Business

Γ. Περιστέρης: «Πρέπει να επιταχυνθεί η μετάβαση στην "πράσινη" ενέργεια»

Ο Πρόεδρος και Διευθ.Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκάλυψε πως «η ενεργειακή κρίση θα ήταν αμελητέα» αν τα έργα ΑΠΕ είχαν υποστηριχθεί τα προηγούμενα χρόνια

Γ. Περιστέρης: «Πρέπει να επιταχυνθεί η μετάβαση στην
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο ενεργειακό πλεονέκτημα αλλά μια σειρά από λανθασμένες επιλογές, αποφάσεις και αμέλειες τις τελευταίες δεκαετίες είχαν ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αν και θα μπορούσε να έχει καλύψει τις ανάγκες της και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ευρώπη υποστήριξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση «CEO Initiative».

«Πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να σοβαρευτούμε και να επιταχύνουμε την “πράσινη” μετάβαση τουλάχιστον στον ενεργειακό τομέα.Η ενεργειακή κρίση θα ήταν αμελητέα αν είχε γίνει γρηγορότερα η “πράσινη” μετάβαση. Θα είχαμε παραγωγή εντός Ελλάδας ή έστω εντός Ευρώπης» δήλωσε με τον θεσμικό του ρόλο και την εμπειρία του ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές (ΕΣΗΑΠΕ) και συμπλήρωσε: «Εγώ εδώ και 15 χρόνια λέω πως θα έπρεπε να κάνουμε προσπάθεια προς τα εγχώρια καύσιμα, όπως ο λιγνίτης και οι ΑΠΕ (ο ήλιος, ο αέρας, η υδροηλεκτρική παραγωγή). Βέβαια, ο λιγνίτης θα μπορούσε να αποσυρθεί σταδιακά, λόγω της κλιματικής καταστροφής που αντιμετωπίζουμε».

Όμως άσκησε έντονη κριτική για καθυστερήσεις στην ενεργειακή μετάβαση λέγοντας ότι ως κοινωνία και ως χώρα: «Ήμασταν επιπόλαιοι και μυωπικοί. Κοιτάγαμε να είμαστε οπαδοί των οπαδών μας, χαϊδεύαμε τους επικριτές των ανανεώσιμων πηγών αντί να προχωρήσουμε σε ενημέρωση των πολιτών.θα έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση. Ευρεία προσπάθεια από πολιτικούς, από διαμορφωτές κοινής γνώμης, για το τι σημαίνει να παράγεται η ενέργεια στη χώρα σου ή στην ΕΕ, παρά να την πληρώνεις πανάκριβα για να την αγοράζεις από άλλες χώρες».

Ανέφερε μάλιστα και το παράδειγμα της αποθήκευσης, τονίζοντας πως δεν χρειάζεται «να στέλνουμε επιταγές στην Ασία και να παίρνουμε μπαταρίες, αλλά να επενδύσουμε σε μορφές με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, όπως η αντλησιοταμίευση, που έχει 60%-70% εγχώρια προστιθέμενη αξία».

Επίσης, υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι «τα αιολικά πάρκα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος παραγωγής ενέργειας», ουσιαστικά είναι... υπό καθεστώς διωγμού: «Εδώ βλέπετε και την υποκρισία που μας διακρίνει ως κοινωνία. Με πρωτοπόρα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία δεν ενοχλεί η αυθαίρετη δόμηση, που είναι μόνιμη, ή η κάλυψη ρεμάτων, που ενίοτε στοιχίζει και ανθρώπινες ζωές, αλλά ενίοτε στηρίζει τις ”σειρήνες” που φωνάζουν κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Μάλιστα, έφερε το παράδειγμα της Κρήτης για να αναδείξει τις λανθασμένες επιλογές και τις πρωτοβουλίες που δεν είχαν βάση την λογική και την βιωσιμότητα επί χρόνια: «Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με μεγάλη σημασία, ακόμα δεν έχει διασυνδεθεί. Όταν το 2007 είχαμε προτείνει να γίνει διασύνδεση, είχε απορριφθεί».

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες επιτάχυνσης των επενδύσεων σε ΑΠΕ, είπε πως «έχουν ληφθεί μέτρα, που δεν είναι όμως αρκετά. Έχει ξεκινήσει το 2010 ένα τεράστιο ενδιαφέρον για εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων που έχουν αρκετά μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, από τα ναυπηγεία μέχρι τα καλώδια. Σήμερα, το 2022, δεν έχει εγκατασταθεί κανένα και δεν θα έχει εγκατασταθεί κανένα μέχρι το 2030, κατά τη δική μου εκτίμηση».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δεν είναι η πρώτη φορά που ο πλανήτης βρίσκεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο τα τελευταία 60 χρόνια και όταν περάσει...περιέργως περνάει στην λήθη πολιτικών, οργανώσεων και πολιτών: «Καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της επικαιρότητας η ενεργειακή κρίση, αλλά αντίστοιχες κρίσεις είχαμε τη δεκαετία του ’70, του ‘80, τη δεκαετία του 2000, κάποιες από τις οποίες ήταν και σοβαρότερες. Τότε οι πιο πολλές χώρες που παρήγαγαν ορυκτά καύσιμα είχαν αποφασίσει να μειώσουν την παραγωγή και να ανεβάσουν τις τιμές. Τώρα συμβαίνουν τα ίδια, εκτός αν θέλουμε να τα ξεχνάμε».

Τέλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δήλωσε πως η Ελλάδα - με βάση στοιχεία της Eurostat - παραμένει εξαρτημένη κατά 81% από την εισαγόμενη ενέργεια, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 57 ευρώ. Ταυτόχρονα, η χώρα μας θα δεχθεί και τις μεγαλύτερες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, με ζημία 91 ευρώ ανά κάτοικο, όταν ο μέσος όρος ΕΕ προβλέπεται πως θα είναι 21 ευρώ ανά κάτοικο.

Γι'αυτό επισήμανε με νόημα: «Η ενεργειακή μετάβαση σε “πράσινες πηγές”, είναι απαραίτητη και χώρες όπως η Ελλάδα που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή θα έπρεπε να είχαν εστιάσει νωρίτερα στο κομμάτι αυτό».

Πρόσθεσε δε πως «πράσινη» ενέργεια δεν είναι μόνο η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων και συστημάτων, αλλά και τα αιολικά πάρκα, η αποθήκευση ενέργειας και οι διασυνδέσεις και συνεπώς όλα θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας.

Δείτε επίσης