Business

Εθνική Τράπεζα: Νέα έκδοση υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ομολόγου σε στερλίνα

Το βιβλίο προσφορών για τους επενδυτές έχει ήδη ανοίξει και το αρχικό επιτόκιο κινείται κοντά στα επίπεδα του 8,75%

Εθνική Τράπεζα: Νέα έκδοση υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ομολόγου σε στερλίνα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με νέα έκδοση ομολόγου βγήκε η Εθνική Τράπεζα στις διεθνείς αγορές σχεδόν 10 ημέρες μετά την επιτυχημένη άντληση κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έκδοση νέου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) ομολόγου σε στερλίνα, με διάρκεια 4,5 έτη και δυνατότητα ανάκλησης μετά τα 3,5 χρόνια.

Σύμφωνα με την διοίκηση της τράπεζας ο βασικός στόχος είναι η άντληση άντληση 200 εκατ. στερλινών (δηλ.σχεδόν 232,95 εκατ.ευρώ) από ξένους θεσμικούς επενδυτές, ιδιώτες και επενδυτικά funds υψηλού κύρους.

Την διαδικασία της έκδοσης του ομολόγου σε στερλίνα - και όχι σε ευρώ ή δολάρια ΗΠΑ - έχει αναλάβει η Goldman Sachs ως μοναδικός Διαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών («bookrunner»).

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το βιβλίο προσφορών έχει ήδη ανοίξει και το αρχικό επιτόκιο κινείται στη ζώνη του 8,75%. και υπάρχει ήδη υπερκάλυψη του αρχικού στόχου, με τις προσφορές των επενδυτών να ξεπερνούν ήδη τα 230 εκατ. στελινών.

Σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας, το νέο ομόλογο θα εισαχθεί στην αγορά του Λουξεμβούργου και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση «Ba3» από τον αμερικανικό οίκο αξιοιλόγησης Moody’s και με «B+» από τον έταιρο κολοσσό αξιολόγησης με έδρα στις ΗΠΑ, Standard & Poor's.

Τα νέα κεφάλαια που θα αντληθούν από το νέο senior preferred ομόλογο θα χρησιμοποιηθούν για εταιρικούς και χρηματοδοτικούς σκοπούς, αλλά και για την ενίσχυση της βάσης των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις («MREL» ή «Minimum Requirements for Own Funds and Eligible Liabilities») της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ενδιάμεσος στόχος που είχε θέσει η Εθνική Τράπεζα για τον δείκτη «MREL» είναι να φθάσει το 18,04% την 1η Ιανουαρίου του 2022 και ήδη έχει καλυφθεί με δεδομένο πως είναι ήδη στο 19,3% στο εννεάμηνο 2022. Όμως, ο τελικός στόχος της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας έως το τέλος του 2025, είναι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να φτάσει το 26,79%.

Δείτε επίσης