρίχνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές Cloud και αναβαθμίζοντας τη χώρα μας σε «ψηφιακή πύλη» της ΕΕ.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από την πρόεδρο της Google Cloud International Αντερ Φοξ-Μάρτιν και την πρόεδρο ΝΑ Ευρώπης της Google Πέγκυ Αντωνάκου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σήμερα στις 12 το μεσημέρι η Google.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός, πριν την εκδήλωση, στις 10:30 θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Google Cloud International.

Το business plan για την ψηφιακή αναβάθμιση της Ελλάδας

Το σχέδιο που θα ανακοινώσει ο πολυεθνικός κολοσσός της τεχνολογίας για τη χώρα μας θα έχει ως αιχμή τη δημιουργία νέων υποδομών Google cloud στη χώρα μας, με το οποίο πλέον η Google θα αναβαθμίσει τις ταχύτητες και τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα στους πελάτες της μέσα από το πλέγμα των υπηρεσιών της.

Η Google κάνει άλλη μία μεγάλη επένδυση στο κομμάτι των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών. Μεταξύ των πρότζεκτ στα οποία επενδύει σήμερα ο αμερικανικός κολοσσός, σε συνεργασία με την ιταλική TI Sparkle, είναι και το Blue Submarine Cable System, του οποίου το πρώτο σκέλος θα διασυνδέσει τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ και το δεύτερο (με τον τίτλο Raman), που ουσιαστικά θα αποτελεί προέκταση του πρώτου, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και τέλος την Ινδία, δημιουργώντας μια «παγκόσμια οδό» μεταφοράς πληροφοριών

Το ύψος της επένδυσης, είτε αφορά την κατασκευή νέων data centers είτε τη δημιουργία σταθμών και κόμβων εντός υφιστάμενων που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία «ουδέτερων», όπως ονομάζονται, εταιρειών δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Ο άμεσος αντίκτυπός της όμως στην ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως εξάλλου έχει υπολογιστεί στην περίπτωση των Microsoft και AWS. Γι’ αυτό εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν πως και η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να εισαχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του τελευταίου νόμου που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Επιπρόσθετα, όμως, οι υποδομές που θα δημιουργήσει η πολυεθνική στη χώρα μας θα βοηθήσουν και στην περιφερειακή αναβάθμιση της σημασίας της Ελλάδας στον ψηφιακό χάρτη. Ειδικά καθώς σήμερα από την Ιταλία ως τη Μ. Ανατολή δεν υπάρχουν «βαριές υποδομές». Ως εκ τούτου η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως «κέντρο» και για άλλες, γειτονικές χώρες. Μάλιστα η δημιουργία υποδομών cloud από την Google στη χώρα μας συμπίπτει παράλληλα με μια μεγάλη επένδυση που κάνει στο κομμάτι των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών με τα οποία δημιουργεί τεράστιους διαδρόμους, όπου ταξιδεύουν τα data σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ των πρότζεκτ στα οποία επενδύει σήμερα ο αμερικανικός κολοσσός σε συνεργασία με την ιταλική TI Sparkle είναι και το «Blue Submarine Cable System», του οποίου το πρώτο σκέλος θα διασυνδέσει τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ και το δεύτερο (με τον τίτλο Raman), που ουσιαστικά θα αποτελεί προέκταση του πρώτου, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και, τέλος, την Ινδία δημιουργώντας μια «παγκόσμια οδό» μεταφοράς πληροφοριών. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2024.

Προγράμματα

Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται η ενεργοποίηση σειράς προγραμμάτων που θα αφορούν την ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού ή επαγγελματιών σε ψηφιακές δεξιότητες καθώς και προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θέλουν να προχωρήσουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και τη μεταφορά των ΙΤ υποδομών τους στο cloud.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα εξάλλου θα ενταχθούν στη γενικότερη «βεντάλια» των πρωτοβουλιών που έχει ξεκινήσει η Google την τελευταία τριετία, σε συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς, όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έτρεξε πρόσφατα για μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις. Με όλα αυτά, πάντως, αναμένεται να αναβαθμιστεί και η θυγατρική της Google στην Ελλάδα, όπου σήμερα διαθέτει μια σχετικά μικρή ομάδα η οποία ασχολείται κυρίως με το κομμάτι των πωλήσεων υπηρεσιών, όπως εξάλλου συνέβη με την περίπτωση της Microsoft, όπου το προσωπικό μέσα σε τρία χρόνια έχει διπλασιαστεί, αλλά και της πολυδύναμης θυγατρικής που έστησε από πέρυσι η Amazon Web Services αποκτώντας «ηχηρή» παρουσία στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης