Business

Premia Properties: Αύξηση εσόδων 30% στο πρώτο τρίμηνο του 2023

Διπλασιασμό της κερδοφορίας προ φόρων καταγράφηκε στο ίδιο διάστημα καθώς σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία έφθασε στα 3,5 εκατ. ευρώ από 1,8 εκατ. ευρώ

Premia Properties, οικονομικά στοιχεία, εισηγμένη εταιρεία, Χρηματιστήριο Αθηνών, κερδοφορία, έσοδα, κύκλος εργασιών, αύξηση εσόδων, πρώτο τρίμηνο, επιχειρήσεις, ελληνική οικονομία, Οικονομία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ισχυρή άνοδο σημείωσαν τα οικονομικά μεγέθη της Premia Properties σε ενοποιημένη βάση στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με την κερδοφορίας προ φόρων σχεδόν να διπλασιάζεται σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα ανακοίνωση της εισηγμένης εταιρείας.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα ύψους 4,2 εκατ. ευρώ για τους τρεις πρώτους μήνες της τρέχουσας χρήσης έναντι 3,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας αύξηση κατά 30%. Η λειτουργική κερδοφορία (Adjusted EBITDA) αυξήθηκε κατά 50% και ανήλθε στα 2,6 εκατ. ευρώ έναντι 1,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ τα EBITDA ήταν 4,5 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων διπλασιάστηκαν και ανήλθαν στα 3,5 εκατ. ευρώ από 1,8 εκατ. ευρώ το 2022.

Επενδύσεις σε νέα ακίνητα

Παράλληλα, η εταιρεία προσέθεσε δύο νέα επενδυτικά ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της κατά της διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Συγκεκριμένα, αποκτήθηκαν ένα βιομηχανικό ακίνητο που φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις παραγωγής του φυσικού μεταλλικού νερού «ΙΟΛΗ» και ένα αυτοτελές κτίριο στην Ξάνθη το οποίο θα ανακαινιστεί και θα λειτουργήσει ως φοιτητική εστία. Επιπλέον, αποκτήθηκε ένα οικόπεδο όμορο με το εμπορικό κέντρο «Athens Heart», το οποίο εντάσσεται στον σχεδιασμό μετατροπής του ακινήτου σε πράσινο γραφειακό συγκρότημα.

Ταυτόχρονα η εισηγμένη συμμετείχε σε μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές ακινήτων των τελευταίων ετών στην Ελληνική αγορά. Όπως επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση ταυτόχρονα τον Φεβρουάριο 2023 υπεγράφη δεσμευτική συμφωνία για την μεταβίβαση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Skyline Real Estate Single Member S.A.» («Skyline») από τον όμιλο ALPHA BANK στο επενδυτικό σχήμα «P&E INVESTMENTS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ», στο οποίο η Premia Properties μετέχει με ποσοστό 25% ενώ με 75% συμμετέχει ο όμιλος DIMAND.

Προοπτικές για το 2023

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η εταιρεία επενδύει σημαντικά διαβλέποντας θετικές προοπτικές για την φετινή χρονιά σε όλους τους τομείς δραστηριότητας: «Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις και αβεβαιότητες του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, η Premia συνεχίζει με συνέπεια το επενδυτικό της πρόγραμμα αποσκοπώντας στη βελτιστοποίηση της σύνθεσης και στη διαφοροποίηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της καθώς και στην ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του.
Οι στόχοι παραμένουν η προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της Premia ποιοτικών ακινήτων με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, η επίτευξη υψηλών μισθωτικών αποδόσεων και η συνεργασία με φερέγγυους μισθωτές μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων.
Παράλληλα, η εταιρεία επιδιώκει την ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου της με στόχο την διατήρηση της αξίας του αλλά και την απελευθέρωση υπεραξίας από τα υφιστάμενα ακίνητα της, προβαίνοντας σε κινήσεις όπως οι πρόσφατες συμφωνίες μίσθωσης με την Leroy Merlin στο ακίνητο της στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και την Pepco στο ακίνητο της στην Παιανία, καθώς και η επέκταση του ακινήτου logistics στον Ασπρόπυργο με μισθωτή τη Friesland.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Premia δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση του παθητικού της προκειμένου να διασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου και να επιτύχει τη βέλτιστη δυνατή χρηματοδοτική δομή με ανταγωνιστικούς όρους αξιοποιώντας όλα τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Βασική προτεραιότητα της διοίκησης είναι η συνεπής και αποτελεσματική υλοποίηση του business plan της PREMIA ώστε να συνεχιστεί η πορεία ανάπτυξης των τελευταίων 3 ετών.

Τέλος, όπως επισημαίνεται, παρακολουθεί συστηματικά και αξιολογεί τα μακροοικονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται ώστε, εφόσον απαιτηθεί, να προβεί στις απαραίτητες προσαρμογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Premia Properties δραστηριοποιείται στη διαχείριση και εκμετάλλευση ακινήτων και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της Εταιρείας περιλαμβάνει ακίνητα στου κλάδους των logistics, των κτιρίων κοινωνικού χαρακτήρα (εκπαίδευση) καθώς και εμπορικών ακινήτων τύπου big-box (σούπερ μάρκετ).

Δείτε επίσης