Business

Τρία εγγυοδοτικά εργαλεία για ΜμΕ δημιουργεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

Ρευστότητα άνω του 1,5 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης με 3 εγγυοδοτικά εργαλεία αρχικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ

Τρία εγγυοδοτικά εργαλεία για ΜμΕ δημιουργεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ρευστότητα, ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, εξασφαλίζει η δημιουργία τριών εγγυοδοτικών εργαλείων αρχικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ που θα διαχειριστεί του Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (θυγατρική της ΕΤΕπ).

Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, έγινε στην Αθήνα, παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του αντιπρόεδρου της ΕΤΕπ για την Ελλάδα Christian Kettel Thomsen, του Hubert Cottogni προϊστάμενου του Τμήματος Διαχείρισης Χρηματοδοτικών Εντολών και διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και του Νίκου Μαντζούφα, διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η συμφωνία, έχει κυρίως ως στόχο να βοηθήσει τις ΜμΕ στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, γνωστού και ως "Ελλάδα 2.0" και προσφέρει τη δυνατότητα διάθεσης συνολικών πόρων άνω του 1,5 δισ. ευρώ για ελληνικές ΜΜΕ, μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ιδιώτες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στο πλαίσιο της νέας χρηματοδοτικής εντολής, το ΕΤαΕ θα εφαρμόσει τρεις μηχανισμούς εγγυήσεων:

- την εγγύηση χαρτοφυλακίου βιωσιμότητας, η οποία θα στηρίξει τη χρηματοδότηση επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
-την εγγύηση χαρτοφυλακίου ανταγωνιστικότητας ΜΜΕ, η οποία θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων

-και την εγγύηση του χαρτοφυλακίου καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού, η οποία θα βελτιώσει τους όρους πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων έρευνας και καινοτομίας στη χρηματοδότηση και θα υποστηρίξει την επέκταση των ψηφιακών τεχνολογιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι τα 400 εκατ. ευρώ που καλείται να διαχειριστεί με το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο το ΕΤαΕ, προστίθεται στα 5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που ανήκουν ήδη στην ευθύνη διαχείρισης της ΕΤΕπ.

Επισημαίνεται, ότι από την ίδρυσή του, το ΕΤαΕ έχει στηρίξει την Ελλάδα με χρηματοδοτικά κεφάλαια ύψους 3,79 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε μόχλευση χρηματοδοτικών πόρων ύψους 13,35 δισ. ευρώ. Επίσης, μέχρι σήμερα τα προγράμματα του ΕΤαΕ έχουν προσφέρει χρηματοδοτική στήριξη σε 35.000 ΜΜΕ μέσω 50.000 συναλλαγών που έχουν στηρίξει περισσότερες από 276.000 θέσεις εργασίας.

Συνολικά έχουν υπογραφεί 91 χρηματοδοτικές εντολές και επιχειρησιακές συμφωνίες με τοπικούς αντισυμβαλλομένους, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Δημοκρατία, τοπικοί ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί φορείς, διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων και πάροχοι μικροχρηματοδοτήσεων. Η χρηματοδότηση του ΕΤαΕ στην Ελλάδα την περίοδο 2021-2022 ανήλθε σε 2,11 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά του ομίλου ΕΤΕπ, στα 4,85 δισ. ευρώ.

Οι χρηματοδοτικοί πόροι του ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν στο 2,7 % του εθνικού ΑΕΠ και σύμφωνα με την ΕΤΕπ, αποτελεί τη μεγαλύτερη συμμετοχή της Τράπεζας μεταξύ όλων των χωρών που δραστηριοποιείται.

Η Ελλάδα ήταν επίσης από τους βασικούς ωφελούμενους του Παν-Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από τον Όμιλο ΕΤΕπ και τα κράτη μέλη της ΕΕ για να διατεθεί χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις που αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που συνδέονται με την πανδημία Covid-19. Ως αποτέλεσμα, σε ολόκληρη την Ελλάδα η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικούς πόρους θα ενισχυθεί με εγγυήσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

TAGS

Δείτε επίσης