Business

Autohellas: Συγχρηματοδοτούμενο επενδυτικό σχέδιο «πράσινης» μετάβασης 170 εκατ.ευρώ

Η δανειακή σύμβαση θα καλύψει το κόστος αντικατάστασης του στόλου οχημάτων με νέα, ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα

Autohellas: Συγχρηματοδοτούμενο επενδυτικό σχέδιο «πράσινης» μετάβασης 170 εκατ.ευρώ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην υπογραφή δανειακής σύμβασης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» προχώρησε η Autohellas με την Εθνική Τράπεζα για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου «πράσινης» μετάβασης συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ.

Το συγχρηματοδοτούμενο επενδυτικό σχέδιο αφορά στην ανανέωση και παράλληλα επέκταση του στόλου της Autohellas για την περίοδο 2022-2026, με στόχο την ενεργειακή του αναβάθμιση για την είωση των ρύπων, της κατανάλωσης ενέργειας και του αποτυπώματος άνθρακα. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση πρόκειται να χρηματοδοτηθεί κατά 51 εκατ. ευρώ μέσω δανείου από την Εθνική Τράπεζα, κατά 85 εκατ. ευρώ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ τα 34 εκατ. ευρώ αποτελούν την ίδια συμμετοχή της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο της Autohellas προβλέπει τη σταδιακή αντικατάσταση του υφιστάμενου στόλου της εταιρείας και την αντικατάσταση του με νέα, ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, με προδιαγραφές εκπομπών ρύπων έως 50 gr CO2/km καθώς και τη σταδιακή του αύξηση με την προσθήκη οχημάτων νέας τεχνολογίας.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε από τον Διευθ. Σύμβουλο της Autohellas, Ευτύχη Βασιλάκη και τον Γενικό Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλη Καραμούζη με την παρουσία του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), Νίκου Μαντζούφα.

«Με όραμα να ηγείται των εξελίξεων στον κλάδο της αυτοκίνησης, η Autohellas έχει θέσει από το 2019 στο επίκεντρο του στρατηγικού της σχεδιασμού, την επένδυση στην ανάπτυξη και περαιτέρω ενίσχυση του στόλου της με οχήματα μηδενικών και χαμηλών ρύπων, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα αλλά και για να φέρει ακόμη περισσότερους πολίτες, σε όλη τη χώρα, κοντά σε μία νέα, περισσότερο περιβαλλοντικά φιλική τεχνολογία. Μόνο την τελευταία τριετία έχουν αγοραστεί περίπου 1.600 οχήματα ενώ παράλληλα έχουμε προχωρήσει σε διαδικασία ανάπτυξης δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις εγκαταστάσεις μας. Η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα επιταχύνει την προσπάθεια ένταξης «πράσινων» αυτοκινήτων στο στόλο μας και θα επιτρέψει κυρίως στα μικρότερα νησιά της χώρας, που διαθέτουν κατάλληλες υποδομές, την πλήρη αντικατάσταση του υφιστάμενου στόλου με ηλεκτρικά και χαμηλών ρύπων αυτοκίνητα. Ευχαριστούμε την Εθνική τράπεζα και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αποτελεσματική συνεργασία» δήλωσε μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Autohellas, Ευτύχης Βασιλάκης.

Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής Βασίλης Καραμούζης, δήλωσε σχετικά με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης: «Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει έμπρακτα την χρηματοδότηση επενδύσεων που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Λαμβάνοντας υπόψη, τόσο την εξέλιξη της αγοράς, όσο και τις εθνικές και κοινοτικές οδηγίες, συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και παράλληλα, μέσω της χρηματοδοτούμενης επένδυσης, που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του στόλου αυτοκινήτων της Autohellas, γινόμαστε αρωγοί στην προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αξιοποιούμε ενεργά τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε στην Πράσινη Μετάβαση της οικονομίας, σεβόμενοι το περιβάλλον και ακολουθώντας υπεύθυνα τις απαιτήσεις της αγοράς».

Στην σημασία της επένδυσης και στα πολλαπλά οφέλη από την «πράσινη» μετάβαση της Autohellas επικεντρώθηκε ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), Νίκος Μαντζούφας: «Η συγκεκριμένη επένδυση στην ηλεκτροκίνηση εντάσσεται στην κατηγορία της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα ειδικά στις πόλεις και τα νησιά, στη μείωση της ηχορύπανσης, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει την πρόσβαση ηλεκτροκίνηση σε πολίτες και επισκέπτες της χώρας μας. Το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του δανειακού του σκέλους συνεισφέρει σημαντικά στους στόχους της πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επένδυση της Autohellas εντάσσεται εξ ολοκλήρου στον πυλώνα της πράσινης μετάβασης, στοχεύει στην ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της εκπομπής χαμηλότερων ρύπων που χαρακτηρίζουν τα νέα οχήματα, σε ποσοστό άνω του 80% σε σχέση με τα αυτοκίνητα τα οποία πρόκειται να αντικατασταθούν.

Δείτε επίσης