Business

Νέο κέντρο καινοτομίας κατασκευάζει η Cisco στη Σύρο, αλλά και το πρώτο ιδιωτικό δίκτυο 5G

Νέο κέντρο καινοτομίας κατασκευάζει η Cisco στη Σύρο, αλλά και το πρώτο ιδιωτικό δίκτυο 5G
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Για το νέο κέντρο αυτή τη φορά στη Σύρο, αλλά και ένα πανελλαδικό δίκτυο της Cisco, με κέντρα καινοτομίας σε όλη τη χώρα, έκανε λόγο ο διευθυντής του κέντρου Νίκος Λαμπρογεώργος, που με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδη, τοποθετήθηκαν στην 2η Διεθνή Έκθεση Καινοτομίας και Τεχνολογίας Beyond- «Get Future Ready».

Η Cisco έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα μέσα από πολλές συνεργασίες στα δύο χρόνια λειτουργίας του στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στην Θεσσαλονίκη έχοντας υλοποιήσει 15 έργα Καινοτομίας, ενώ αρχές Νοέμβρη θα εγκαινιάσει το κέντρο καινοτομίας στη Σύρο το οποίο κατασκευάζει από κοινού με την Onex.

Έχουμε επενδύσει περί τα 2 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωση του χώρου του Κέντρου, τα λειτουργικά έξοδα, το προσωπικό φύλαξης και τους ανθρώπους που εργάστηκαν κατά περίπτωση για την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων, είπε ο κ. Λαμπρογεώργος.

Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της λειτουργίας του κέντρου στη Θεσσαλονίκη τα δύο αυτά χρόνια στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond αναφέρθηκε στην δωρεάν ψηφιακή εκπαίδευση 200 ατόμων (μέσω προγραμμάτων κατάρτισης συνολικής διάρκειας 1.200 ωρών

Στα περισσότερα από 150 συνέδρια – εκδηλώσεις , με πάνω από 5000 επισκέπτες, πάνω από 1.200 ώρες εκπαίδευσης και συμφωνίες -συνεργασίας με 17 φορείς

Στο ίδιο πλαίσιο η εταιρεία έχει τρέξει σημαντικά έργα όπως:
-Spin off του πανεπιστημίου έχει φτιάξει software το οποίο σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών, όπως φωτιές και σεισμοί, εξασφαλίζει την ασφαλή εκκένωση.

-Σε συνεργασία με τη Space έκαναν μια εφαρμογή, που παρακολουθεί τη συμπεριφορά των επισκεπτών ενός μουσείου. Που στέκονται. Πόση ώρα κάθονται. Και βγάζουν συμπεράσματα.

-Επίσης, έξυπνοι μετρητές νερού στο κέντρο της Λάρισας σε συνεργασία με την iotech. Κάδος ανακύκλωσης γοπών σε συνεργασία με την cigarette recycling

Το επόμενο έργο που θα τρέξει το Κέντρο σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι η παρακολούθηση των δρόμων που χρησιμοποιούν περισσότερο ποδηλάτες, άτομα που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο ή τυφλά άτομα, για να εντοπιστούν προβλήματα και να γίνει καλύτερη σχεδίαση υποδομών.

Στο Κέντρο στη Θεσσαλονίκη θα υλοποιήσουν και το πρώτο ιδιωτικό 5G δίκτυο στην Ελλάδα. Μάλιστα θα προχωρήσουν σε συνεργασία με το Phaistos για εφαρμογές 5G στο Κέντρο Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το ΟΚ!Τhess θα διοργανωθούν δύο hackathon για νεοφυείς εταιρείες που θα αναπτύξουν έξυπνες λύσεις για δήμους.

Δείτε επίσης