Business

Το φυσικό αέριο, έχει ήδη ξεκινήσει να κινείται πτωτικά, ανέφερε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος

Το φυσικό αέριο, έχει ήδη ξεκινήσει να κινείται  πτωτικά, ανέφερε ο Ευάγγελος  Μυτιληναίος
Αρθρογράφος: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Από Γιάννης Χαλκιαδάκης

Στο φυσικό αέριο, που έχει ήδη ξεκινήσει να κινείται πτωτικά και θα συνεχίσει και θα πάει στα 100 ευρώ/MWh, εστίασε ο επικεφαλής της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη τοποθέτησή του στο συνέδριο «Η Ελλάδα μετά VI» του Κύκλου Ιδεών.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Είμαστε σε μια πτωτική πορεία αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 25 πλοία στη Μεσόγειο που περιμένουν να υπάρξει χώρος στους τερματικούς σταθμούς για να ξεφορτώσουν».

Όσον αφορά τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την επιβολή πλαφόν, ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε αστεία την πρόταση για πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο, υπενθυμίζοντας και τη δήλωση Πούτιν ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη εάν συμβεί κάτι τέτοιο.

Αναφορικά με την πρόταση που υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση για την επιβολή γενικού πλαφόν στις εισαγωγές αερίου, είπε πως: «Πρόκειται για μια θετική προσέγγιση, το δύσκολο σημείο της οποίας είναι ο προσδιορισμός μιας τιμής που θα είναι ελκυστική ώστε να έρθουν νέα φορτία και ταυτόχρονα θα είναι χαμηλότερη από αυτήν που πληρώνουμε τώρα.

Πρέπει να βρούμε ένα χρυσό νούμερο που να καλύπτει και τις δύο προϋποθέσεις». Κάνοντας λόγο για την κρίση που βιώνουμε, επισήμανε ότι αυτή δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 ούτε θα λήξει μαζί με τον πόλεμο, σημειώνοντας ότι:

«Η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε όταν απαγορεύτηκε η εξόρυξη πετρελαίου και αερίου από πολλές χώρες του κόσμου με την Ευρώπη πρώτη. Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν λεφτά, άρχισαν να μειώνονται οι εξορύξεις και από εκεί ξεκίνησε η επερχόμενη έλλειψη την οποία οι Ευρωπαίοι και η Κομισιόν δεν αντιλήφθηκαν. Αντίθετα είχαμε τους «πράσινους σταυροφόρους» να υπερθεματίζουν όσον αφορά τους πράσινους στόχους».

Για να προσθέσει πως στη συνέχεια είχαμε την πανδημία με τη μείωση της ζήτησης και μετά τη λήξη της πανδημίας όταν η ζήτηση εκτοξεύτηκε και δεν υπήρχε αρκετή ενέργεια, γιατί δεν είχαν γίνει οι επενδύσεις που χρειάζονταν, λέγοντας ότι το αποκορύφωμα βεβαίως ήρθε με το ξέσπασμα του πολέμου.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος και διευθύνων της Mytilineos, ήταν αιχμηρός για τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της Γερμανίας για την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, επισημαίνοντας:

«Είμαστε σε μια ενεργειακή κρίση που πνίγει την Ευρώπη, και η Γερμανία προχωρά σε λύσεις προστασίας των δικών της νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πάμε σε μια νέα ευρωπαϊκή κατάταξη και ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων υπέρ των ισχυρών», διαμηνύοντας ότι αισθάνεται τη μεγαλύτερη απογοήτευση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση στις αποφάσεις της.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ενεργειακής επάρκειας, ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε απαισιόδοξος τονίζοντας ότι η Ρωσία εξάγει περί τα 150 δισ. κυβικά μέτρα: εξ αυτών μπορεί να καλυφθούν έως 100 δισ. κ.μ. άρα 50 έως 70 δισ. κ.μ. θα λείψουν από την αγορά το 2023.

Αν οι Ρώσοι δεν εξάγουν αυτό το αέριο τότε όλος ο πλανήτης θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωσή του. Άρα θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα ανεβάσει την τιμή για να προσελκύσει περισσότερα φορτία και επομένως το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αφορά τις φτωχότερες χώρες, που δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις υψηλές τιμές του αερίου. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε και ασφάλεια εφοδιασμού και καλές τιμές,

Όσον αφορά τη ροή του ρωσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω του αγωγού Turkstream, εκτίμησε ότι πρόκειται για έναν καινούριο αγωγό που συντηρείται από την ίδια τη Ρωσία, αποκλείοντας πιθανό τεχνικό πρόβλημα και το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει πολιτικό πρόβλημα κάτι που δεν μπορεί να προεξοφληθεί.

Ολοκληρώνοντας, αναφορικά με τον ρόλο του φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα, ο κ. Μυτιληναίος στάθηκε ιδιαιτέρως στο ότι αυτή την στιγμή χτίζονται 3 μεγάλα εργοστάσια αερίου, που σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες βλέπουν την κρίση ως προσωρινή και ότι το φυσικό αέριο θα επανέλθει σαν μεταβατικό καύσιμο, υπογραμμίζοντας πως:

«Αυτή τη στιγμή μας μένει να προχωρήσουμε με το αέριο, ωστόσο θα πάρει καιρό να ξεχάσουμε το αέριο και τον άνθρακα, και δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα ή την Ευρώπη αλλά και σε χώρες που δε θα μπορούν να αγοράσουν LNG και οι οποίες θα στραφούν στον άνθρακα με πρώτη την Κίνα».

Για να καταλήξει πως: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην οικονομία είναι ένα δραματικό πισωγύρισμα: μέχρι πριν 2 χρόνια η Ευρώπη μας έδινε επιδοτήσεις για να πρασινίζουμε και τώρα μας δίνει επιδοτήσεις για να φύγουμε από το αέριο και να πάμε στο μαζούτ.

Ελπίζω ότι το ενεργειακό πρόβλημα εφοδιασμού θα λυθεί, το πρόβλημα της τιμής όμως θα πάρει περισσότερο χρόνο», εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα εφοδιασμού αλλά οι λογαριασμοί θα είναι τσουχτεροί.

Δείτε επίσης