Business

Αισιοδοξία για τη πορεία της οικονομίας από 4 κορυφαίους επιχειρηματίες

Αισιοδοξία για τη πορεία της οικονομίας από 4 κορυφαίους επιχειρηματίες
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Για την δυναμική της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας, εμφανίστηκαν οι πρόεδροι του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, του Ομίλου Ouest Θεόδωρος Φέσσας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita AE Σπύρος Θεοδωρόπουλος, κατά το τελευταίο θεματικό τραπέζι του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος ΣΕΤΕ, CEO Electra Hotels & Resorts, Γιάννης Ρέτσος, με τον συντονισμό της δημοσιογράφου, Νίκη Λυμπεράκη, είπε ότι το τουριστικό προϊόν της χώρας είναι και θα παραμείνει ελκυστικό.

Ο ίδιος, δήλωσε πως και το 2023 θα πάνε καλά τα πράγματα στο τουριστικό κλάδο με καλύτερη οργάνωση και με θετικές διεθνείς εξελίξεις. Την έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό που παρουσιάστηκε φέτος την απέδωσε στην έλλειψη εξειδίκευσης και στην εποχικότητα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι οι μισθοί στον τουριστικό κλάδο έχουν αυξηθεί αισθητά. Έχει ξεκινήσει να χαράσσεται η στρατηγική για τον τουρισμό μέχρι το 2030, με την συμμετοχή όλων, κοινωνίας, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κράτους και επιχειρήσεων με ταυτόχρονη σύνδεση του πρωτογενή τομέα και του πολιτισμό.

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του Ομίλου Ouest Θεόδωρος Φέσσας, επισήμανε ότι πάει πολύ καλά ο κλάδος της τεχνολογίας στην Ελλάδα αλλά ακόμη δεν αποτελεί ψηφιακή κοινότητα, ενώ έθεσε ως πρόβλημα την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Για το εμπόριο, ο κ. Φέσσας είπε ότι λειτουργεί με επιδοτήσεις για τον εκσυγχρονισμό του, υποστηρίζοντας ότι το 12% της ανεργίας είναι άεργοι που δεν θέλουν να δουλέψουν.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο κ. Φέσσας ανέφερε ότι κρίνεται απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη ευελιξία ώστε να μπορούν να είναι πιο ανταγωνιστικές, λέγοντας:

«Αν καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε το Ταμείο Ανάκαμψης στον ψηφιακό μετασχηματισμό με επίκεντρο την Δικαιοσύνη και την Διαφάνεια θα πετύχουμε πολλά. Και πρωτίστως λύση στο Δημογραφικό γιατί χωρίς ανθρώπους δεν γίνεται τίποτα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, επικαλέστηκε τη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου για συναίνεση αναδεικνύοντας την επιχειρηματική συναίνεση.

Εξέφρασε φόβους για τον πληθωρισμό ίσως γιατί, όπως ανέφερε, είναι πρωτόγνωρη η αύξηση. Ως προϋπόθεση για το μέλλον, έθεσε την προσαρμογή στη δύσκολη περίοδο που διερχόμαστε.

Μάλιστα προκάλεσε αίσθηση η αναφορά του κ. Χαρπαντίδης για αλλαγή παραδείγματος χάριν όσων είναι στην ηγεσία των επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως: «Το 2050 θα ήθελα ο κάθε Έλληνας να είναι περήφανος που θα είναι σύγχρονος άνθρωπος».

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita AE Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διεμήνυσε ότι: «Στην επιχειρηματικότητα το πρόβλημα είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Κάναμε το λάθος να καταργήσουμε την τεχνική εκπαίδευση και πρέπει να την αποκαταστήσουμε ανατρέποντας τα κοινωνικά στερεότυπα που διαμορφώθηκαν».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι μεγάλο πρόβλημα η δυσλειτουργία της Δικαιοσύνης και πρέπει να λυθεί κατά προτεραιότητα. Όσο αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε ότι πρέπει να έχει ως στόχο την άνοδο του εθνικού προϊόντος με αύξηση της παραγωγής.

Όμως τόνισε πώς έχει πολλά πλεονεκτήματα και ορισμένα μειονεκτήματα. Το ένα είναι ο σύντομος χρόνος για επενδύσεις και το δεύτερο περισσότερη αξιοποίηση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα κι όχι από το Δημόσιο.

Για να καταλήξει ότι: «Στη πορεία προς το 2050 να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Να αναγνωρίζουμε τις επιτυχίες μας. Να αναβαθμίσουμε την Παιδεία, να βελτιώσουμε την Δικαιοσύνη. Θα ανέβουν κι οι μισθοί και γενικώς να πάμε καλά. Μη γκρινιάζουμε».

Δείτε επίσης