Business

ELPEN: Επένδυση 55 εκατ. ευρώ για το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Κερατέα

Οι μονάδες παραγωγής του είναι πλήρως αυτοματοποιημένες με ρομποτικά συστήματα και θεωρείται ήδη μοναδικό στην Ελλάδα κι ως ένα από τα 5 κορυφαία στην Ευρώπη

ELPEN: Επένδυση 55 εκατ. ευρώ για το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Κερατέα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μια νέα υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής Φαρμάκων ολοκλήρωσε η ELPEN στην Κερατέα, υλοποιώντας μία αρχική επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ. Το νέο σύγχρονο εργοστάσιο έχει έκταση 10.000 τ.μ. και διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια ελέγχων αλλά και έρευνας και ανάπτυξης (R&D).

Η άδεια λειτουργίας του νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου αναμένεται να εκδωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, η έναρξη της λειτουργίας του μέσα στον Μάιο ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.

Η βασική δραστηριότητά του εργοστασίου της ELPEN στην Κερατέα εστιάζει στην παραγωγή και ανάπτυξη εισπνεόμενων (για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και στερεών μορφών (καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, παθήσεις του αναπνευστικού, του ΚΝΣ, αντιβιώσεις). Σε πλήρη λειτουργία με τις 2 μονάδες παραγωγής του και με 3 βάρδιες/ημέρα μπορεί να παράξει 71.000.000 συσκευασίες σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα, στον τομέα εισπνεόμενων έχει τη δυνατότητα να παράξει περισσότερες από 35.000.000 συσκευασίες ετησίως ενώ στην παραγωγή στέρεων μορφών -με τη λειτουργία της μονάδας στερεών μορφών (δισκία και κάψουλες) του εργοστασίου- η παραγωγή σε αυτήν την κατηγορία θα φτάσει στις 36.000.000 συσκευασίες ετησίως.

Για την πλήρη λειτουργία της Μονάδας Παραγωγής Φαρμάκων αναμένεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 θέσεις εργασίας επιστημόνων (φαρμακοποιών, βιολόγων, χημικών κ.α.) καθώς και εξειδικευμένου προσωπικού, ανάμεσά τους και Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό και θα επιστρέψουν στην χώρα μας για την λειτουργία του.

«Το εργοστάσιο, σε πλήρη λειτουργία του, στο τέλος του 2024 έως τις αρχές του 2025, θα μπορούμε να αποδεσμεύουμε πάνω από 12 εκατ. συσκευασίες. Μαζί με το εργοστάσιο μας στο Πικέρμι θα έχουμε τη δυνατότητα να καλύπτουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος Ελλήνων ασθενών με παραγόμενα φάρμακα για το αναπνευστικό, για το καρδιομεταβολικό, σε αντιβίωση και στο κεντρικό νευρικό σύστημα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος και συν-Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων και συμπλήρωσε: «Η απόφαση μένουμε στην Ελλάδα, παράγουμε στην Ελλάδα και στηρίζουμε την εθνική οικονομία έχει αποτύπωμα στις θέσεις εργασίας, στην κοινωνία, στο ΑΕΠ και στο εθνικό ισοζύγιο».

Μάλιστα, όπως τόνισε στην ομιλία του, στο καρδιομεταβολικό, συνολικά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύπτει πλέον το 60-70% των αναγκών της χώρας και τα εργοστάσια της ELPEN στην Κερατέα και στο Πικέρμι, μπορούν να καλύπτουν πάνω από το 30% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών.

Τεχνολογική υπεροχή

Με δεδομένο πως είναι μία πλήρως αυτοματοποιημένη Μονάδα και διαθέτει ρομποτικά συστήματα, εξοπλισμό που δεν χρησιμοποιούνται στην ελληνική αγορά και υψηλές προδιαγραφές, το νέο εργοστάσιο της ELPEN στην Κερατέα, είναι το μοναδικό εργοστάσιο στη χώρα μας που έχει τη δυνατότητα χρήσης των νέων, σύγχρονων, προωθητικών αερίων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα και με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές οδηγίες που θα τεθούν σύντομα σε ισχύ. Επιπλέον, οι μηχανές της μονάδας είναι πλήρως αυτοματοποιημένες με δυνατότητα παραγωγής αλλά και συσκευασίας με 100 % αυτοματοποιημένο έλεγχο σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας τους.

Αυτές οι τεχνικές ιδιαιτερότητες και τα υψηλά κόστη κατασκευής του εργοστασίου με προδιαγραφές που να επιτρέπουν την ασφαλή χρήση των αερίων αυτών, το καθιστούν όχι μόνο ως το μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και ως ένα από τα 5 εργοστάσια στην Ευρώπη με αντίστοιχες δυνατότητες.

ELPEN - γραμμή παραγωγής

Η παραγωγή των φαρμάκων του εργοστασίου της Κερατέας βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας GLP και GMP.

Επίσης, συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή του καθώς και αυτά υλοποιήθηκαν με άξονα την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος προκειμένου να συμβάλλουν δραστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αύξηση εξαγωγικής παραγωγής

Τα φάρμακα που θα παράγει το νέο εργοστάσιο στην Κερατέα, εκτός από την ελληνική αγορά, θα εξάγονται σε αγορές του εξωτερικού (E.E., Μ. Ανατολή, Β. Αμερική ΗΠΑ) και θα καλύπτουν 50 χώρες παγκοσμίως σε 4 ηπείρους, με τις ΗΠΑ να εντάσσονται στην σχετική λίστα εξαγωγών την περίοδο 2027-2028, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από τον οργανισμό FDA («Food and Drug Administration»).

«Είμαστε περήφανοι γιατί τόσο ως όμιλος ELPEN, όσο και συνολικά ως μεταποιητικός κλάδος, αναπτύσσουμε εμπορικά αξιοποιήσιμη τεχνογνωσία και διεκδικούμε με αξιώσεις μερίδιο στην διεθνή αγορά, με διαβατήριο την ποιότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος και συν-Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων.

ELPEN - γραμμή παραγωγής και συσκευασίας

Αξίζει να σημειωθεί πως ως το τέλος του 2025 ο όμιλος ELPEN θα έχει ολοκληρώσει συνολικές επενδύσεις ύψους 155 εκατ. ευρώ σε παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 55.000 τ.μ.

«Με τις επενδύσεις μας δημιουργούμε 800 νέες θέσεις εργασίας εκ των οποίων το 30% αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης» εξήγησε ο κ.Τρύφων και υπογράμμισε με έμφαση: «Με τον τρόπο αυτό δίνουμε διέξοδο στους νέους Έλληνες επιστήμονες της χώρας μας ενώ παράλληλα συμβάλλουμε στον περιορισμό του brain drain, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων που στην προηγούμενη δεκαετία, αναζήτησαν μια καλύτερη προοπτική στο εξωτερικό».

Η οικονομική επίδραση των νέων επενδύσεων της ELPEN στην επόμενη τριετία θα ενισχύει το ΑΕΠ κατά 734 εκατ. ευρώ και τα δημόσια έσοδα κατά 210 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης