Business

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό παραχώρησης της Αττικής Οδού

Το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε επίσημα την προσφορά ύψους 3,27 δισ. ευρώ της εισηγμένης για την παραχώρηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του έργου για 25 χρόνια

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αττική Οδός, Διαγωνισμός παραχώρησης, προτιμητέος επενδυτής, Προσφορά  3,27 δισ. ευρώ, εισηγμένη εταιρεία, σύμβαση παραχώρησης, εκμετάλλευση έργου 25 ετών. διεθνής αυτοκινητόδρομος, επιχειρήσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Προτιμητέο Επενδυτή» στον διαγωνισμό για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του πιο σύγχρονου αυτοκινητόδρομου της Ελλάδας για χρονικό διάστημα 25 ετών, ανακήρυξε και επίσημα σήμερα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία που ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ), γνωστή και ως «Υπερταμείο», εγκρίθηκε η οικονομική προσφορά ύψους 3,27 δισ. ευρώ της εισηγμένης εταιρείας που υποβλήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου, κερδίζοντας την σύμβαση για τη νέα παραχώρηση του οδικού άξονα 25ετούς διάρκειας (2024-2049).

Είναι αξιοσημείωτο ότι η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου υποψηφίου για 500.000 ευρώ ήταν πάνω από 5% γεγονός που απέτρεψε ένα γύρο βελτιωμένων προσφορών (βελτιωμένες προσφορές με βάση τους όρους του Ταμείου θα δίνονταν μόνο αν η διαφορά ήταν κάτω του 5%). Όπως ανακοινώθηκε χθες η Mediobanca S.p.A. ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη συναλλαγή με την Αττική Οδό.

Πρόκειται για τίμημα-μαμούθ για τα ελληνικά δεδομένα καθώς για την 25ετή σύμβαση παραχώρησηw υποβλήθηκε οικονομική προσφορά ύψους 3,27 δισεκατομμυρίων, υπερδιπλάσιο από την προσφορά της γερμανικής Fraport για την παραχώρηση των 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδα που είχε φθάσει στο ύψος των 1,4 δισ.ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που κατέβηκε αυτόνομα στον διεθνή διαγωνισμό (η «FS ARK HOLDCO S.a.r.l.» της First Sentier από την Αυστραλία, αποχώρησε στις αρχές του καλοκαιριού Ένωση προσώπων) ενώ η ελληνική εισηγμένη εταιρεία κλήθηκε να αντιμετωπίσει άλλα επτά επενδυτικά διεθνή ή κοινοπρακτικά σχήματα (και πέντε δεσμευτικές προσφορές), προκειμένου να ανακηρυχθεί σε «Προτιμητέο Επενδυτή» για την Αττική Οδό.

Τις προηγούμενες ημέρες, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στον ενδελεχή έλεγχο όλων των στοιχείων της οικονομικής προσφοράς που υπέβαλλε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο «Φάκελος Β» κρήθηκε πλήρης - σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνή διαγωνισμού και έτσι αποφάσισε η διοικηση να εγκρίνει την πρόταση και την ανάδειξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε «Προτιμητέο Επενδυτή».

Η νέα σύμβαση παραχώρησης θα υποβληθεί προς το Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά την έγκρισή της θα υπογραφεί από το ΤΑΙΠΕΔ και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ στη συνέχεια θα πάει στη Βουλή για επικύρωση.

Με βάση τους όρους της νέας σύμβασης, η Αττική Οδός κάθε χρόνο θα αποδίδει στο ελληνικό Δημόσιο το 7,5% των εσόδων της. Προβλέπει, επίσης πως τα διόδια θα υποχωρήσουν στα 2,5 ευρώ από 2,8 ευρώ σήμερα για την πρώτη πενταετία. Τα τέλη διέλευσης θα μπορούν να αναπροσαρμοστούν στα επόμενα χρόνια, για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ώστε το μέσο αντίτιμο να μην ξεπερνά τα 2,5 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ως Επιλαχόντα Προτιμητέο Επενδυτή την Ένωση νομικών προσώπων «VINCI HIGHWAYS S.A.S.–VINCI CONCESSIONS S.A.S.–ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.– MOBILITY PARTNER S.A.S.», που είχε υποβάλλει οικονομική προσφορά ύψους 3,106 δισ.ευρώ την περασμένη εβδομάδα.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αττική Οδός, Διαγωνισμός παραχώρησης, προτιμητέος επενδυτής, Προσφορά  3,27 δισ. ευρώ, εισηγμένη εταιρεία, σύμβαση παραχώρησης, εκμετάλλευση έργου 25 ετών. διεθνής αυτοκινητόδρομος, επιχειρήσεις

H ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Η σχετική ανακοίνωση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου είναι εταιρεία (ΤΑΙΠΕΔ) αναφέρει σχετική για την σημερινή απόφαση:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ανακήρυξε Προτιμητέο Επενδυτή στον διαγωνισμό για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών (ο «Διαγωνισμός»), την εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. με οικονομική προσφορά 3.270.000.000 ευρώ και Επιλαχόντα Προτιμητέο Επενδυτή την ένωση προσώπων VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S. με οικονομική προσφορά 3.106.000.000 ευρώ.
Εφεξής η διαδικασία θα συνεχιστεί σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα τεύχη του Διαγωνισμού.
Η Αττική Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος μήκους περίπου 70 χλμ., που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη μέθοδο της παραχώρησης. Αποτελεί τον περιφερειακό οδικό άξονα της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τμήμα της σπονδυλικής στήλης του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής.
Πρόκειται για ένα προαστιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομο, με δύο ή τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση. Σε ορισμένα τμήματα στο μέσον του αυτοκινητόδρομου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που δεν αποτελεί μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.
Περαιτέρω, ο αυτοκινητόδρομος της Αττικής Οδού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι), αφού συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, παρακάμπτοντας το κέντρο της Αθήνας.
Ο αυτοκινητόδρομος έχει ελεγχόμενες προσβάσεις και αποτελείται από δύο κάθετα, διασταυρούμενα μεταξύ τους, τμήματα, την Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων, μήκους περίπου 52 χλμ., και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, μήκους περίπου 13 χλμ. Στην Αττική Οδό εντάσσεται και τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, μήκους περίπου 5 χλμ.».

Τα οκτώ σχήματα που διεκδίκησαν την Αττική Οδό

Συνολικά 8 σχήματα (ελληνικοί κατασκευαστικού όμιλοι ευρωπαϊκές εταιρείες και πολλά σημαντικά διεθνή funds) που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη νέα σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών σχετικά με την χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού διάρκειας 25 ετών, είχαν προκριθεί στην Β' Φάση, και είχαν το δικαίωμα υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.
Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ ήταν οι:

1.ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A.
2.GRUPPO FININC – INC SpA
3.Ένωση προσώπων αποτελούμενη από τις εταιρείες «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» και «FS ARK HOLDCO S.a.r.l.»
4.Ένωση προσώπων «VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S.»
5.Ένωση προσώπων «ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – ADRIAN INFRASTRUCTURE»
6.Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «ΙΝΤΡΑΚΑΤ- BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A.» και «RUBICONE BIDCO S.A.»
7.Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.AR.L.» και «FINCOP INFRASTRUCTURE LTD»
8.Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «VAUBAN» – «DIF» – «EGIS»

Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2024, η σημερινή κοινοπραξία του αυτοκινητοδρόμου (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ) που χθες κατέθεσε προσφορά ύψους 2,6 δισ. ευρώ, θα παραδώσει τα 70 χιλιόμετρα της Αττικής Οδού στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κλείνοντας μία περίοδο 25 ετών από την περίοδο κατασκευής του έργου που ξεκίνησε την δεκαετία του ’90.

Ποια είναι η Αττική Οδός

Η Αττική Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος μήκους περίπου 70 χλμ., που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη μέθοδο της παραχώρησης. Αποτελεί τον περιφερειακό οδικό άξονα της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τμήμα της σπονδυλικής στήλης του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής. Πρόκειται για ένα προαστιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομο, με δύο ή τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση. Σε ορισμένα τμήματα στο μέσον του αυτοκινητόδρομου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που δεν αποτελεί μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Ο αυτοκινητόδρομος της Αττικής Οδού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του οδικού άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι), αφού συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, παρακάμπτοντας το κέντρο της Αθήνας. Ο αυτοκινητόδρομος έχει ελεγχόμενες προσβάσεις και αποτελείται από δύο κάθετα, διασταυρούμενα μεταξύ τους, τμήματα, την Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων, μήκους περίπου 52 χλμ., και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, μήκους περίπου 13 χλμ.

Στην Αττική Οδό εντάσσεται και τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, μήκους περίπου 5 χλμ. Το έργο έχει αποδεδειγμένες επιδόσεις σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας με δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης ως αποτέλεσμα των αναπτύξεων οι οποίες υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής (Ελληνικό, Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο). Επιπλέον είχε καλές επιδόσεις κάτω από εξαιρετικά αντίξοες και απρόβλεπτες συνθήκες συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης πανδημικής κρίσης.

Δείτε επίσης