Business

Eurobank: Απέκτησε επιπλέον ποσοστό 3,2% στην Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου

Το αντίτιμο για την απόκτηση των 13.230.000 μετοχών ανήλθε σε 16,74 εκατ. ευρώ και προέρχεται από τα επενδυτικά κεφάλαια της Senvest Management

Eurobank: Απέκτησε επιπλέον ποσοστό 3,2% στην Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την απόκτηση 13.230.000 μετοχών της Ελληνικής Τράπεζα που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,2% του μετοχικού κεφαλαίου της κυπριακής τράπεζας ανακοίνωσε η Eurobank λίγες ώρες πριν την εκπνοή του 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες από δημοσιεύματα και ρεπορτάζ ΜΜΕ της Κύπρου, το αντίτιμο για την απόκτηση των 13.230.000 μετοχών ανήλθε σε 16,74 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά εδραίωση την θέση της Eurobank ως βασικού και μεγαλομετόχου. Το σύνολο του ποσού για την εξαγορά των μετοχών προέρχεται από τα επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Senvest Management LLC.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Eurobank θα κατέχει ποσοστό 29,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας της Κύπρου καθώς είχε προηγηθεί στις 2 Δεκεμβρίου η ανακοίνωση της σύναψης σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών («SPA») με τη Wargaming Group Limited, σύμφωνα με την οποία η Eurobank έχει δικαίωμα να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό 13,41% στην Ελληνική Τράπεζα, υπό την αίρεση λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Η Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρεία («Eurobank»), θυγατρική της «Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία» («Eurobank Holdings»), ανακοινώνει την απόκτηση ποσοστού 3,2% (13.230.000 μετοχές) στην Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ («Ελληνική Τράπεζα») από επενδυτικά κεφάλαια τα οποία διαχειρίζεται η Senvest Management LLC, έναντι τιμήματος 16,74 εκατ. ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Δεκεμβρίου 2022 ανακοινώθηκε η σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών («SPA») με τη Wargaming Group Limited, σύμφωνα με την οποία η Eurobank έχει συμφωνήσει να αποκτήσει επιπλέον 55.337.721 μετοχές (ποσοστό 13,41%) της Ελληνικής Τράπεζας από το επενδυτικό fund έναντι συνολικού τιμήματος 70 εκατ. ευρώ, υπό την αίρεση λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές.

Με αυτή την συναλλαγή το ποσοστού του ελληνικού τραπεζικού ομίλου διαμορφώθηκε σε 26% και η Eurobank έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας. Είχαν προηγηθεί η συμφωνία απόκτησης ποσοστού 9,9% το 2021 και μία επιμέρους συμφωνία για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 2,7% μέσω του επενδυτικού σχήματος Third Point Fund (συνολικά 12,6%).

Έτσι, μετά τη νέα συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα η συνολική συμμετοχή της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα θα ανέλθει σε 29,2%.

Ο Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας άρχισε να λειτουργεί το 1976 και τα τελευταία 20 χρόνια θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην Κύπρο. Το 2018 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για την Ελληνική Τράπεζα καθώς ολοκληρώθηκε επίσημα η μεταφορά ορισμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αθροιστικά το μερίδιο της Εurobank Kύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας στην κυπριακή αγορά εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από 30% σε ό,τι αφορά τα δάνεια και πάνω από 40% στις καταθέσεις ενώ έχει παρουσία σε τέσσερις χώρες εκτός Ελλάδας και Κύπρου: Βουλγαρία, Σερβία, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο.

Δείτε επίσης