Business

Ελλάκτωρ: Στις 29 Νοεμβρίου η κρίσιμη Γενική Συνέλευση για τις ΑΠΕ

Την απόσχιση του κλάδου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την σύσταση νέας εταιρείας καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι του εισηγμένου ομίλου

Τα νέα γραφεία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στις 29 Νοεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ με βασικό θέμα την απόσχιση του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και την σύσταση νέας εταιρείας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (με τα άρθρα 57 παρ. 3 και 59 έως και 74 του ν. 4601/2019, του ν. 4548/2018 και του Ν.Δ. 1297/1972).

Πιο συγκεκριμένα, η διάσπαση θα αφορά στην απόσχιση του κλάδου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εισηγμένης εταιρείας, τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του οποίου περιλαμβάνονται στη λογιστική κατάσταση του αποσχιζόμενου κλάδου με ημερομηνία 31/12/2021.

Η ολοκλήρωση της απόσχισης τελεί υπό την αίρεση της λήψης όλων των λοιπών αναγκαίων εγκρίσεων, μετά την έγκρισή της από την Γενική Συνέλευση, ενώ μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης, η «Διασπώμενη» (δηλ. η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ) θα διατηρήσει τις μετοχές έκδοσης της εισηγμένες προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με την ολοκλήρωση της απόσχισης θα προχωρήσουν οι εξής ενέργειες:

1. Ιδρύεται νέα εταιρεία (δηλ. «Επωφελούμενη») με το καταστατικό που θα εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της «Διασπώμενης» και θα περιληφθεί στην οριστική πράξη απόσχισης, η οποία θα περιβληθεί τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου

2. Η «Διασπώμενη» καθίσταται μέτοχος της «Επωφελούμενης» λαμβάνοντας το σύνολο (100%) των μετοχών εκδόσεως της «Επωφελούμενης» και ειδικότερα συνολικά σε 771.082.031 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ (1€) εκάστης

3. Η «Επωφελούμενη» υποκαθίσταται ως καθολική διάδοχος στο σύνολο της μεταβιβαζόμενης σ΄ αυτήν περιουσίας (ενεργητικό και παθητικό), όπως αυτή αποτυπώνεται στην ως άνω λογιστική κατάσταση του αποσχιζόμενου κλάδου και διαμορφώνεται μέχρι την ημέρα ολοκλήρωσης της απόσχισης.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ:
«Σύμφωνα με το Νόμο και το Καταστατικό της Εταιρείας και κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, που ελήφθη κατά τη συνεδρίασή του της 26ης Οκτωβρίου 2022, καλούνται οι κ.κ. Μέτοχοι της Εταιρείας σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, που θα συνεδριάσει στις 29 Νοεμβρίου 2022, ημέρα Τρίτη και ώρα 9:00 π.μ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19 και με σκοπό αφενός την προστασία των μετόχων, των εργαζομένων της Εταιρείας και γενικά του κοινού προς αποφυγή μόλυνσης των παρευρισκομένων λόγω του μεγάλου αριθμού συγκέντρωσης προσώπων, αφετέρου τη διασφάλιση της συνέχειας των επιχειρησιακών λειτουργιών στους χώρους της έδρας της, αποφάσισε κατ΄ εφαρμογή της παραγράφου 3 του άρθρου 120 του ν. 4548/2018 ως ισχύει, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση καθώς και η τυχόν Επαναληπτική της να διεξαχθεί αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα, χωρίς τη φυσική παρουσία των μετόχων, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτήν και να ασκήσουν τα δικαιώματά τους από απόσταση, σε πραγματικό χρόνο, μέσω τηλεδιάσκεψης, αυτοπροσώπως ή δι’ αντιπροσώπου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 125 του ν. 4548/2018 ως ισχύει και τις διαδικασίες που ορίζονται στην παρούσα Πρόσκληση, για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων ημερήσιας διάταξης:

1. Έγκριση της διάσπασης της Εταιρείας με απόσχιση του κλάδου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σύσταση νέας εταιρείας σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 57 παράγραφος 3 και 59 έως και 74 του ν. 4601/2019, του Ν. 4548/2018 και του Ν.Δ. 1297/1972, όπως ισχύουν, του από 23.10.2022 σχεδίου όρων διάσπασης, περιλαμβανομένης της με ημερομηνία 31.12.2021 λογιστικής κατάστασης του αποσχιζόμενου κλάδου και του σχεδίου καταστατικού της συνιστώμενης ανώνυμης εταιρείας. Ορισμός εκπροσώπων της Εταιρείας για την υπογραφή ενώπιον συμβολαιογράφου της Συμβολαιογραφικής Πράξης απόσχισης του κλάδου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

2. Διάφορες ανακοινώσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη από το νόμο απαρτία στην έκτακτη Γενική Συνέλευση και δεν καταστεί δυνατή η λήψη αποφάσεων για το σύνολο ή για κάποιο από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ορίστηκε η διεξαγωγή Επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης στις 6 Δεκεμβρίου 2022 (ώρα 9:00 π.μ.) με τον ίδιο τρόπο και με τα θέματα της αρχικής ημερήσιας διάταξης, χωρίς δημοσίευση νεότερης πρόσκλησης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 130 του Ν. 4548/2018.

Δείτε επίσης