Business

Το Ίδρυμα Ωνάση προσέφερε το υπερσύγχρονο Vectra WB360 στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»

 Το Ίδρυμα Ωνάση προσέφερε το υπερσύγχρονο Vectra WB360 στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Για τη συνέπεια και την προσήλωση των ανθρώπων του Ιδρύματος Ωνάση, στην καινοτομία, την αριστεία και την έρευνα, που συναντώνται κάτω από την ομπρέλα της ψηφιακής Υγείας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου, κατά την εκδήλωση της παρουσίασης του νέου μηχανήματος, Vectra WB360 στη μάχη κατά των δερματικών νόσων και, κυρίως, κατά του καρκίνου του δέρματος.

Η δωρεά του μηχανήματος Vectra WB360 έρχεται σε συνέχεια της συνολικής ανακατασκευής του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος, η οποία ολοκληρώθηκε το 2018 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος και λειτουργικός χώρος, ο οποίος υποδέχεται καθημερινά περισσότερους από 40 ασθενείς με δερματοογκολογικές παθήσεις, επιτελώντας ένα σημαντικό έργο απέναντι σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη νόσο, που εξελίσσεται σε σύγχρονη μάστιγα: από το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και μόνο, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 1.000 νέα κρούσματα μελανώματος και καρκίνου του δέρματος, γεγονός που μεταφράζεται σε επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας.

Το νέο κέντρο, με εμβαδόν 250 τετραγωνικά μέτρα (τριπλάσιο από εκείνο του προηγούμενου χώρου), διαθέτει τέσσερα εξεταστήρια, χώρο μικροεπεμβάσεων, χώρο προσωπικού, καθώς και αίθουσα βιβλιοθήκης, διασκέψεων και συνεντεύξεων ασθενών.

Το σπουδαίο αυτό έργο του Κέντρου έρχεται από σήμερα να θωρακίσει το Vectra WB360, το οποίο αποτελεί συνώνυμο της ιατρικής καινοτομίας και έρευνας στον τομέα της Δερματολογίας.

Η τρισδιάστατη απεικόνιση που μπορεί και προσφέρει το συγκεκριμένο μηχάνημα μέσα από 92 κάμερες, οι οποίες τραβούν μια στιγμιαία φωτογραφία, αποτελεί το μέλλον της Δερματολογίας και της Δερματολογικής Ογκολογίας, αφού παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθούνται όλες οι βλάβες ενός ασθενούς ταυτόχρονα, όπως και οι μεταβολές τους στον χρόνο.

Μια 3D καταγραφή καλύπτει σχεδόν όλο το δέρμα του ασθενούς, εξοικονομώντας χρόνο στη φωτογράφιση και βελτιώνοντας την άνεση του ασθενούς.

Οι 3D εικόνες υψηλής ευκρίνειας μειώνουν την απαιτούμενη ποσότητα κοντινών εικόνων

Οι ενσωματωμένοι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης που περιέχει το Vectra WB360 επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη συγκέντρωση όλων των βλαβών του δέρματος ενός ασθενούς, ενώ παρέχουν και το πλεονέκτημα της σύγκρισης σε εξακολουθητικές φωτογραφίσεις.

Πρακτικά, η τρισδιάστατη εικόνα, οι φωτογραφίες από κοντά, τα χαρακτηριστικά αναζήτησης και οι σημειώσεις του γιατρού παρέχουν το κλινικό ιστορικό.

Στην αρχική του εφαρμογή, το μηχάνημα θα χρησιμοποιείται για ασθενείς με ιστορικό μελανώματος ή με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος (ιστορικό προηγούμενου καρκίνου δέρματος, οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ιστορικό έντονης έκθεσης στον ήλιο με πολλαπλά εγκαύματα κ.ά.).

Στην πορεία, η χρήση του δύναται να επεκταθεί σε υγιή άτομα για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, καθώς και σε άλλους δερματολογικούς ασθενείς, για την παρακολούθηση ενός μεγάλου εύρους δερματολογικών νοσημάτων, όπως της ψωρίασης, της λεύκης, των πομφολυγωδών νοσημάτων, για τη διαχείριση εγκαυμάτων κ.ά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης του νέου μηχανήματος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, αναφερόμενος στο επόμενο κεφάλαιο, στην παροχή δηλαδή ιατρικής περίθαλψης προς τον ασθενή, δήλωσε ότι:

«Δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά σε μια διαδρομή που έχει ξεκινήσει από το ιδρυτικό όραμα του Αριστοτέλη Ωνάση, μας ενώνει όλους στο παρόν και θέτει τις βάσεις για να ξανασυναντηθούμε στο μέλλον και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», καθηγητής Αλέξανδρος Στρατηγός σημείωσε: «Η σημαντική δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση μάς επιτρέπει να αναβαθμίσουμε με καταλυτικό τρόπο τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο πεδίο της αντιμετώπισης των δερματικών όγκων και να προσθέσουμε ένα κορυφαίας τεχνολογίας όπλο για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος και του καρκίνου του δέρματος».

Δείτε επίσης